Social

Bani la limita pentru medicamente

Raluca Manolache
23 apr 2010 645 vizualizări
In urma raportarilor zilnice s-a constatat ca farmaciile mai pot elibera in aceasta luna medicamente de 2.450.000 lei u farmacistii considera ca banii vor ajunge in conditiile in care marea majoritate a pacientilor au primit in ianuarie retete pe trei luni

Criza se simte tot mai mult in sistemul farmaceutic pentru ca bugetul alocat de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea pentru medicamente trebuie cheltuit cu chibzuinta. Asa se face ca toate farmaciile din judet au fost instiintate ca nu trebuie sa depaseasca alocarile bugetare pentru luna aprilie. In urma raportarilor zilnice s-a constatat ca farmaciile mai au la dispozitie 2.450.000 lei din cei 4.530.000 lei, bani alocati pentru aceasta luna. "Dupa epuizarea sumelor aferente pentru consumul de medicamente cu si fara contributie a persoanelor, CAS Vrancea nu isi asuma raspunderea pentru decontarea prescriptiilor eliberate de catre farmacii, decit dupa primirea de la CNAS a unor sume suplimentare pentru acest capitol bugetar de cheltuieli", se arata in adresa CAS. Farmacistii considera ca banii vor ajunge in conditiile in care majoritatea pacientilor au primit in ianuarie retete pe trei luni si au intrat deja in posesia pilulelor de care au nevoie. "Sint luni in care majoritatea medicilor prescriu pe trei luni si atunci se incarca foarte mult si mai apoi urmatoarele doua luni sint mai lejere. Chiar si luna februarie a fost destul de lejera tinind cont ca a fost luna de iarna. Medicii ar trebui sa intrebe pacientul daca isi doreste sa i se prescrie medicatia pe trei luni deoarece creste si suma pe care trebuie sa o plateasca pacientul si sint foarte multi care renunta la trei luni. Atunci ii punem pe drumuri, ii trimitem la medic sa isi modifice reteta", a mentionat Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea. Farmacistii sint insa multumiti de faptul ca sint instiintati despre buget "pentru ca stim foarte bine ca nu pot inregistra angajamente in plata fara fila de buget. Facturile care vor depasi suma pe luna respectiva nu pot fi inregistrate la Casa decit dupa ce primesc o noua suma", mai spune Fevronia Stoica. Aceasta considera ca banii alocati pentru sanatate sint insuficienti chiar daca sefii institutiilor au fost numiti politic si "cei care i-au numit ar trebui sa aiba grija sa nu ii faca de ris, sa ii sprijine. Nu am auzit ca oamenii politici din Vrancea, de la putere, sa fi insistat la CNAS". Chiar daca banii sint limitati, vrincenii sint in continuare mari amatori de pilule. Anul trecut medicii de familie au prescris 455.334 de retete bolnavilor care au avut nevoie de tratamentele medicamentoase, valoarea acestora fiind de 35.608.000 lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.