Social

Handicapul la control!

Ziarul de Vrancea
8 iun 2010 3289 vizualizări
Guvernul Boc a pus ochii pe indemnizatiile persoanelor cu deficiente, asa incit se va demara un amplu control in judet intre 10 iunie si 9 iulie u peste 23.000 de vrinceni primesc in acest moment ajutor de handicap, cuprins intre 293 lei si 33,5 lei, dar si alte scutiri de plati u pentru multi, acest ajutor de la stat a devenit o pensie neoficiala, intrucit exista suspiciunea ca nu sufera de nici o boala u la nivelul judetului exista si 12.000 de pensionari pe caz de boala, aflati in evidenta Casei de Pensii

Vrincenii care primesc indemnizatie de handicap vor fi controlati prin sondaj timp de o luna, in speranta ca vor fi gasiti cei care sufera de boli inchipuite si iau bani de la stat ca ajutor de boala. La nivelul judetului va incepe de joi, 10 iunie, un amplu control, care se va incheia pe 9 iulie, care vizeaza cele 23.019 persoane care beneficiaza de indemnizatie de handicap, pentru a se verifica daca primesc corect acest ajutor oferit de stat. Pe 1 iunie, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a emis o circulara si in Vrancea catre Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) si Casa Judeteana de Pensii, prin care anunta demararea unui control de amploare la nivelul tarii referitor la incadrarea in grad de handicap si acordarea certificatelor aferente. In acest sens s-a dispus crearea unei comisii mixte formata din cite un reprezentant de la fiecare din cele trei institutii, care va analiza dosarele din punct de vedere al incidentei afectiunilor si va intocmi lista persoanelor ce urmeaza a fi verificate, prin sondaj, pe baza sesizarilor primite, avindu-se in vedere numarul mare de beneficiari si perioada scurta destinata controlului. "Comisia va efectua si controale inopinate prin deplasarea la domiciliul persoanelor, va verifica concordanta dintre actele medicale si starea faptica a persoanelor, dintre ancheta sociala si situatia de la domiciliul persoanei", a spus Daniela Nicolas, directorul Directiei pentru Protectia Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAHAN) din cadrul DGASPC. De asemenea, membrii acestei comisii vor intocmi la final un raport si vor face recomandari comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Vrancea cu privire la persoanele ce urmeaza a fi reevaluate, in cazul in care se gasesc neconcordante. De-a lungul timpului au existat mai multe suspiciuni conform carora persoane sanatoase au primit din partea medicilor acte prin care se atesta faptul ca sufera de diverse afectiuni, pentru a primi incadrarea intr-un grad de handicap. La un moment dat a existat si o ancheta penala asupra unui medic banuit ca ia mita pentru a oferi asemenea certificate despre care nu s-a mai auzit insa nimic.


Avem 23.000 de handicapati


In Vrancea, la data de 30 mai 2010, existau in total 23.019 persoane cu handicap, dintre care 21.829 adulti si 1.190 copii, aceasta in conditiile in care numarul de salariati abia depaseste 60.000. Pe grade de handicap, situatia se prezinta astfel: grav "" 5.085 adulti, 484 copii, accentuat "" 14.424 adulti, 312 copii, mediu "" 2.320 adulti, 394 copii. Pe linga unele scutiri la plata impozitelor, o persoana cu handicap grav primeste in acest moment un ajutor total de 293 de lei, format dintr-o indemnizatie de 202 lei, la care se adauga un buget personal complementar in valoare de 91 de lei. Daca persoana cu handicap grav beneficiaza si de asistent personal, acesta va fi remunerat cu o indemnizatie de insotitor de 534 lei. Pentru handicap accentuat o persoana primeste o indemnizatie de 166 lei, plus un buget personal complementar de 68 lei, iar o persoana cu handicap mediu un buget complementar de 33,5 lei. Copiii incadrati in grad de handicap beneficiaza de alocatie de stat dubla, adica 84 lei. Suma totala platita lunar pentru toate persoanele cu handicap din Vrancea se ridica la peste 5.500.000 lei. Dupa aplicarea Legii 448/2006 in Vrancea a crescut numarul de persoane care beneficiaza de indemnizatie de handicap, intrucit s-a introdus criteriul conform caruia indiferent de veniturile solicitantului acesta poate fi incadrat in grad de handicap, ceea ce nu era posibil in vechea legislatie. In perioada 2003-2005 a avut loc ultima reevaluare a tuturor persoanelor cu handicap din judet.


