Social

Topul celor mai bine platiti doctori si directori din spitale

Ziarul de Vrancea
3 iun 2010 5949 vizualizări
Angajatii de la Serviciul de Medicina Legala sint cei mai fericiti cind vine ziua de salariu, seful acestora avind o leafa de peste o suta de milioane de lei u zece doctori de la Spitalul Judetean Focsani au reusit in luna aprilie sa cistige o leafa de 5.000 de lei in mina u Stam la munca si 36 de ore fara sa avem vreo clipa de ragaz , spune dr. George Munteanu, unul dintre cei mai bine platiti u directorul democrat-liberal Nicolae Moise, care are o leafa de 70 de milioane de lei, conduce o armata formata din 1.400 de salariati u in ultimele luni s-a ajuns ca bugetul spitalului sa mearga doar pentru salarii si utilitati, intrucit medicamentele sint cumparate adesea din banii bolnavilor

Pe timp de criza, cind sistemul sanitar este in coma financiara, o parte dintre doctorii si managerii de spitale au niste lefuri surprinzatoare care ajung la mii de euro pe luna, fara a pune la socoteala platile informale. Cei mai "avuti" medici sint la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" unde si munca este pe masura. Cele mai mari salarii le au cadrele de la Serviciul de Medicina Legala, un loc unde putini isi doresc sa lucreze. Numai in luna aprilie dr. Silviu Lucasievici, seful Serviciului, a avut un venit net de 11.176 lei. Obligativitatea de a publica veniturile salariatilor a scos la iveala ca doctorul democrat-liberal Nicolae Moise, managerul Spitalului, este sef peste o armata de oameni, o unitate cu o organigrama mai mult decit stufoasa, unde multi «se bat de musca». Cu toate acestea, de multe ori, calitatea serviciilor oferite pacientilor lasa de dorit. Situatia este creata si de lipsa banilor pentru ca in fiecare luna conturile unitatii sint alimentate de Casa de Asigurari doar pentru plata salariilor si a utilitatilor, medicamentele fiind lasate pe ultimul plan.


Topul celor mai bine platiti doctori


Ce cistiguri au cadrele medicale pe timp de recesiune? La aceasta intrebare au raspuns spitalele dupa ce pe site-urile proprii s-au publicat banii incasati de medici, asistente, infirmiere si de personalul administrativ. Cei mai cistigati doctori sint la Spitalul Judetean Focsani. Din cei peste 1.400 de salariati, cel mai bine se simt in ziua de salariu angajatii de la Medicina Legala. Un medic care lucreaza cu mortii si agresatii are un salariu mai mare decit alti colegi pentru ca primeste o serie de sporuri speciale. In luna aprilie, dr. Silviu Lucasievici, seful SML, a avut un venit de 11.176 lei (110 milioane de lei vechi), iar un asistent medical primar s-a putut bucura de un venit net de 5.073 lei. Nici ingrijitoarele de aici nu se pot plinge de banii primiti, respectiv 2.381 lei, o suma mult mai mare fata de colegele din spital. In top 10 al celor mai bine platiti medici se afla si dr. Viorica Andronic, sefa laboratorului de anatomie-patologica, cu 9.463 de lei, adica peste 2.000 de euro, dr. Dana Mariana Dinca, sefa Unitatii de Primiri Urgente, cu 7.650 lei, dr. Liviu Petrea, seful sectiei de chirurgie generala, cu 6.438 de lei, dr. Mariana Buleu, sefa sectiei neurologie cu 6.213 lei, dr. Mariana Aignatoaie, sefa de la Terapie Intensiva cu 6.256 lei sau dr. Georgeta Serban, sefa sectiei infecto-contagioase cu 6.051 lei. Si dr. George Munteanu, seful sectiei de pediatrie are inscrisa pe fluturasul de salariu suma de 5.222 lei, in vreme ce dr. Gheorghe Cocioaba, seful Centrului Judetean de Diabet primeste o leafa de 4.959 lei, similara cu cea incasata de dr. Viorel Iancu, seful sectiei de cardiologie.


