Social

Mergi la medic neanuntat, platesti consultatia!

Raluca Manolache
7 mai 2010 1504 vizualizări
Casa de Asigurari de Sanatate deconteaza doar 20 de consultatii pe zi u cea de-a 21 persoana, daca n-are o urgenta si nu doreste sa se programeze, îi va plati medicului de familie o taxa pe consultatie u medicii asteapta reactia Sistemului Informatic Unic Integrat, daca acesta va accepta toate retetele spre decontare sau doar 20 pe zi

Criza financiara paralizeaza tot mai mult activitatea din sistemul de sanatate. In aceste conditii, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea taie cheltuielile si o face pe seama bolnavilor care cotizeaza zilnic la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) pentru a putea beneficia de gratuitate atunci cind au nevoie. Se pare ca de acum inainte bolnavii vor sta la rind pentru a intra in posesia retetelor subventionate. Conform noului contract cadru medicii de familie sint obligati sa acorde 15 minute pentru o consultatie, iar la un program de cinci ore la cabinet, medicul de familie poate acorda doar 20 de consultatii pe zi si doar acestea sint decontate de CAS. In plus, fiecare pacient este obligat sa isi anunte vizita la cabinetul doctorului de familie cu cel putin 24 de ore inainte, pentru ca in caz contrar risca sa scoata bani din buzunar pentru o consultatie. Acest lucru inseamna ca, cea de-a 21 persoana, daca n-are o urgenta si nu doreste sa se programeze, ii va plati medicului de familie o taxa pe consultatie. "Sintem la inceput de drum. Am avut probleme doua, trei saptamini dar acum este bine. Pacientii au fost instiintati ca trebuie sa respecte programarile, iar in caz contrar trebuie sa anunte pentru a fi reprogramati. In cazul persoanelor neprogramate si care nu reprezinta o urgenta medicala se percepe o taxa de 10 lei", spune dr. Gabriela Plantos, medic de familie la Tataranu si la Slobozia Ciorasti. Aceasta taxa de urgenta poate varia de la cabinet la cabinet, minimul stabilit de Patronatul Medicilor de Familie (PMF) fiind insa de 10 lei. De exemplu, dr. Grigore Hanta, medic de familie la Odobesti, a stabilit ca taxa de urgenta sa fie de 15 lei. "Cu exceptia urgentelor cei care doresc un consult fara programare trebuie sa plateasca o taxa de urgenta", a mentionat dr. Grigore Hanta.


Fara retete pentru bolnavi!


Odata cu semnarea contractului, medicii se intreaba daca persoanele care platesc consultatia pot beneficia si de reteta gratuita sau compensata ori de bilet de trimitere la specialist in caz de necesitate. Medicul Gabriela Plantos spune ca in luna aprilie a acordat retete, trimiteri si peste cele 20 programari, dar acum situatia este incerta. "Nu stim nimic clar. Probabil vom fi penalizati daca vom depasi aceste consultatii dar nu stiu pentru ce deoarece legile nu sint clare", a mentionat medicul. Si medicul Cristina Ducan spune ca pentru citeva zile nu va elibera retete peste cele 20 admise de CAS. "Am intrebat la CNAS care este situatia dar nu am primit nici un raspuns care sa clarifice lucrurile. Trebuie sa ni se spuna cum trebuie sa procedam", a mentionat dr. Cristina Ducan, vicepresedintele Patronatului Medicilor de Familie filiala Vrancea. Aceasta crede ca medicii nu vor fi sanctionati pentru retetele emise in luna aprilie pentru ca situatia a fost incerta. Acum se asteapta "reactia" Sistemului Informatic Unic Integrat, daca acesta va accepta toate retetele spre decontare sau nu. "Anexa 2, art.1, pct. 3, li.b) precizeaza faptul ca numarul total de puncte raportat pentru serviciile medicale "" consultatii acordate de medicii de familie cu liste proprii, corespunzator unui program de 35 ore/saptamina, nu poate depasi pentru activitatea desfasurata, numarul de puncte rezultat potrivit programului de lucru, luindu-se in considerare urmatoarele: timpul mediu/consultatie este de 15 minute, un program de lucru in medie de 5 ore/zi pentru consultatii la cabinet, o consultatie la domiciliu /zi", a precizat Iustina Micu, purtatorul de cuvint la CAS Vrancea. Pina se va clarifica insa situatia bolnavii care nu se programeaza se pare ca nu vor avea sansa sa primeasca tratamentele de care au nevoie in mod gratuit sau compensat. (Raluca MANOLACHE)


Clauze la contractele medicilor


Medicii care fac parte din Patronatul Medicilor de Familiei filiala Vrancea au reusit sa isi impuna punctul de vedere cind a venit vorba de semnarea contractului cu Casa de Sanatate. In urma negocierilor, printre altele s-a stabilit ca medicamentele si materialele sanitare utilizate pentru furnizarea serviciilor medicale in cabinetul medical si la domiciliul, se asigura de catre cabinetele medicale doar in situatiile de urgenta. De asemenea, CAS trebuie sa anunte medicii cu sapte zile inainte de efectuarea unui control. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.