Social

Bataie pe medicamentele compensate si gratuite

Liliana Nenciu
3 nov 2005 1227 vizualizări
Oamenii vin cu noaptea in cap la farmacie pentru a fi siguri ca-si vor primi medicamentele. Farmacistii estimeaza ca fondurile pentru eliberarea compensatelor si gratuitelor vor ajunge pentru 2-3 zile

Cele 15 farmacii din Focsani care elibereaza compensate si gratuite au fost luate cu asalt ieri de beneficiarii retetelor. De frica ca farmaciile sa nu ramina fara fonduri, oamenii s-au calcat pur si simplu in picioare, deoarece, dupa cum spun, "nimic nu este mai important decit sanatatea". Cozile interminabile, personalul din farmacii insuficient si faptul ca putine farmacii sint aprovizionate cu o paleta variata de medicamente, a facut ca oamenii sa-si piarda rabdarea, sa se imbrinceasca si sa-si adreseze cuvinte jignitoare. "Stau de patru ore la coada. Mai vine cite una, se baga in fata, iar eu nici macar nu sint din Focsani. Oamenii parca au luat-o razna, deoarece s-au saturat sa astepte pentru dreptul lor. Nu mi se pare corect ca la o asemenea coada sa serveasca o singura farmacista. Cred ca ar trebui rezolvate problemele din sistemul sanitar, apoi nu vor mai fi probleme de genul acesta. In tara aceasta nu se mai tine cont de drepturile mamei si copilului, ale batrinilor, nu se mai stie nimic!", ne-a spus Victoria Bizna din Gugesti, aflata ieri la farmacia "Brifarm" din Focsani. Conform oficialilor Casei de Asigurari de Sanatate, din cele 57 de farmacii aflate in relatii contractuale cu CAS Vrancea, doar 38 de unitati farmaceutice elibereaza medicamente compensate si gratuite. "Deocamdata, doar 38 de farmacii ne-au asigurat ca nu au depasit plafonul pe luna noiembrie si ca pot elibera compensate si gratuite. Exista posibilitatea ca celelalte farmacii sa-si fi epuizat fondurile sau pot exista farmacii care au bani, insa nu le-am contactat noi", a declarat, intr-o conferinta de presa, Andrei dulgheru, directorul CAS Vrancea. Cele mai cautate farmacii din Focsani au fost "Brifarm" si "Lotus" , deoarece oamenii au gasit in aceste farmacii medicamentele necesare. Conform farmacistilor, daca oamenii vor continua sa vina si zilele urmatoare intr-un numar la fel de mare, fondurile vor fi epuizate in 2-3 zile. "Asteptam rectificarea bugetara deoarece cu banii din plafonul lunar nu rezolvam nimic. Acesti bani se termina in primele zile, iar multi oameni ramin cu retetele neeliberate. Ii punem pe drumuri deoarece trebuie sa mearga iar pe la medicii de familie, alte semnaturi, alte drumuri fara rost", ne-a spus Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea. In speranta ca vor apuca sa-si ia medicatia pe luna noiembrie, oamenii spuneau ieri ca vor veni la farmacie cu citeva ore inainte de programul de deschidere.


Farmacii ca re elibereaza compensate:

Brifarm- Focsani Iris- Adjud

Remedica- Focsani NovoFarm- Adjud

Silva- Focsani Malvira- Adjud

Madstar- Focsani Efedra-Adjud

Ortansa- Focsani AndreeaFarm- Adjud

Zeus- Focsani Anion- Panciu

Pharmachem- Focsani Farmopan- Panciu

Humanitas Farm- Focsani Asclepyos- Odobesti

Farm Impex- Focsani LemaFarm- Gugesti

Adonis- Focsani Farmatec- Dumbraveni

Hera Farm- Focsani Interpharm- Tifesti

Lotus Mona Farm- Focsani Plurifarm- Batinesti

Sud Farm- Focsani Profarm- Bolotesti

FarmAura- Maicanest

Elfa- Suraia

Liana- Cimpineanca

Mirafarm- Milcovul

Crinel Farm- Garoafa

Armoni- Cotesti

Farmal- Homocea

Farmed- Vidra

Pharmacon- Gologanu

Vita Farm- Paunesti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.