Social

O firma din Suraia vrea balastiera in Aria protejata Lunca Siretului

Iulia Crețu
17 apr 2010 4763 vizualizări
Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului sustin ca balastiera ar afecta serios zona protejata avifaunistic

Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea anunta emiterea deciziei de incadrare pentru proiectul "Extractie agregate minerale" pe riul Siret, in Vadu Rosca, comuna Vulturu. Societatea comerciala Margtic Grup SRL din Suraia solicita acord de mediu pentru amplasarea unei balastiere in aria protejata din Lunca Siretului. Reprezentantii de la Mediu au declarat ca proiectul ar afecta serios aria protejata, solicitarea firmei fiind in procedura de evaluare a impactului, pentru care este necesara efectuarea studiului de evaluare a impactului asupra mediului, conform ordinului Ministerului Mediului nr. 860/2002. Acesta precizeaza ca "toate proiectele amplasate in reteaua ecologica Natura 2000 se supun evaluarii impactului asupra mediului". Amplasamentul pe care se va realiza proiectul propus se afla in Aria speciala de protectie avifaunistica Lunca Siretului Inferior, balastiera urmind a ocupa, in cazul in care proiectul se pune in aplicare, o suprafata de 9.960 mp. "Proiectul consta in: lucrari de bornare a perimetrului de exploatare cu borne metalice, lemn sau beton si se vor monta tablite avertizoare cu titularul balastierei; lucrari de pregatire a extractiei agregatelor minerale (decolmatare, decopertare); exploatarea agregatelor minerale din albie se va realiza prin metoda fisiilor succesive, orientate paralel cu malul drept (in sensul de curgere al riului), cu avansare din aval catre amonte; adincimea medie de excavare va fi de 2,0 m in functie de relieful terenului. Accesul in perimetrul de exploatare se va face din drumul DJ Focsani-Suraia -Vadu Rosca, pe un drum de exploatare in lungime de cca.1,5 km, drum care presupune o traversare a digului de aparare al satului Vadu Rosca, intr-o zona in care este amenajata o rampa de trecere", se arata intr-o informare a APM Vrancea. Perimetrul de extractie a fost atribuit cu scopul de a readuce riul Siret pe vechiul traseu si pastrarea distantei fata de digurile de aparare impotriva inundatiilor. "In urma analizei documentatiei tehnice depuse, s-a decis in sedinta Comisiei de Analiza Tehnica din data de 18.03.2010, ca proiectul ar putea afecta in mod semnificativ aria protejata de interes comunitar si se supune unei evaluari adecvate a efectelor potentiale asupra ariei, avind in vedere obiectivele de conservare a acesteia", a declarat Adrian Colin, directorul APM. (Iulia CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 20 ore, 31 minute, 1 secunda
va primi aviz ca are pile in PDL
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.