Social

Birocratia ii lasa pe bolnavi fara radiografii gratuite

Raluca Manolache
11 iun 2010 605 vizualizări
Comitetul director al Spitalului a stabilit ca din 15 iunie bolnavii vor trebui sa scoata din buzunar intre 30-70 de lei, in functie de zona radiografiata

Daca nu te omoara boala, o face birocratia! Suferinzii din Vrancea vor trebui sa plateasca din 15 iunie daca doresc sa faca radiografii in ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani. Ieri, comitetul director al Spitalului s-a intrunit pentru a stabili viitoarele tarife ce vor fi percepute pacientilor pentru "raze". La intilnire a participat si seful Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci. "Am discutat la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si s-a convenit ca pot incheia acest contract daca spitalul vine cu o adresa, in original, de la OTDM (Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale, n. r.) in care se certifica faptul ca s-a solicitat avizul", spune Mihai Copaci. De partea cealalta, dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului, nu isi explica cum serviciile de radiologie acordate bolnavilor internati pot fi decontate, iar cu cele de care beneficiaza suferinzii in ambulatoriu nu se poate intimpla la fel in conditiile in care aparatura si personalul este acelasi. Acesta mentioneaza ca unitatea are toate documentele, ISO, cartea calitatii, dar si adresa de la OTDM in care se spune ca spitalul poate incheia contract cu CAS. Pe linga acestea spitalul cheltuieste lunar 4.400 de lei, bani ce intra in contul unei firme ce se ocupa de verificarea aparaturii radiologice. "Trebuia sa renunt la 80.000 de lei din contractul pe care il am pe servicii medicale pe spital si sa figurez cu acesti bani pe serviciile de radiologie din ambulator. Ori asa ceva nu se poate. La 35.000 de bolnavi internati pe an nu pot sa acopar din valoarea contractului toate serviciile", spune dr. Nicolae Moise. Acesta mai spune ca cei de la CAS au solicitat o noua adresa de la OTDM, dar intr-un alt format. "A fost atentionat ca daca pina pe 15 iunie nu se incheie contractul aditional pe servicii de radiologie vom aplica tarifele din contractul cadru pe 2009. Nu avem ce face pentru ca nu avem bani. Bolnavii nu au nici o vina si nu cred ca este vina noastra ca trebuie sa aplicam aceste tarife indiferent daca au bilet de trimitere, sint asigurati sau neasigurati. Tarifele din contractul cadru nu ne acopera cheltuielile. Vom merge pe aceste tarife ca sa ne acoperim cit de cit aceste cheltuieli", a adaugat Nicolae Moise. Bolnavii care vor dori sa faca "raze" trebuie sa scoata din buzunar intre 30-70 de lei, in functie de zona investigata. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.