Social

Moartea pindeste usa farmaciei

Raluca Manolache
5 mai 2010 1363 vizualizări
Toate cele 81 de farmacii din Vrancea nu mai onoreaza retete gratuite si compensate, din lipsa fondurilor alocate de banca sanitara u Mihai Copaci, seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, crede ca farmacistii ar trebui sa elibereze totusi astfel de retete si sa subventioneze sistemul u patronii de farmacii sint reticenti, pentru ca nu au siguranta ca isi vor primi mai tirziu banii u bolnavii nu stiu ce sa mai faca intrucit nu-si permit sa cumpere retete de milioane de lei din propriul buzunar u si in spital bolnavii isi cumpara singuri medicamentele de care au nevoie, intrucit stocurile sint pe avarie

Bolnavii simt tot mai mult saracia si indiferenta din sistemul de sanatate si alearga precum nebunii in speranta ca vor gasi o farmacie care sa le elibereze retete gratuite si compensate. Chiar daca aproape toti furnizorii de servicii medicale au semnat contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea, act ce le da acestora posibilitatea de a le oferi servicii gratuite persoanelor ce cotizeaza la Sanatate, pacientii nu au parte nici de medicamente subventionate, nici de analize si nici de respectul cuvenit, dupa ce au cotizat luna de luna la fondul pentru Sanatate. Toate cele 81 de farmacii din Vrancea nu mai onoreaza retete gratuite si compensate de saptamina trecuta din lipsa fondurilor, spre disperarea bolnavilor. Banii s-au epuizat, iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu da nici un semn ca ar mai trimite vreo suplimentare la Vrancea. Revenit in functie dupa luni intregi de procese, liberalul Mihai Copaci nu poate face nimic, ba mai mult ii sfatuieste electoral pe farmacisti sa sfideze criza, sa faca gesturi umanitare si sa le dea bolnavilor pilule cu pret subventionat. Evident, farmacistii spun "pas" de teama sa nu riste falimentul si il trimit pe Copaci la Bucuresti sa faca rost de bani. Cum partidul sau nu mai este la putere, acesta trebuie sa mearga cu caciula in mina la guvernantii de la PDL.


Cu toate ca s-a trimis o adresa prin care s-a solicitat suma de 600.000 de lei pentru medicamentele aferente lunii mai, pentru moment nu s-a primit nici un raspuns de la centru. Cu toate ca nu exista bani alocati, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Mihai Copaci, proaspat revenit in functie, crede ca farmacistii se vor indatora si mai mult decit sint si vor elibera pilulele necesare bolnavilor. Realitatea din teren il contrazice, intrucit farmacistii nu vor sa vina cu bani de acasa pentru a sponsoriza sistemul public de sanatate. "Probleme sint la medicamente cu si fara contributie personala intrucit alocarile bugetare pentru aceasta perioada au trebuit sa acopere creditele de angajament pe anul trecut. Nu sint probleme privind eliberarea medicamentelor in ceea ce priveste programele nationale de sanatate", spune Mihai Copaci, presedintele director general al CAS. Intrebat ce ar trebui sa faca farmacistii, care se confrunta zilnic cu bolnavii nemultumiti sau torturati de dureri, seful bancii sanitare a avut un raspuns ambiguu. "Nu sintem in masura sa intrerupem eliberarea medicamentelor gratuite si compensate", a spus Copaci, sfatuind practic farmacistii sa faca gesturi umanitare. Farmacistii se tin insa tare pe pozitii pentru ca nu au siguranta ca isi vor primi vreodata banii pe aceste retete, in conditiile in care exista inca datorii neachitate. De altfel, abia acum se fac platile pentru luna septembrie 2009. "Farmaciile nu au alta alternativa. In momentul in care Casa de Asigurari de Sanatate ne va comunica ca s-au alocat bani pe luna mai normal ca vom elibera medicamente", a mentionat Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea, lasind de inteles ca farmacistii nu mai sint dispusi sa imprumute banca sanatatii, in conditiile in care din ce in ce mai multe unitati de profil intra in faliment.


"Vor sa ne omoare cu zile"


