Social

Vrincenii au renuntat la 2.200 litri de singe anul trecut

Raluca Manolache
20 apr 2010 583 vizualizări
95,6 litri de singe nu au putut fi folositi pentru transfuzii u persoanele care vin sa doneze au sansa sa faca si o serie de analize in mod gratuit u donarea de singe este permisa numai persoanelor sanatoase cu virsta cuprinsa intre 18 si 62 ani

Mii de persoane din Vrancea au trecut anul trecut pragul Centrului de Transfuzii Sanguine si au renuntat, fiecare, la cite 455 mililitri de singe. Cei 5.532 de donatori, care au intrat in evidentele "bancii de singe", au lasat in total 2.291,35 litri de singe care au ajuns mai apoi la bolnavii internati in spitalele din judet sau din tara care aveau nevoie de el pentru a supravietui. Dintre acestia, 1.198 s-au lasat intepati pentru prima data, marea majoritate venind pentru a cistiga ceva banuti. Cu toate acestea, au existat si cazuri in care unele persoane au donat singe care nu a putut fi folosit la transfuzii. Este vorba de 95,6 litri de singe, adica 324 pungi considerate rebuturi si care au ajuns in centrele de neutralizare a deseurilor medicale. Singele nu a fost bun pentru ca persoanele in cauza sufereau de anumite boli precum hepatita sau sifilis. Dr. Mioara Hanta, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine spune ca persoana care vine sa doneze are sansa sa faca si o serie de analize in mod gratuit. In cazul in care analizele nu ies bine bolnavii sint trimisi la medicii specialisti in vederea obtinerii unui tratament corespunzator. "Donarea e o binefacere de ambele parti, atit pentru primitor cit si pentru donator. Este o posibilitate de control clinic si paraclinic", a precizat dr. Mioara Hanta. De asemenea, in momentul in care se scoate singe din organism maduva este solicitata si mai mult in producerea de celule noi. Vrincenii care au pe cineva drag pe patul de spital sau doresc sa dea o mina de ajutor unui bolnav trebuie sa respecte anumite conditii pentru a dona. Donarea de singe este permisa numai persoanelor sanatoase cu virsta cuprinsa intre 18 si 62 ani, celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg si nu au suferit de boli transmisibile in viata. In plus, donatorilor le este interzis sa consume alcool sau sa manince gras inainte de a se prezenta la recoltarea de singe. Pentru 455 de mililitri de singe donat, oamenii primesc bonuri valorice de aproape 60 de lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.