Pensiile de boala asteapta rindul la controale


La nivelul judetului exista doua filiere prin care o persoana poate obtine un ajutor financiar pentru handicap sau o afectiune. Este vorba, pe de o parte, de pensia de invaliditate, care se acorda pentru incapacitate de munca prin Casa Judeteana de Pensii si indemnizatia de handicap, prin Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului. Pentru stabilirea pensiei de invaliditate solicitantul trebuie sa se prezinte in fata Comisiei de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca de la CJP, iar pentru obtinerea indemnizatiei de handicap persoanele cu deficiente trebuie sa depuna un dosar care urmeaza sa fie verificat de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC. Au dreptul la pensie de invaliditate asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza: accidentelor de munca, bolilor profesionale si tuberculozei, bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca. Gradele de handicap sint: gradul I - pierderea totala a capacitatii de munca, de autoservire, invalidul necesitind ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane; gradul II - pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane; gradul III - pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putind sa presteze o activitate profesionala. Pensia de invaliditate se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie, care este in prezent 732 lei. La nivelul judetului Vrancea exista in acest moment aproape 12.000 de pensionari pe caz de boala, cei mai multi, circa 4.500, in Focsani. De mentionat ca, potrivit unui amendament adoptat de Guvern la proiectul de lege privind pensiile, modul de acordare a pensiilor de invaliditate urmeaza sa fie verificat pe parcursul unui an. Proiectul prevede ca autoritatile vor verifica modul in care pensionarii de invaliditate au fost incadrati in acest grad, iar persoanele incadrate nejustificat intr-un grad de invaliditate pentru a iesi la pensie, precum si medicii care au efectuat operatiunea de incadrare vor fi considerati infractori si vor risca sa fie sanctionati cu inchisoarea, pensionarul putind fi obligat sa restituie integral banii astfel incasati, dupa cum a anuntat premierul Emil Boc. (Mihaela BESLEAGA)


Soferii orbi fenteaza taxa de mediu


Doar sase vrinceni cu diferite grade de handicap sofeaza pe sosele din Vrancea. Numarul foarte mic al acestora vine si ca urmare a controalelor medicale la care sint trimisi cei care au handicap si vin la sediul Serviciului Comunitar pentru Inmatriculari Vehicule si Permise Auto Vrancea. In ultima vreme, in mai multe judete din tara s-au descoperit multe persoane cu probleme vizuale care au primit dreptul de a conduce. Numai la Bacau au fost gasite 100 de persoane cu probleme vizuale, iar la Dimbovita 70. Controlul in judetul nostru incepe in zilele urmatoare, dar tinind cont de numarul mic al posesorilor unor astfel de permise, neregulile par a fi mult mai mici decit in alte judete. De fapt, ideea acestor permise obtinute de catre persoanele cu handicap este alta. Potrivit legii, persoanele cu handicap beneficieaza de scutirea platii la taxa de mediu pentru masini. Astfel, multe persoane prefera sa treaca pe numele celor cu handicap masinile aduse din strainatate pentru a scuti aceasta taxa. Numai ca, pentru a putea sa inmatriculeze fara taxa masinile, persoanele cu handicap au nevoie si de permis de conducere. In concluzie, soferii orbi nu conduc pe sosele tarii, dar se folosesc de handicap pentru a scuti plata taxei de prima inmatriculare. (D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 20 ore, 28 minute, 30 secunde
Ce sa caute dom'le DGASPC-ul si DPPAHAN in comisiile astea ? Ce sa controleze ei daca ei dupa toate aparentele sunt implicati in porcaria asta si si-au luat spagi si i-au santajat si folosit pe citeste integral
, acum 739398 zile, 20 ore, 28 minute, 30 secunde
Ba da prost mai esti! Mai ai frati?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.