Social

Consiliul Judetean va prelua trei spitale din judet

Raluca Manolache
16 iun 2010 1013 vizualizări
Judetul va lua in administrare spitalele din Focsani, Dumbraveni si Vidra u doar la Spitalul de Psihiatrie Dumbraveni va creste numarul de paturi u la unitatile din Vidra, Marasesti si Panciu s-a desfiintat terapia intensiva u odata cu acest transfer autoritatile locale vor fi obligate sa se implice mai mult in dezvoltarea spitalelor

Marea descentralizare a spitalelor, adica trecerea lor in subordinea autoritatilor locale de la 1 iulie, aduce "taieri" de paturi din saloanele bolnavilor. Pentru ca primariile sau Consiliul Judetean sa preia unitatile spitalicesti in conditii cit mai profitabile, Ministerul Sanatatii a intocmit un plan de restructurare. Ordinul oficial cu numarul de paturi care vor disparea din spitalele vrincene a ajuns la Directia de Sanatate Publica (DSP), care a si informat spitalele ce au de facut. Asa se face ca spitalele vor ramine fara 168 de paturi. Cele mai multe paturi, adica 93 la numar, vor fi taiate la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, care le oferea pina acum bolnavilor aproape 920 de paturi. Printre sectiile "ciuntite" se afla chirurgia, cardiologia, chirurgia infantila, ginecologia, pediatria si terapia intensiva. Si la Spitalul Municipal Adjud vor disparea noua din cele 180 de paturi, la Spitalul Panciu sint taiate 23 de paturi din cele 85, iar la Odobesti sint taiate 13 paturi din cele 58. "Va fi foarte dificil. Activitatea spitalului va fi afectata. In conditiile acestea chiar nu mai putem lucra", spune dezamagit dr. Manole Ilie, managerul unitatii din Odobesti. Si Spitalul Marasesti ramine fara 16 paturi din cele 58. Dr. Barbu Constantin, managerul acestui spital, nu intelege aceste reduceri de paturi, in conditiile in care compartimentul de neonatologie a ramas in aceeasi structura, desi anul trecut nu s-a inregistrat nici o nastere la spital din lipsa medicilor din aceasta specialitate. "Nu are nici o logica pentru ca nu s-a urmarit eficienta sectiilor", spune medicul. Si Spitalul comunal Vidra taie 14 paturi din cele 66 existente in acest moment. Numai Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni va suferi o suplimentare a numarului de paturi. Unitatea va avea in plus 15 paturi pentru ca urmeaza sa se inaugureze Centrul de Sanatate de la Dumitresti, unitate la care se lucreaza din anul 1996. De asemenea, din unitatile spitalicesti din Vidra, Marasesti si Panciu s-a desfiintat terapia intensiva, paturile fiind repartizate pentru supraveghere post anestezica.


Incepe transferul spitalelor


Descentralizarea spitalelor a fost luata in discutie luni de catre autoritati, care au participat la o videoconferinta organizata de Ministerul Sanatatii. Cu aceasta ocazie, oficialii DSP au fost informati ca pot demara procedurile pentru transferul spitalelor catre Consiliul Judetean si consiliile locale. In Vrancea, toate cele sapte spitale vor iesi de sub coordonarea ministerului de resort, insa lista initiala intocmita de Minister a suferit citeva modificari. Asa se face ca de la 1 iulie Spitalul Judetean din Focsani, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni si Spitalul comunal Vidra vor ajunge in curtea Consiliului Judetean, in timp ce restul spitalelor vor trece la consiliile locale. Dr. Vasile Costin, directorul adjunct al DSP, spune ca in urmatoarele zile urmeaza sa se stabileasca o serie de intilniri cu reprezentantii spitalelor si autoritatilor locale. "Pina la data de 1 iulie trebuie sa semnam protocoalele pentru predarea spitalelor", spune dr. Vasile Costin. De altfel, autoritatile din sanatate trebuie sa actualizeze, in aceasta perioada, datele privind structura si personalul unitatilor sanitare pe care le transfera. Odata cu acest transfer primariile vor fi obligate sa se implice mai mult in dotarea unitatilor cu echipamente medicale, in lucrarile de reparatii capitale, de modernizare sau de extindere. Partea buna privind descentralizarea este ca spitalele vor scapa de datoriile strinse pina in martie 2010.


Directorii, la mina lui Oprisan


Odata cu aceasta descentralizare, si posturile de conducere din spitale vor trebui sa fie ocupate prin concurs, acesta urmind sa fie organizat de catre consiliile de administratie in care autoritatile din judet vor avea majoritate. Practic, Consiliul Judetean va avea un cuvint greu de spus in numirea managerului general de la Spitalul Judetean, post ce este ocupat acum de catre doctorul Nicolae Moise, sustinut de PDL. Ultimii ani au aratat ca presedintele CJ, Marian Oprisan, a avut o relatie cordiala cu dr. Nicolae Moise, anul trecut fiind intocmit si un proiect pentru ridicarea unui nou spital in Focsani. In asteptarea transferului, PSD si-a pastrat oamenii in conducerea celui mai mare spital din judet. Managerii de spitale vor fi evaluati lunar, iar daca nu vor dovedi ca sint eficienti vor fi schimbati. MS va aplica de la 1 iulie si masura de reducere a numarului de functii de conducere din categoria "alti directori" din unitatile spitalicesti. In unitatile sanitare neclinice cu peste 400 paturi vor exista manager, director medical, director financiar si director de ingrijiri, iar in unitatile sanitare neclinice sub 400 de paturi vor fi trei functii de conducere: manager, director medical si director financiar. La spitalele din Focsani, Dumbraveni si Adjud va disparea postul de director administrativ. In prezent, functiile sint ocupate in cele trei spitale de Viorel Pisu, Ioan Bratila si Filonia Apostu. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 17 ore, 39 minute, 16 secunde
E jade daca iar spitalul Vidra ajunje sub aripa lui PORTOFEL!Cand a inceput DR. DOLDOR treaba,acum sigur il v-or da jos!Un mare caracter DL.DR.DOLDOR,mereu a muncit din greu pentru acest spital pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.