Social

Studiile superioare au ingenunchiat in fata meseriasilor

Daniel Garleanu
24 apr 2010 1180 vizualizări
Bursa generala a locurilor de munca a cautat mai multi meseriasi decit absolventi de studii superioare u la o firma care angaja consultanti, receptioner si femeie de serviciu era coada, semn ca somerii vor de munca si nu mai au pretentii exagerate de la patroni u 162 de persoane au fost selectate in vederea angajarii si 24 au fost incadrate pe loc

Locurile de munca sint din ce in ce mai pretioase pentru cei care le au si mai rivnite pentru cei care sint in cautare de lucru. Ieri, la bursa generala a locurilor de munca desfasurata in trei locatii din judet, Focsani, Adjud si Valea Sarii, la ora deschiderii erau deja persoane interesate si nu putine. Somerii urmareau cu degetul pe lista un job care sa le fie pe plac, sa fie in conformitate cu studiile absolvite si abia apoi sa mai cistige si ceva bani peste salariul minim pe economie. Conform Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Vrancea, la ora 9.30 au fost inregistrate deja 165 de persoane, iar la diferenta de jumatate de ora erau 225 de oameni care isi incercasera norocul la un loc de munca vacant. Oferta de posturi nu a fost impresionanta, dupa cum era de asteptat in conditiile crizei care afecteaza inca afacerile multor companii. Au fost contactati, conform datelor AJOFM, 387 de agenti economici si s-au prezentat la bursa doar 27, din care 17 la Focsani, sapte la Adjud si trei pe valea Putnei, la Valea Sarii. Locurile de munca predominante au fost pentru cei care au la baza o meserie, gen timplar, vopsitor, ospatar, patiser. Pentru cei cu studii superioare oferta a fost aproape inexistenta. Numai opt joburi au fost libere pentru cei care au facut o facultate si au simtit fiorii unei sesiuni. Astfel, absolventii de studii superioare puteau opta pentru inginer alimentar sau mase plastice, manager, medic veterinar sau agent de vinzari. La una dintre societati care avea patru locuri de munca ofertate s-a format chiar coada, ca la piine. Bataia era pentru patru joburi de consultant vinzari, receptioner si femeie de serviciu. "Am intervievat aproximativ 20 de persoane. Unii sint pregatiti bine pe anumite domenii, insa la altii una scrie pe hirtie si pe teren e altceva. Am avut surpriza neplacuta sa vad o fata superficiala care a venit cu mama si a crezut ca la un post de munca se fac unghiile", ne-a declarat Marieta Doicaru, administratorul firmei ofertante.


"Dupa ce ca salariile sint mici, nici locuri nu sint"


AJOFM Vrancea a deplasat in teren aproximativ 90% din efectivul institutiei pentru ca bursa locurilor de munca sa inregistreze succesul sperat. La orele amiezii, cei de la Fortele de Munca apreciau ca numarul de persoane interesate este mai mare decit in editiile precedente de bursa, semn ca oamenii vor sa munceasca, indiferent de salariul oferit de patroni. "Vreau ceva de munca, indiferent de domeniu, doar sa am un loc de munca pentru a-mi cistiga piinea", ne-a spus o somera de 47 de ani. De altfel, concluzia preliminara a fost ca bursa locurilor de munca de primavara a adunat doar someri care cautau orice de lucru, din disperare acceptind si salarii mici, fata de anii trecuti cind printre participanti erau si oameni care cautau sa-si schimbe locul de munca sau vroiau salarii mai mari. Si angajatorii profita de numarul mare de someri si, atunci cind fac angajari, ofera pachete salariale mai mici. Din cauza crizei de locuri de munca, si tinerii au renuntat la pretentiile salariale, unii acceptind sa lucreze pe salarii cu mult mai mici decit cele de pina acum sau pentru a cistiga experienta. Rezultatele preliminare ale bursei, conform datelor transmise de Agentie, arata ca au fost 162 de persoane selectate in vederea angajarii si 24 de persoane au fost incadrate pe loc. Orasul Adjud a inregistrat cel mai mare numar de persoane angajate la interviu, respectiv 20. "Am venit cu prietena mea sa isi gaseasca ceva de munca. Nu prea sint locuri. Am incercat si prin cunostinte, insa e foarte greu. Dupa ce ca salariile sint mici, nici locuri de munca nu sint", ne-a spus unul dintre cei 460 de trecatori care au vizitat ieri bursa din Focsani.


Si mai greu in strainatate


Posturi libere au fost oferite si pentru cei interesati de un loc de munca in strainatate, insa cerintele angajatorilor europeni sint destul de greu de indeplinit de somerii vrinceni. "Au fost aproximativ 35 de persoane interesate de joburile din spatiul UE, insa dificultatile apar la cunoasterea limbii straine. Ne-au promis doua persoane ca vor depune CV-urile si le asteptam", ne-a declarat Daniela Brihoianu, purtatorul de cuvint al AJOFM. Rezultatele finale ale bursei generale locurilor de munca vor fi publicate peste 30 de zile calendaristice, timp in care se presupune ca relatiile dintre angajat si angajator au fost stabilite. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.