Social

Copiii cu dinti stricati, tratati gratuit

Raluca Manolache
12 apr 2010 1571 vizualizări
Ministerul Sanatatii vrea sa ii trateze in mod gratuit si pe copiii obezi

Copiii vor fi invatati din acest an ce inseamna un periaj corect si ce trebuie sa faca pentru a nu suferi mai tirziu de carii sau alte probleme de natura stomatologica. Ministerul Sanatatii vrea, incepind cu data de 1 iulie, sa demareze un program de igiena orala pentru elevii din clasa I-a. Micutii vor participa la cursuri pentru educatie medicala de igiena orala in vederea prevenirii problemelor dentare, dar si de tratament medical daca este necesar. In atentia doctorilor stomatologi vor fi mai ales copiii cu dinti stricati, iar in unele situatii se vor putea face si anumite interventii precum "sigilarea molarilor de 6 ani in vederea realizarii unei bariere eficace impotriva cariilor dentare", dupa cum spun reprezentantii ministerului. Si copiii cu un surplus de greutate au intrat in vizorul autoritatilor sanitare. A fost gindit un program ce are ca obiectiv identificarea si recuperarea copiilor supraponderali sau cu obezitate. Specialistii vor evalua copiii cu virste cuprinse intre 6-7 ani si 14-15 ani si ii vor invata si consilia in sensul schimbarii comportamentului alimentar. In Vrancea, medicii sint la curent cu aceasta problema. Specialistii de la Directia de Sanatate Publica au constatat in urma examenelor medicale ca tot mai multi elevi au probleme de sanatate. De exemplu, bilantul realizat in anul scolar 2008 - 2009 de medicii scolari si centralizat de inspectorii sanitari arata ca a crescut numarul copiilor obezi. In evidente au intrat peste 1.100 de elevi supraponderali. Si depistarea precoce a scoliozei la scolari este un obiectiv al ministerului de resort. Se doreste initierea unui program de screening astfel incit printr-un simplu control sa se poata diagnostica precoce afectiunile coloanei vertebrale la copil, cu indicarea conduitei terapeutice adecvate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.