Social

Microbii luati din spital, bilet catre cimitir!

Raluca Manolache
27 apr 2010 3257 vizualizări
C ele doua tinere care s-au imbolnavit grav la Spitalul CF 2 din Bucuresti in urma unor microbi luati din unitatea sanitara nu sint cazuri singulare u 255 de vrinceni s-au pricopsit cu o boala in plus contactata pe timpul internarii u sectiile cu cel mai mare risc de aparitie a infectiilor nosocomiale sint neonatologia, ginecologia, oncologia sau nefrologia u cu cit stau mai mult in spital cu atit pacientii sint mai expusi riscului de imbolnavire u victime predilecte sint cei care poarta sonda urinara dar si cei care sufera interventii chirurgicale cu o durata mai mare de 30 de minute

Uriasul scandal din lumea medicala romaneasca generat de infectiile intraspitalicesti se propaga si in teritoriu, unde criza financiara a imputinat cantitatea de substante cu care se dezinfecteaza instrumentarul sanitar. Seful Sectiei de obstetrica-ginecologie a Spitalului CF 2 din Bucuresti a fost demis la o zi dupa directorul general al unitatii sanitare, dupa ce starea mai multor paciente, printre care si prim-solista Teatrului National de Opereta, Amelia Antoniu, s-a agravat in urma interventiilor efectuate la aceasta unitate, suspiciunile vizind infectii nosocomiale contactate in timpul spitalizarii. Pina acum doua femei au facut soc septic in urma unor interventii chirurgicale minore la care au fost supuse in unitatea sanitara a Ministerului Transporturilor. Ministerul Sanatatii a inchis sectiile de ginecologie, neonatologie si blocul operator si a demarat o ancheta interna care a scos la iveala ca afectiunile actuale ale celor două paciente de la Spitalul CF2 se datorează asistenÃei medicale acordate in spital. în cazul uneia dintre paciente s-a depistat in singe microrganismul de gram negativ "" burkholderia cepacia care demonstrează condiÃiile improprii in care au fost efectuate intervenÃiile medicale, dupa cum a anuntat ministerul de resort. In paralel au fost atentionate si spitalele din teritoriu, dat fiind ca infectiile contactate in spitale pot fi extrem de periculoase, sint foarte costisitoare din punct de vedere financiar si pot duce in scurt timp la decesul pacientului. Practic, orice pacient nevoit sa stea mai mult timp in spital este expus riscului de a contacta infectii rezistente la tratament, la fel ca si personalul medical. Si in judetul Vrancea au fost raportate anul trecut peste 250 de cazuri de infectii luate din spitale, insa autoritatile sanitare spun ca ar fi vorba de cazuri izolate si nici un pacient nu a murit.


Intri cu o boala in spital si iesi cu doua


Nu putine au fost situatiile in care unii vrinceni au mers la spital pentru o anumita afectiune, dar au plecat acasa cu alta, de multe ori mai grava. Statisticile intocmite de Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea arata ca numai anul trecut 255 de persoane care au intrat in cele sapte spitale din judet pentru a se trata pe timpul internarii s-au pricopsit cu o boala in plus fata de suferintele pentru care s-au internat. Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" din Focsani este cel mai "harnic" atunci cind vine vorba de a raporta cazurile noi de infectii intraspitalicesti, poate si pentru faptul ca este printre putinele care au un epidemiolog. Asa se face ca unitatile din orasele Panciu, Marasesti sau Odobesti sint pe zero atunci cind vine vorba de infectii nosocomiale aparute pe parcursul unui an. "Infectiile nosocomiale sint aproape inevitabile la pacientii care stau foarte mult in spital si sint supusi la foarte multe investigatii medicale. Pentru rezolvarea unui caz se cheltuieste foarte mult deoarece foarte multi germeni sint rezistenti la antibiotice. Foarte greu se rezolva un astfel de caz mai ales daca spitalul nu are bani", a recunoscut dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea. In primul trimestru din acest an la Spitalul Judetean din Focsani au existat 88 de cazuri noi, sectiile cu cel mai mare risc de aparitie a infectiilor nosocomiale fiind neonatologia, ortopedia, oncologia, ginecologia, urologia, neurologia si nefrologia. Bolnavii pot astfel contacta aceste infectii din cauza conditiilor precare de igiena din spital, dar si din cauza imunitatii scazute a organismului care lupta deja cu alte boli. Forma de manifestare a infectiilor nosocomiale ce s-au depistat in Spitalul din Focsani a fost sporadica, fara legatura intre ele in timp si spatiu, dupa cum sustin autoritatile sanitare.


