Social

Salvati copiii lupta impotriva mortalitatii infantile din judet

Raluca Manolache
14 iun 2010 741 vizualizări
Proiectul socio-medical le vizeaza pe mamicile din Marasesti, Slobozia Bradului, Homocea si Vidra u anul trecut, in Vrancea 44 de micuti au decedat in primul an de viata, iar alti 15 s-au nascut morti u Slobozia Bradului este comuna cu cea mai mare natalitate din tara

Organizatia "Salvati Copiii" incepe lupta impotriva mortalitatii infantile, campania "Every One" urmind sa se desfasoare pentru inceput in Vrancea, Dimbovita si Caras-Severin. Initiativa vine dupa ce s-a constatat ca Romania inregistreaza un numar mai mare de decese decit media europeana, in prima luna de viata, mai ales in rindul copiilor defavorizati si a celor din mediul rural. Asa se face ca sint luate in vizor pentru inceput comunitatile de romi, implicit localitatile cu o natalitate crescuta precum Marasesti, Slobozia Bradului, Homocea si Vidra. "Toate aceste localitati au zone sarace, un nivel scazut de trai si o numeroasa populatie roma. în toate exista mediatori sanitari si cinci dintre ele au si asistenti comunitari. Programul are o componenta majora de informare si educare, atit in rindul viitoarelor mame, cit si la nivelul fiecarei comunitati, cit si o componenta de interventie, care presupune asigurarea unei alimentatii sanatoase (suplimente nutritionale) femeilor gravide si copiilor in virsta de pina la cinci ani", arata organizatia neguvernamentala. "Salvati copiii" isi propune prin aceasta campanie sa creasca nivelul de constientizare in rindul gravidelor a importantei controalelor medicale si educarea acestora cu privire la cresterea, ingrijirea si necesitatile nou-nascutului, dar si informarea principalilor actori sociali despre cum pot influenta scaderea mortalitatii infantile.


Slobozia Bradului a urcat in topul national al nasterilor


Anul trecut, in Vrancea 44 de micuti au decedat in primul an de viata, iar alti 15 s-au nascut morti, dupa cum spun specialistii Directiei de Sanatate Publica. Daca o parte dintre bebelusi au decedat in maternitate, altii au murit la putin timp dupa ce au fost adusi acasa, in sinul familiei, unde nu ii astepta conditii prea bune. "Statistica judetului pe 11 ani arata ca avem foarte multe decese inregistrate la grupa 0-1 ani ce au avut diagnostic prematuritatea, adica o greutate mica la nastere. 40% din decese s-au datorat prematuritatii", spune dr. Alin Lazea, consilier de specialitate la Directia de Sanatate Publica Vrancea. Specialistii considera ca factorii principali ce au dus decesul bebelusilor sint nivelul scazut de scolarizare al mamei si saracia in care traiesc tinerele familii. "O treime din decesele 0-1 ani s-au petrecut in primele doua saptamini de la sosirea copilului la domiciliu. Se constata astfel o lipsa de educatie sanitara a mamei", adauga dr. Alin Lazea. Campania "Every One" se va derula in comunitatile ce au crescut natalitatea judetului si unde standardul economic de viata este mai scazut. In atentia organizatiei a intrat astfel si Slobozia Bradului, comuna cu cea mai mare natalitate pe tara, gratie numeroasei comunitati de romi de aici. Statisticile intocmite de DSP Vrancea arata ca anul trecut in Slobozia Bradului s-au nascut 251 de copii din care sapte au murit la putin timp dupa ce au fost adusi pe lume. La Marasesti, o alta localitate inclusa in program, s-au inregistrat 191 nasteri si un deces, la Vidra 72 nasteri si un deces, iar la Homocea au fost 89 nasteri si nici un deces. In Vrancea au fost adusi pe lume anul trecut 3.859 de copii, cei mai multi la Focsani. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.