Salarii "umflate" prin garzi si sporuri


Cadrele medicale cu salarii babane spun ca reusesc sa ajunga la aceste performante pentru ca muncesc peste program. Cei mai multi nu doresc sa comenteze cum au reusit sa obtina aceste venituri in aprilie, dar mai sint si exceptii. De exemplu, la pediatrie cel mai mare cistig, de 5.222 lei in aprilie, a fost obtinut de dr. George Munteanu. "Oamenii ar trebui sa inteleaga ca noi plecam de acasa la ora 8.00 si plecam de la munca a doua zi. Stam la munca si 36 de ore fara sa avem vreo clipa de ragaz. Nu avem simbete, nu avem duminici, nu avem onomastici, nu avem zile libere. Pentru noi nu exista asa ceva. Salariul de baza este foarte mic in jur de 14-15 milioane de lei vechi. Restul banilor vin din garzi", spune pediatrul sef al spitalului. Acesta recunoaste ca a primit o serie de oferte pentru a munci in strainatate si pe 15.000 de lire sterline, dar a spus "pas" pentru a fi in continuare in slujba copiilor bolnavi de la noi din judet. "Am avut o oferta de la un spital din Birmingham. Mi-au trimis toate datele unitatii, poze cu spitalul, compartimentul, locuinta si mi-au oferit 15.000 de lire sterline pe luna salariu, plus 10.000 de lire daca as fi facut trei, patru garzi pe luna. Un medic plecat in strainatate, la experienta si la gradul nostru profesional, nu vede pe zi mai mult de 10 bolnavi. Aici au fost garzi in care am vazut si 120 de copii", spune dr. Munteanu. Daca doctorii au cistiguri frumusele in aceasta sectie, asistentele si infirmierele nu se pot mindri cu banii pe care ii primesc. O infirmiera care face curat luna in saloanele copiilor a luat in luna aprilie cel putin 777 de lei, iar o asistenta a cistigat cel mai mult 3.035 lei.


Salariile rezidentilor, de risul curcilor


Si la cardiologie doctorii si-au rotunjit veniturile cu ore suplimentare. Medicii au lucrat si cite 30 de ore pentru a cistiga mai multi bani si pentru a asigura continuitate in acordarea serviciilor. "Am facut noua/zece garzi si am depasit numarul de ore pe care trebuie sa le fac prin programul de lucru zilnic. La salariu se mai adauga indemnizatia de conducere, sporul de vechime de 25% dar si sporul de confidentialitate", spune dr. Viorel Iancu, seful sectiei cardiologie, una dintre cele mai aglomerate din spital. Conform listei postate pe site-ul unitatii, a existat insa si un medic ce a cistigat doar 813 lei, insa doar pentru ca are contract partial de lucru cu spitalul. In aceasta sectie asistentele au cistigat intre 2.337 lei si 844 de lei, iar infirmierele au reusit sa cistige cel mult 1.058 de lei. "Sint oameni care lucreaza in sectii de risc si mare stres. Asistentii care lucreaza in conditii deosebite, in sectii precum terapie, TBC, UPU primesc si o serie de sporuri", spune Claudiu Grosu, liderul Sanitas. Daca doctorii cu vechime au lefuri cit de cit decente, medicii rezidenti nu ar putea trai prea multe zile cu banii munciti. Asa se face ca cei 26 de rezidenti de la Spitalul Judetean sint platiti de Ministerul Sanatatii cu sume care incep de la 947 de lei pe luna, in functie de specialitate. Practic, ca sa ajunga la o leafa similara cu cea cistigata de "granzii" din spitale, acestia trebuie sa mai invete ani buni si sa cistige grade profesionale.