Nici un deces din cauza infectiilor


Unul dintre cele mai periculoase microorganisme care poate fi luat din spitale este stafilococul auriu, o bacterie rezistenta la mai multe tipuri de antibiotice, care, anual, face mai multe victime decit SIDA in SUA. Stafilococul auriu, contractat adeseori in urma unei rani la nivelul epidermei, ataca organe interne, precum rinichii si inima, provocind o febra puternica. Expertii considera ca 20% din totalul persoanelor infectate cu acest agent patogen decedeaza, numarul victimelor ajungind la circa 19.000 in fiecare an, numai in Statele Unite. în Uniunea Europeană, peste trei milioane de persoane sint afectate anual de aceste infectii si citeva zeci de mii dintre pacienti decedeaza anual. Cu cit stau mai mult in spital cu atit pacientii sint expusi riscului de a se imbolnavi. "Cauzele pentru care apar aceste infectii nosocomiale sint multiple. Acestea sint in raport si de spital dar si de bolnav. Cu cit un spital se dezvolta mai mult, cu cit seviciile sint mai specializate, cu cit medicina este din ce in ce mai grea pentru bolnav, sint marite investigatiile invazive, cu atit riscul pentru bolnav este mai mare. Infectiile nosocomiale tin foarte mult si de bolnav, de starea lui de imunitate, de cauza pentru care se prezinta in spital si de flora lui patogena. In general, in spital cazurile sint sporadice, nu au pus in primejdie prognosticul vital. Nu este nici o legatura intre un caz de infectie nosocomiala si decesul vreunui bolnav", ne-a declarat dr. Rodica Soana, sefa compartimentului de control si prevenire a infectiilor nosocomiale de la cel mai mare spital din judet. Specialistul recunoaste ca aceste infectii sint foarte grave si pot genera chiar epidemii. La Spitalul Judetean, pe vremea regimului comunist, tencuiala din unele saloane a fost scoasa, dupa ce si vopseaua a fost arsa pentru distrugerea unor astfel de bacterii rezistente la tratament. Cele mai frecvente forme de manifestare ale infectiilor nosocomiale sint de natura urinara la bolnavii care poarta sonda dar dezvolta frecvent infectii si bolnavii care sufera interventii chirirgicale. Majoritatea acestor infectii s-au depistat la pacienti care au suferit operatii chirurgicale cu o durata a interventiei de peste 30 minute si care au stat in spital mai mult de sapte zile. Si infectiile cutanate si cele ale cailor respiratorii le-au creat probleme adesea bolnavilor internati in spitalele din judet. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 16 ore, 18 minute, 26 secunde
Cel mai periculos si mai rezistent microb, mai rau decat orice infectie nosocomiala, cel mai nesimtit si mai fomist ex-director PNL, Copaci Mihai, a revenit pe functie la CAS. Colegii nevesti-si au citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 18 minute, 26 secunde
mai mai.... cum poti vorbi asa de un om de o valoare incomensurabila? A concurat singur si, drace, a castigat... Hmmm... Am totusi o vaga banuiala ca-l pupa in funduletz pe tralala. Al lui sapunaru citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 18 minute, 26 secunde
Incearcati noua solutie antimicrobi de la KOBER ZERTIFIKAT PLUS+ - vopsea lavabila cu ioni de argint si un compus Bayer, reduce mirosurile neplacute, distruge microbii in primele 24 de ore..
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.