Social

Sanatatea trage sa moara

Raluca Manolache
20 mai 2010 835 vizualizări
Bolnavii sint obligati sa fuga din farmacie in farmacie in speranta ca vor gasi o unitate ce elibereaza medicamentele subventionate de care au nevoie u Fevronia Stoica spune ca nu se mai poate vorbi de un sistem subfinantat ci de o nefinantare

Sistemul medical care ar trebui sa salveze vieti trage sa moara. Batrinii o simt cel mai acut, mai ales ca in acest an s-au aplicat gratuitati in Sanatate mai mult pe hirtie. Aceasta a fost ieri tema abordata la Prefectura unde s-a organizat comitetul consultativ de dialog civic pentru persoanele virstnice. Autoritatile din sanatate au dat "explicatii" despre situatia din Vrancea, Institutia Prefectului urmind sa transmita mai marilor de la Bucuresti problemele deja stiute si care sint intimpinate in toate judetele din tara la ora actuala. Reprezentantii persoanelor virstnice au primit mai multe promisiuni din partea presedintelui Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, care spera ca sistemul sa se revigoreze cu ajutorul rectificarilor bugetare. Asta in conditiile in care bolnavii sint obligati sa fuga din farmacie in farmacie in speranta ca vor gasi o unitate ce elibereaza medicamentele care ii tin in viata, sa se programeze daca doresc sa isi faca o serie de analize de singe sau sa dea bani din propriul buzunar pentru achizitionarea pilulelor, chiar daca sint internati in spital. "In aceasta perioada, Casa de Asigurari de Sanatate are ca obiectiv cresterea resurselor financiare la nivelul sistemului de asigurari de sanatate. In sedinta de Guvern va fi aprobata o ordonanta de urgenta pentru suplimentarea fondului privind toate tipurile de asistenta in ceea ce priveste serviciile medicale. Sintem intr-o situatie in care din lipsa fondurilor decontarea serviciilor medicale se face cu intirziere dar acest lucru se va remedia in urmatoarea perioada", le-a transmis Mihai Copaci celor prezenti, fara sa faca nici o promisiune concreta.


"Vrem sa fim tratati ca oameni si nu tratati financiar"


La intilnire a fost prezenta si Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea, care a spus ca nu se mai poate vorbi de un sistem subfinantat ci de o nefinantare. "De la 1 mai am epuizat bugetul pentru medicamente gratuite si compensate. In fiecare an acest buget a ajuns pina in septembrie, octombrie. Este pentru prima data cind bugetul ajunge pina pe 1 mai. Noi am semnat un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate dar pentru prima data acest contract nu are nici o suma. Nimeni nu ne poate garanta ca vom primi banii de pe aceste retete", a spus Fevronia Stoica. Problemele din sistem au fost semnalate si de reprezentantii virstnicilor. Presedintele Uniunii Judetene a Pensionarilor, Vasile Vilcu, spune ca "ne cerem drepturile constitutionale pentru care am platit. Vrem sa fim tratati ca oameni si nu tratati financiar". In acest an banii din sanatate au fost impartiti intre 386 de furnizori de servicii care au intrat in relatii contractuale cu CAS Vrancea. Daca farmaciile nu mai au fonduri, bugetul alocat pentru medicii de familie este de 15.725.000 lei, pentru asistenta medicala in specialitatile clinice este de 2.373.000 lei, laboratoarele de analize mai au de cheltuit 890.313,76 lei si dentistii trebuie sa se incadreze in modica suma de 324.210 lei. (Raluca MANOLACHE)


Buget cu 70% mai mic pe programe


Bugetul alocat Directiei de Sanatate Publica Vrancea pentru derularea programelor de sanatate este cu mai bine de 70% mai mic fata de anul trecut. Asa se face ca pentru programul de boli transmisibile in care sint incluse imunizarile, bolile HIV/SIDA, TBC, etc, si infectiile nosocomiale s-a alocat suma de 240.000 de lei, pe cind anul trecut a fost vorba de 1.429.000 lei. Pentru programul national "Sanatatea mamei si copilului" au venit 100.000 de lei, pentru programul pentru monitorizarea factorilor determinanti in mediul de viata si munca au venit ceva mai multi bani decit anul trecut, adica 79.000 lei, iar pentru promovarea sanatatii institutia are la dispozitie suma de numai 29.000 de lei. Per total, institutia din sanatatea publica are la dispozitie suma de 448.000 de lei, in conditiile in care anul trecut s-a putut vorbi de 1.633.000 de lei. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 7 ore, 1 minut, 58 secunde
Daca da Copaci toti banii pe care i-a furat din bugetul Sanatatii isi revine sistemul
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.