Social

Spitalele din Vrancea, transferate autoritatilor

Raluca Manolache
19 apr 2010 1489 vizualizări
Spitalul Judetean de Urgenta Sf. Pantelimon Focsani si Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni vor ajunge in curtea Consiliului Judetean, in timp ce restul spitalelor vor trece la consiliile locale

Incepe marea descentralizare a spitalelor! Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica proiectele actelor normative de derulare a acestui proces in sistemul sanitar. A fost realizata in acest sens si lista spitalelor pentru care ar trebui sa se transfere managementul asistentei medicale catre autoritatile locale si judetene. In judetul Vrancea, toate cele sapte spitale se afla pe lista transferurilor. Daca Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani si Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni vor ajunge in curtea Consiliului Judetean, celelalte unitati spitalicesti din Marasesti, Vidra, Adjud, Panciu si Odobesti vor fi date consiliilor locale. Acest schimb ar trebui sa se faca pina pe 1 iulie, in reteaua Ministerului Sanatatii urmind sa ramina numai 62 de unitati sanitare de interes national, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judetene de urgenta (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie si spitale de monospecialitate. Prin acest transfer se urmareste cresterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial, urmind ca autoritatile sa aiba in administrare logistica, financiara si umana tot ce inseamna unitate sanitara publica. De asemenea, managerii de spitale vor incheia contractele de management cu conducerile administratiilor locale si nu cu ministrul Sanatatii, asa cum se intimpla pina in prezent. Dupa descentralizare, concursurile pentru ocuparea functiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile judetene. "Prin acest proiect se urmareste responsabilizarea administratiei publice locale fata de nevoile reale de sanatate ale populatiei din unitatea administrativ-teritoriala, prin implicarea acesteia in administrarea si managementul unitatilor sanitare publice. Datorita masurilor care vor fi realizate in interesul comunitatii, pe termen lung, se asteapta imbunatatirea indicatorilor starii de sanatate la nivel national", se arata in proiectul de Hotarire de Guvern. In termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a acestei hotariri, Directia de Sanatate Publica va incheia cu autoritatile protocoale de predare-preluare. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.