Social

Laptele praf nu este un ajutor social

Raluca Manolache
26 mai 2010 855 vizualizări
Beneficiarii sint bebelusii orfani, cu mame bolnave si cei prea slabuti

Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea a demarat procedura de licitatie electronica pentru achizitionarea de lapte praf care va ajunge mai apoi in mod gratuit la sugarii aflati in situatii de risc. Banii virati unitatii de catre Ministerul Sanatatii vor fi folositi pentru acest sector, astfel incit pe parcursul anului sa nu mai fie probleme cu aprovizionarea. DSP are la dispozitie mai bine de 20.000 lei pentru achizitionarea laptelui. Dr. Alin Lazea, consilier de specialitate la DSP, spune ca stocul existent de lapte praf ajunge pina la inceputul lunii iunie. "Laptele praf nu este un ajutor social, este pentru copiii ai caror mame nu pot alapta", a precizat dr. Alin Lazea, in conditiile in care multe mame nu isi alapteaza copilul si asteapta sa primeasca lapte praf de la medicul de familie. Medicii de familie pot prescrie retete pentru lapte praf doar daca greutatea sugarilor scade sub limita inferioara virstei datorita absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern. Laptele praf mai poate fi acordat si copiilor a caror mame sufera de boli grave, cum ar fi TBC, neoplazii, septicemie, boli psihice grave, scleroza in placi, diabet zaharat decompensat sau HIV, precum si copiilor adoptati si celor ramasi orfani. Cantitatea de lapte praf de care poate beneficia un sugar este de 400 grame, adica cinci cutii de lapte pe luna. Dincolo de beneficiile aduse imunitatii copilului nou-nascut, cea mai la indemina modalitate de a hrani un bebelus este alaptarea, dupa cum spun specialistii, motiv pentru care mamele sint incurajate sa hraneasca natural micutul cit mai mult timp. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.