Social

600 de lei - taxa pe cezariana la Spitalul Judetean

Raluca Manolache
5 iun 2010 4571 vizualizări
Pentru ca tot mai multe femei cer sa nasca prin cezariana, conducerea spitalului a decis sa introduca taxarea pentru a face rost de bani u numai anul acesta 230 de femei au nascut prin cezariana la Focsani

Femeile care doresc sa nasca prin cezariana, chiar daca acest tip de nastere nu se impune din punct de vedere medical, vor trebui sa plateasca integral costurile interventiei din maternitate. In schimb vor primi o chitanta, deci nu vor mai da banii in plic ca pina acum. Aceasta decizie a fost luata de membrii Comitetului Director al Spitalului Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani, tariful fixat fiind de 600 de lei operatia. Desigur, acesti bani vor fi incasati doar in cazul gravidelor perfect sanatoase care nu vor sa treaca prin chinurile facerii. Medicii spera ca plata unei astfel de operatii sa aduca mai multi bani unitatii spitalicesti, din venituri proprii, si sa promoveze mai mult nasterea naturala, pentru ca sint unele gravide care nu vor sa nasca natural sub nici o forma, de frica durerilor. Ginecologul Marin Popescu, seful sectiei de obstetrica-ginecologie, spune ca sint si femei echilibrate care suporta mai usor nasterea. "Este foarte bine venita aceasta taxa. Operatia de cezariana este o indicatie. Mai sint insa si femei care doresc sa faca cezariana chiar daca parametrii obstetricali sint normali si pot naste foarte bine pe cale naturala", spune dr. Marin Popescu. Aceasta taxa vine dupa ce anul trecut doctorii au fost chestionati cu privire la posibilitatea femeilor de a decide daca doresc sa nasca pe cale naturala sau sa apeleze la cezariana. Chestionarul a fost pus la dispozitia Directiei de Sanatate Publica de catre Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului din Bucuresti, iar studiul a avut in vedere implementarea operatiei de cezariana la cerere. In prezent, in Vrancea, doar la spitalele Focsani si Adjud poate fi efectuata aceasta interventie medicala deoarece celelalte maternitati nu au dotarea necesara, dar nici specialisti. Anul acesta, la Spitalul Judetean din Focsani au existat 230 de operatii de cezariana, din cele 985 de nasteri inregistrate aici. In mai toate cazurile, dupa cum sustin doctorii, s-a intervenit pentru a salva viata mamei si/sau copilului, insa au fost si gravide care si-au dat consimtamintul pentru a scapa de chinurile nasterii naturale. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 14 ore, 4 minute, 40 secunde
Nu stiti din ce sa mai scoateti bani dar pe de alta parte statul trebuie sa va plateasca datoriile.Si n-osa mai ia doctorii-si pentru ei-ceva?
, acum 739391 zile, 14 ore, 4 minute, 40 secunde
asta inseamna ca la doctor se va da pe viitor doar diferenta de 900 lei intrucat inainte se "pateau " 1500 lei ??? Dar anestezistul cu ce mai ramane ???
, acum 739391 zile, 14 ore, 4 minute, 40 secunde
Mai oameni buni nu mai judecati oamenii care muncesc!Judecatii pe cei care ii conduc!Intrebatil pe dl. Moise , de la ce firma cumpara Spitalul Sfintul Pantelimon produsele fainoase? Va spun eu, de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.