Pedelistul care comanda 1.400 de oameni

Odata cu publicarea salariilor nete cistigate de salariatii din sanatate s-a putut observa ca doctorul Nicolae Moise conduce o "armata" formata din peste 1.400 de oameni. Asa se face ca pe linga medici, asistente, infirmiere, brancardieri, biologi, chimisti sau farmacisti, la Spital isi cistiga piinea si o serie de alte persoane calificate sau nu in diferite profesii. Printre sutele de asistente se pot gasi si 21 de economisti si sapte contabili, care tin finantele unitatii, 10 lacatusi, sase liftieri, 16 spalatorese, noua operatori date, patru zidari, opt electricieni, opt fochisti si zeci de muncitori necalificati. Si asta in conditiile in care uneori calitatea serviciilor lasa de dorit. Pacientii au ajuns sa vina cu plasa plina de pilule de acasa, iar apartinatorii acestora nu de putine ori fac drumuri la farmaciile din oras pentru ca unele seruri sau medicamente lipsesc. In aceasta situatie s-a ajuns deoarece banii alocati de Casa de Asigurari de Sanatate ajung doar pentru aceste lefuri interesante si pentru utilitati. Mai marii de la Bucuresti au "uitat" ca spitalele mai au nevoie si de medicamente si materiale sanitare, compensarea fiind facuta adesea din buzunarele bolnavilor. Daca in anii anteriori mai bine de 60% din bugetul unitatii mergea in mare parte pe salarii, de anul acesta situatia se complica deoarece bugetul alocat spitalului abia ajunge pentru plata lefurilor. Situatia este identica si la celelalte spitale din judet.

Salarii vs calitatea actului medical


Ani la rind am fost "bombardati" mediatic de informatii de tipul "sanatatea bolnava", sau "sanatatea "" cenusareasa bugetarilor", realitatea ultimelor zile dovedeste altceva. Raportat la profesie in sine, salarii de cite 2.000-3.000 de euro pentru un medic cu experienta nu inseamna foarte mult. Raportat insa la calitatea serviciilor medicale pe care ni le ofera in totalitatea sa sistemul sanitar, veniturile unora sint surprinzatoare. Spagile se acorda tacit de cei mai multi dintre noi, atunci cind avem o problema de sanatate. Ciocolata, cafeaua solubila sau pachetul de Kent, atentii foarte apreciate altadata, au fost inlocuite cu plicul de bani, strecurat in buzunarul halatului alb. Tarifele difera in functie de renumele doctorilor: 300 de euro cezariana, 200 de lei pentru medicul anestezist, 100 de lei o prelungire de concediu medical. Daca ai nevoie de plosca sau de schimbarea asternutului, trebuie sa "decartezi" infirmierei cel putin 5 lei. La brancardier ii dai 10 lei ca sa te aduca lin de la sala, la fel ca si atentia asistentelor pe care o captezi cu 10 lei. Oamenii vor sa plateasca pentru ca asa au ei certitudinea ca vor primi un tratament mai bun. Pe de alta parte, in timp ce pacientii sint deranjati de faptul ca trebuie sa cotizeze pentru a avea acces la serviciile medicale, personalul se plinge de salariile mici, de lipsa dotarilor, dar si de faptul ca pentru a obtine un post intr-un spital sint nevoiti, la rindul lor, sa "miste din urechi" cu mii de euro. (Raluca MANOLACHE, Doina GANEA)


Managerii sint cei mai bine platiti


Si cei ce conduc spitalele au cistiguri substantiale, iar o parte dintre acestia isi rotunjesc veniturile si la cabinetele private. Exista si situatii unde managerii au venituri mai mici decit colegii din conducere. Va prezentam in urmatoarele rinduri salariile incasate de directori in aprilie:

Spitalul Judetean Focsani:

Dr. Nicolae Moiase, manager "" 7.015 lei

Dr. Valentin Ochean, director medical "" 5.202 lei

Valerica Miron, director ingrijiri "" 4.292 lei

Ec. Ionica Ppopescu, director financiar-contabil "" 5.394 lei

Viorel Pisu, director administrativ "" 5.286 lei

Spitalul Adjud:

