Social

Bolnavii cronici, condamnati la moarte

Raluca Manolache
8 mai 2010 651 vizualizări
Bolnavii de hepatita cronica sint expusi pericolului, deoarece intreruperea tratamentului, in contextul in care farmaciile nu mai elibereaza retete gratuite si compensate, atrage dupa sine agravarea bolii

Bolnavii cronici sint in pericol pentru ca farmaciile nu onoreaza retetele gratuite si compensate din lipsa fondurilor alocate de catre Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) trage un semnal de alarma cu privire la lipsa din multe farmacii din tara, printre care si cele din Vrancea, a pilulelor din programul de oncologie. Este vorba despre acele terapii denumite de linia a II-a, care sint aprobate de Comisia de Oncologie de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. "Dupa ce bolnavii asteapta luni la rind sa fie aprobat tratamentul, timp in care boala evolueaza, nu isi mai gasesc medicamentele in farmacii. Motivele sint diverse: fie ca farmaciile au eliberat aceste medicamente insa CNAS a intirziat primirea si decontarea acestor retete, fie perturbari in distributia acestor medicamente datorate exporturilor paralele, incurajate de lipsa legislatiei care sa limiteze astfel de practici daunatoare pacientilor din Romania. Pentru ca viata acestor pacienti este in pericol, vom lua atitudine radicala" a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC. Unui pericol similar sint expusi si bolnavii de hepatita cronica, in cazul carora intreruperea tratamentului atrage dupa sine agravarea bolii. Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) isi manifesta astfel ingrijorarea fata de situatia actuala din sanatate. "Atragem atentia ca intreruperea terapiei antivirale la pacientii cu afectiuni hepatice atrage dupa sine, conform specialistilor, agravarea bolii, mai ales in cazul hepatitei de tip B, prin producerea unor mutatii ale virusului. în consecinta, tratamentul administrat pina in prezent devine ineficient. Mai mult, orice terapie ulterioara risca sa nu aiba rezultatele asteptate, scurtind astfel considerabil sansa la viata a pacientului", se arata intr-un comunicat al APAH-RO. Pentru moment, farmacistii nu pot decit decit din umeri din lipsa banilor alocati de banca sanitara. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.