Social

In Vrancea au fost 14 cazuri de legitima aparare in ultimii ani

Dan Chiriac
4 nov 2005 2329 vizualizări
Pentru a fi considerata legitima aparare, riposta trebuie sa fie imediata si directa

Cazul Romanitei Iovan si a sotului sau, pilotul Adrian Iovan, care a impuscat mortal un tinar care intrase in dormitorul lor cu scopul presupus de a fura, a ridicat multe semne de intrebare in ultima perioada si a iscat controverse inrindul opiniei publice. A fost legitima aparare sau crima? Acesta este intrebarea la care urmeaza sa raspunda procurorii care se ocupa de acest caz in zilele urmatoare. Procurorii vrinceni au primit si ei o solicitare din partea Parchetului General prin care sa fie prezentate cazurile de legitima aparare care au fost cercetate in ultimii ani. Anchetatorii vor sa foloseasca aceasta ca cauzuistica in vederea unei analize comparative. "In ultimii zece ani, procurorii vrinceni au instrumentat 14 cauze de legitima aparare. In noua cazuri s-a decis neurmarirea in infractiuni de omor sau tentativa de omor, iar

in cinci pentru vatamari corporale grave", ne-a declarat prim- procurorul Parchetului Vrancea, Ion Lefter. Pentru ca o tentativa de omor sa fie considerata legitima aparare trebuiesc indeplinite mai multe conditii. Cel atacat e nevoit sa riposteze la "un atac imediat, direct, material si injust si sa aiba scop inlaturarea atacului". "Legitima aparare este atunci cind cineva incearca sa loveasca cu o bita in zona capului, iar cel atacat scoate un cutit si-l loveste pe agresor. Sau daca, pe timp de noapte, mai multi indivizi bat cu pumnii si picoarele pe cineva, il pun la pamint si, pentru a se apara, acesta scoate un cutit si loveste unul sau doi atacatori", mentioneaza Ion Lefter. Ultimul caz din Vrancea care a ridicat problema legitimei aparari s-a petrecut la sfirsitul lunii august. Atunci, o femeie din comuna Cimpuri nu a mai suportat bataile primite de la concubinul sau si a hotarit sa rezolve totul cu ajutorul unui cutit. Ionel Lemnaru a fost injunghiat de Ioana Dinica, femeia fiind retinuta atunci pentru omor. Politistii au stabilit ca barbatul a agresat-o fizic pe concubina sa, iar aceasta l-a injunghiat cu un cutit de bucatarie, in zona pieptului, fiind amenintata cu moartea. In urma loviturilor primite, barbatul a decedat in scurt imp. "Acesta nu e un caz de legitima aparare, pentru ca, dupa ce a batut-o pe concubina sa, barbatul, aflat in stare de ebrietate, s-a dus in casa, unde femeia l-a injunghiat. Riposta la atac nu a fost mediata", mai spune prim-procurorul Ion Lefter.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.