Social

Medicii vrinceni au protestat oferind consultatii la Bucuresti

Ziarul de Vrancea
8 apr 2010 688 vizualizări
Medicii au protestat prin munca fata de noile prevederi ale contractului cadru pe 2010 u cu aceasta ocazie, doctorii de familie le-au oferit bolnavilor servicii medicale gratuite u pe linga sumele insuficiente, medicii reclama si faptul ca se doreste introducerea mai multor sanctiuni si obligatii Aproape 40 de medici din Vrancea au mers ieri la Bucuresti, de Ziua Mondiala a Sanatatii

, si au protestat prin munca fata de noile prevederi ale contractului cadru privind serviciile de asistenta medicala pe anul 2010 pe care ar trebui sa il incheie cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Fiind zi nelucratoare, medicii au plecat spre Capitala exact din fata sediului CAS Vrancea si s-au alaturat colegilor din tara care au instalat mai multe corturi in Piata Revolutiei. "Avem in mijlocul nostru si reprezentanti ai Asociatiei Nationale de Protectie a Pacientilor si pacienti care ne sustin pentru ca in final nu dorim decit o negociere corecta. Ne dorim o analiza corecta a situatiei create de contractul cadru si normele privind acordarea serviciilor", spune dr. Grigore Hanta, presedintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) Vrancea. Cu aceasta ocazie, medicii le-au oferit bolnavilor servicii medicale gratuite. Trecatorii au profitat de ocazie si si-au putut masura tensiunea, glicemia sau colesterolul. In tot acest timp, reprezentantii doctorilor de familie au negociat cu autoritatile pentru a se gasi o rezolvare la problemele lor. Medicii s-au aratat nemultumiti de noile prevederi ale contractului cadru in conditiile in care, daca acesta va intra in vigoare, veniturile cabinetelor vor fi micsorate cu aproape 50% in comparatie cu anul trecut. Pe linga sumele insuficiente, medicii reclama si faptul ca se doreste introducerea mai multor sanctiuni si obligatii. In lipsa unui contract valabil, medicii au suspendat eliberarea retetelor gratuite si compensate si a biletelor de trimitere de la 1 aprilie. Dr. Grigore Hanta spune ca toate aceste probleme nu ar fi existat daca s-ar fi respectat Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii care mentioneaza ca pina la 31 octombrie a anului in curs ar trebuie sa existe un proiect cadru pentru anul urmator. In functie de rezultatul negocierilor medicii ar putea relua eliberarea formularelor tipizate in citeva zile. (Raluca MANOLACHE)


"Sanatatea orasului conteaza"


Ziua Mondiala a Sanatatii a fost marcata, ieri, si la Focsani. Autoritatile locale si-au dat intilnire la Directia de Sanatate Publica, unde a fost organizata o masa rotunda cu tema "Urbanizare si sanatate". In urmatorii ani populatia din mediul urban va creste foarte mult ca numar, iar odata cu aceasta si problemele de sanatate legate de poluare, violenta, consum de droguri, alcool, accidente rutiere, dieta nesanatoasa. In acest an deviza sub care s-au desfasurat dezbaterile a fost: "1000 de orase, 1000 de vieti. Sanatatea orasului conteaza". "Problemele urbanizarii in ceea ce priveste sanatatea, practic, privesc toti factorii sociali, societatea in ansamblul ei. In perioada asta traversam si o criza economica care ne afecteaza in toate domeniile, important este sa fim optimisti si sa nu ne dam batuti si mai ales sa ne preocupam si de sanatatea mentala, de moralul nostru, si sa fim mai solidari", a precizat subprefectul Vincentiu Micheci la intilnire. Avind in vedere provocarea continua pe care urbanizarea o reprezinta pentru sanatatea publica, medicii au pus accent si pe educarea pacientilor deoarece "uneori, pacientul traieste democratia intr-un mod anarhic", dupa cum a punctat dr. Alin Lazea, consilier in cadrul institutiei. Ziua Mondiala a Sanatatii a fost creata cu scopul de a marca fondarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii. (Raluca MANOLACHE)


Deputatul Nica si batrinica fara bani de medicamente


Deputatul PSD Ciprian Nica deplinge soarta pensionarilor si a altor categorii sociale defavorizate, vitregite de decizia de a nu se mai elibera retete gratuite sau compensate. Intr-o declaratie politica intitulata "Condamnati la supravietuire", parlamentarul de Vrancea da exemplul unei batrine afectata de aceasta decizie. "O bătrinică din Adjud mi-a spus ca de la 1 aprilie nu mai poate obtine retete medicale gratuite pentru ca medicii de familie nu se inteleg cu Ministerul Sanatatii si, prin urmare, refuza sa mai scrie astfel de retete. Fara sa-mi faca un repros, mai degraba resemnata, batrinica m-a intrebat: «Ce vina am eu ca sint batrina si bolnava? De ce trebuie noi, pensionarii sa fim mereu cei care tragem ponoasele atunci cind Guvernul nu mai are bani de medicamente? ("¦) Oamenii care isi dramuiesc pina la ultimul leut din pensie vor trebui sa faca o alegere fatala: cumparam medicamente ca sa supravietuim sau cumparam piine ca sa nu murim de foame?", se intreaba retoric Ciprian Nica in declaratia sa politica depusa la Camera Deputatilor. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.