Asa se face ca pacientii se plimba dintr-o farmacie in alta pentru a gasi medicamentele de care au nevoie si care ii tin in viata. In aceasta situatie s-a aflat ieri o femeie din comuna Timboiesti, care a fost la farmaciile situate in zona Spitalului Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" si nu a avut noroc. "Sint disperata si imi este frica sa nu mor. Am o reteta de 50 de lei si am pensia de 200 de lei. Nu am bani sa imi cumpar medicamentele. Am mers la farmacie si mi s-a spus ca nu se mai dau medicamente gratuite. Eu ce ma fac? Pur si simplu nu-mi permit sa platesc reteta din pensie, asa ca o sa astept sa mor", ne-a spus deznadajduita femeia, venita la spital pentru ca se simtea rau. Un alt pacient, abia externat din spital, afirma ca nu isi permite sa dea bani pe medicamente pentru ca are o pensie de doar 700 de lei. "Nu vor sa elibereze medicamente gratuite si compensate nu ca nu au bani. Fac economii pe sanatatea noastra... Vor sa ne omoare cu zile! Nu imi pot permite sa imi cumpar medicamentele cu o pensie de 700 de lei pe luna. Am fost internat in spital si nu mai fac fata cheltuielilor, pentru ca si de acolo m-au trimis sa-mi cumpar medicamente cu banii mei. Nu mi se pare nimic normal in ceea ce se intimpla la noi. Am ajuns o tara de disperati", spune barbatul pe care l-am intilnit tot in fata spitalului. Internarea in spital nu este o solutie pentru toata lumea, intrucit stocurile de medicamente tind spre zero. In plus, foarte multi bolnavi sint trimisi de medici sa-si cumpere medicamentele de care au nevoie cu bani din propriul buzunar.


Bani mai multi, dar pe hirtie


Cu toate ca lipsa fondurilor este simtita de mai toti furnizorii de servicii medicale, reprezentantii CJAS Vrancea "striga" sus si tare ca pentru unele capitole s-au alocat mai multi bani decit anul trecut. "Alocarea bugetara pentru acest an permite cresterea in procent fata de bugetul initial al anului 2009 la anumite tipuri de asistenta medicala si scaderea la altele", spune Mihai Copaci. De exemplu, pentru medicamentele de pe programele nationale s-a simtit o crestere de 14%, medicii de familie vor simti o crestere de 10,69%, iar spitalele au buget cu 10,30% mai mare. Bugetele spitalelor sint: Spitalul Judetean din Focsani "" 44.050.000 lei, Spitalul din Adjud "" 9.050.000 lei, Spitalul Dumbraveni "" 6.100.000 lei. Spitalul Marasesti - 2.000.000 lei, Spitalul Odobesti "" 2.900.000 lei, Spitalul Panciu "" 3.000.000 lei, iar Spitalul Vidra "" 2.950.000 lei. Pe fondul recesiunii economice care afecteaza platitorii de taxe si impozite catre stat, in acest moment banii incasati la fondul national unic de Sanatate sint la un nivel mai mic decit cheltuielile din sistem. Asa explica oficialii si subfinantarea pe care bolnavii o resimt din plin in aceste zile. Astfel, daca in trimestrul I s-au incasat 25 milioane de lei, sumele cheltuite se ridica la peste 38 milioane de lei. (Raluca MANOLACHE)


Controale in Sanatate


Furnizorii de servicii medicale din judet care au intrat in relatii contractuale cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea trebuie sa se pregateasca de controale. "Am primit o adresa de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prin care sintem instiintati ca trebuie sa facem un control la toti furnizorii de servicii medicale pentru a vedea daca sumele decontate sint in conformitate cu contractul si legislatia in vigoare. Fac un apel catre toti furnizorii de a respecta normele in vigoare, drepturile si obligatiile pe care le au stabilite in contract", spune Mihai Copaci, presedintele CAS. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739389 zile, 20 ore, 24 minute, 48 secunde
Pe vremea guvernului liberal Copaci a primit de la Tariceanu o suma de aproximativ 2 milioane de Euro (8 milioane de RON) pt. a construi o crama. Anul trecut acelasi Copaci obtinea pe concedii citeste integral
, acum 739389 zile, 20 ore, 24 minute, 48 secunde
comentarii imbecile.tu,db,esti capaBIL SA DAI 1 LEU MACAR...ASA,CA GEST CARITABIL?AMESTECI TOATE IN COMENTARIU SI ITI IESE O NEMERNICIE.
, acum 739389 zile, 20 ore, 24 minute, 48 secunde
Eu nu am luat nici un leu de la statul roman, niciodata. Doar am dat. Deci tot Copaci tre sa dea.
, acum 739389 zile, 20 ore, 24 minute, 48 secunde
Ne spui in ce domeniu lucrezi , sau o sugi in continuare?
, acum 739389 zile, 20 ore, 24 minute, 48 secunde
DE CE ACEST COMENTATATOR DB CINE O FI EL DEZINFORMEAZA SI ARE O ATATA RAUTATE IN EK PENTRU ACEST OM( (IL CUNOSC PERSONAL) SI E UN TIP DEOSEBIT ,S-A LUPTAT CU OPRISAN SI L-AU DAT AFARA DIN SERVICI SI citeste integral
, acum 739389 zile, 20 ore, 24 minute, 48 secunde
DE CE ACEST COMENTATATOR DB CINE O FI EL DEZINFORMEAZA SI ARE O ATATA RAUTATE IN EK PENTRU ACEST OM( (IL CUNOSC PERSONAL) SI E UN TIP DEOSEBIT ,S-A LUPTAT CU OPRISAN SI L-AU DAT AFARA DIN SERVICI SI citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.