Dr. Claudiu Zara, manager "" 2.761 lei

Dr. Elena Trif, director medical "" 4.103 lei

Ec. Filonia Apostu, director administrativ -2.357lei

Ec. Liviu Voinea, director financiar contabil "" 2.644 lei

Spitalul Odobesti:

Dr. Manole Ilie, manager "" 4.985 lei

Dr. Larisa Ciumac, director medical "" 4.418 lei

Ec. Mariana Cotirlan, director financiar contabil "" 4.418 lei

Spitalul Vidra:

Dr. Ion Doldor, manager "" 3.835 lei

Ec. Mirela Cotea, director financiar-contabil "" 3.068 lei

Spitalul Dumbraveni:

Jr. Costel Negoescu, manager "" 4.075 lei

Dr. Vica Popescu, director medical "" 5.400 lei

Ec. Gina Serban, director financiar contabil "" 3.793 lei

Ec. Ioan Bratila, director administrativ "" 3.167 lei

Spitalul Marasesti:

Dr. Constantin Barbi, manager "" 4.138 lei

Gica Rosca, director economico-financiar "" 2.715 lei

Spitalul Panciu:

Ec. Nicolai Marascu, manager "" 2.821 lei

Dr. Valentina Popa, director medical "" 3.887 lei

Ec. Iulian Trifanescu, director financiar contabil "" 2.654 lei



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 20

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 3 secunde
Platile informale, veniturile nedeclarate din activitati anexe, diversele beneficii ale unui servici la stat sunt cauzele pentru care in Vrancea grevele si revolutiile nu au nici o sansa. Fiecare citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 3 secunde
DB,AVETI DREPTATE.CE SALARII SI TOT PLANG ...DAR NOI CE FACEM CU PENSIILE MICI SI BOLNAVI. CE BANET AU SI MAI VOR SI BANI.BUNURI DE LA BOLNAVI....SI TOT NI LE AJUNGE.... SUNT PLINI DE BANI SI citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 3 secunde
Deschideti ochi si vedeti ca nu cei enumerati aici fac greva! La greva se prezinta doar cei disperati , care au salarii de mizerie. Daca s-ar afisa si cheltuielile pt. hrana si materiale sa vedeti citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 3 secunde
verificati saitul EC COTIRLAN MARIANA dir financiar contabil la SPITALUL OR ODOBESTI -2872
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 3 secunde
pentru o operatie de apendicita ,in 2003 am dat spaga 1500000 lei vechi si 500000 la anestezist.Astia unde sunt ijnregistrati?Cate operatii face un medic pe zi?
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 3 secunde
Sanatatea e singurul domeniu in care, daca ajungi de nevoie, esti silit sa te umilesti incepand de la poarta spitalului si pana la ultima infirmiera. Nu cred ca se poate compara cu educatia sau orice citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 3 secunde
Salut,sunt asistenta la Spitalul pantelimon si salariul meu cu tot cu garzi si bonuri de masa ajunge la 1500 ron.Nu am sambete si duminici de care sa ma por bucura iar pentru a putea ramane pe acest citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 3 secunde
Munteanu e cel mai spagar medic pediatru, ti-o spune de la obraz, e tupeist!Pai cum sa plece el in U.K cand banii aia ii face lejer aici din spagi plus cabinet particular + salariu frumusel.Si eu nu citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 3 secunde
Vai doamna asistenta, da cum vorbiti dv. asa de dl.Moise? El este cel mai integru om din sanatate, cu se poate sa vorbiti asa despre cel mai vechi PDL-ist in viata din Judet? Doar se stie ca la PDL citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 3 secunde
Atunci cand nu o sa mai aiba voie sa lucreze si la stat si la cabinete particulare poate se va mai indrepta treaba. Acum este o mafie intre spitale si doctorii de acolo care au cabinete particulare. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.