Social

Testeaza-ti plaminii cu o spirometrie gratuita!

Raluca Manolache
5 mai 2010 1123 vizualizări
u aproape 20 de persoane au fost supuse testului cu spirometrul pina la ora prinzului u prin aceasta campanie de screening medicii isi propun sa creasca gradul de constientizare a consecintelor astmului bronsic u testul se poate face gratuit si cu o trimitere de la medic

Vrincenii s-au prezentat ieri intr-un numar destul de ridicat la dispensarul de pneumoftiziologie de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani pentru a afla gratuit capacitatea de respiratie a propriilor plamini. Aproape 20 de persoane fusesera supuse pina la ora prinzului testului cu spirometrul in cadrul campaniei "Respira cit te tin plaminii", care s-a realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului. "Si la noi in Focsani se desfasoara aceasta campanie de spirometrie pentru a determina functia pulmonara a pacientilor cu probleme respiratorii. Facem acest lucru pentru a creste gradul de constienta a populatiei ca aceste boli exista si ca odata diagnosticate se pot trata. Astmul tratat corect lasa pacientii sa aiba o viata normala fara crize, fara limitarea activitatii. Un pacient cu un astm usor care este diagnosticat la timp si este pus pe un tratament corect pe care si-l administreaza corect va avea o viata normala, fara nici o problema", a precizat dr. IulianaTopana, medic pneumolog. Prin aceasta campanie de screening medicii isi propun sa creasca gradul de constientizare a semnificatiei, impactului si consecintelor astmului bronsic in conditiile in care la nivel mondial incidenta acestei boli a crescut considerabil in ultimii 20 de ani, mai ales in rindul copiilor. "Au venit pacienti care se stiau cu astm si este foarte bine pentru ca le-am facut un control si am evaluat cit de bine si-au luat tratamentul, cit de bun este acesta pentru afectiunea lor. Au venit si persoane cu probleme respiratorii care nu erau diagnosticate cu toate ca acestea stiau ca nu respira bine", a mai spus dr. Iuliana Topana.

Mesajele campaniei au fost "Respiratia. Prima si cea mai naturala miscare", " Astmul poate fi controlat!", "Cine este responsabil pentru controlul astmului?TU" si "Testeaza-ti functia pulmonara chiar acum". Prin aceasta actiune s-a dat si un semnal de alarma, pentru ca alaturi de bolile cardiovasculare si bolile pulmonare au un impact importat asupra starii de sanatate a populatiei. Spirometria reprezinta investigatia de baza pentru masurarea respiratiei si se poate face si contra cost la dispensar. La solicitarea pacientilor acest test costa 20 de lei. Acesta se poate face gratuit in cazul pacientilor care vin cu o trimitere din partea medicului de familie. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.