Social

Explozie de cancer!

Raluca Manolache
7 apr 2010 6506 vizualizări
In ultimii trei ani, numarul pacientilor diagnosticati cu diverse forme de cancer a crescut simtitor in Vrancea u daca o parte din bolnavi nu se gindesc la propria sanatate, altii au nesansa sa nu nimereasca din prima la specialitatea de care au nevoie u specialistii spun ca cei mai multi dintre bolnavii cu cancer bronhopulmonar sint fumatori u cancerul de piele poate ucide daca nu este diagnosticat la timp u bolnavii macinati de tumori nu pot sti daca in urma tratamentului pot scapa sau nu, insa medicii spun ca exista viata si dupa cancer

Tot mai multi vrinceni afla ca au cancer, diagnostic pe care multi il echivaleaza cu moartea sigura atunci cind afla verdictul de la medic. In fiecare an, numarul bolnavilor creste. Multi dintre bolnavi sint tineri care afla mult prea tirziu ca sufera de o maladie care le poate curma viata. La momentul actual in Vrancea sint peste 6.200 de persoane aflate in tratament care sufera de diverse forme de cancer. Mai frecvente sint cancerele pulmonare, dar si cele de sin sau ovar. Mai bine de 100 de bolnavi fac citostatice, dar medicii nu pot spune niciodata, cu exactitate, ca s-au vindecat deoarece boala poate recidiva si dupa cinci ani. Tratamentul unui bolnav de leucemie costa in jur de 100.000 de lei pe an, poate si mai mult. Medicii considera ca ar trebui sa se puna accent pe educatia doctorilor de familie, care trebuie sa stie ce anume sa caute in depistarea afectiunii.


Tot mai multe persoane afla ca sufera de cancer in ultimul moment pentru ca fie nu merg la timp la medic, fie pentru ca diagnosticul le este pus mult prea tirziu. In Vrancea, la sfirsitul anului 2009 un numar de 6.255 de persoane se aflau in evidentele medicilor oncologi cu aceasta crunta maladie. Asa se face ca numarul celor care trebuie sa urmeze un tratament strict pentru a-si prelungi sansa la viata este in crestere. Evidentele intocmite de Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea arata, ca in ultimii trei ani, numarul acestor bolnavi a crescut simtitor. Astfel, in 2007 un numar de 932 de vrinceni (357 urban, 575 rural) au fost diagnosticati cu o forma de cancer, in 2008 a fost vorba de 1.004 cazuri noi (375 urban, 629 rural) si in 2009 au existat 964 de persoane intrate in evidenta (368 urban, 596 rural). Au existat insa si situatii in care pacientii au aflat mult prea tirziu de boala si au decedat, sau au fost diagnosticati dupa ce au murit, la autopsie. Dr. Lidia Groza, coordonatoarea programelor oncologice in judetul nostru, este de parere ca numarul cazurilor noi de cancer este destul de ridicat in conditiile in care la cabinet ajung, pe zi, patru, cinci pacienti. Daca o parte din bolnavi nu se gindesc la propria sanatate, altii au nesansa sa nu nimereasca din prima la specialitatea de care au nevoie. De asemenea, in cazul altor bolnavi timpul trece in defavoarea lor pentru ca nu isi pot face toate investigatiile in judet, iar acestea costa foarte mult. "Unii pacienti nu nimeresc la specialitatea care trebuie de la bun inceput. In marea majoritate, oamenii au depus eforturi sa vada ce diagnostic au, dar lipsa investigatiilor in Focsani duce la intirzierea diagnosticului. La cancerele pulmonare, de exemplu, bronhoscopia se face numai in clinicile universitare. Ajung astfel pacientii sa piarda si trei, patru luni la cancerul pulmonar", a mentionat medicul oncolog Lidia Groza, care lucreaza direct cu acesti pacienti.


Creste alarmant cancerul pulmonar


Cancerul pulmonar (bronhopulmonar) face "victime" printre vrincenii care au viciul fumatului. Specialistii considera ca cei mai multi dintre cei diagnosticati cu cancer bronhopulmonar sint fumatori. Asa se face ca anul trecut 139 de persoane au aflat ca sufera de aceasta maladie. Majoritatea pacientilor ajung la spital atunci cind practic medicii nu ii mai pot ajuta, deoarece cind apar simptomele este deja foarte tirziu, boala aflindu-se in stadiile III sau chiar IV. "Un rol important il joaca fumatul pentru ca leziunile produse si toti compusii care se gasesc in tigara pot sa determine aparitia cancerului bronhopulmonar. Sint afectiuni care scad imunitatea si atunci se dezvolta cancerul", a mentionat dr. Iuliana Topana, pneumolog la Spitalul din Focsani. Primele semne de boala care ar trebui sa le dea de gindit fumatorilor sint tusea persistenta, scaderea in greutate, expectoratia cu singe, durerile toracice si dificultatile in respiratie. "Sint pacienti care prezinta tuse. Acesta este primul simptom in aparitia unei afectiuni pulmonare. Cei care prezinta o tuse care nu trece, siciitoare, care dureaza de 3-4 saptamini ar trebui sa-si faca un control, sa vada de ce tusesc. Multi fumatori considera tusea ca fiind ceva normal. Ar trebui sa isi puna probleme daca tusea persista, daca prezinta si expectoratii sau daca tusea isi schimba caracterul", mai spune medicul pneumolog. Pentru reducerea numarul de cancere care se datoreaza fumatului Ministerul Sanatatii a initiat si programul "Stop Fumat" care se deruleaza si la Spitalul din Focsani unde exista doua cabinete la care se pot adresa fumatorii inraiti. La aceste cabinete se ofera consultatii si medicamente gratuite celor care vor sa renunte la acest viciu.


De la o alunita la cancer


Cancerul de piele, nedepistat si netratat la timp, poate ucide. La nivelul pielii se pot produce uneori leziuni care nu se mai vindeca si asa poate sa apara cancerul. Principalele tipuri de cancer de piele sint epiteliomul bazocelular, epiteliomul spinocelular si melanomul malign, care este o forma grava de cancer de piele si cu un risc mare de deces daca nu este descoperit precoce. De la an la an numarul persoanelor care apeleaza la medicii dermatologi din spitale este in crestere. De exemplu, in ultimul trimestru al anului 2009, in sectia de dermatologie a Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani au ajuns 54 de pacienti cu cancer de piele. 45 de persoane aveau epiteliom bazocelular, sapte pacienti trebuiau sa se trateze pentru ca aveau epiteliom spinocelular, iar patru vrinceni au fost diagnosticati cu melanom malign. Aceasta forma de neoplasm cutanat se dezvolta la nivelul "alunitelor". "Gravitatea cea mai mare din cancerele de piele este data de melanomul malign, care are o durata de viata de la depistare intre 1-5 ani. O persoana care are o alunita pe corp, indiferent daca este alba sau neagra, «agitata», traumatizata, expusa la soare, careia i se prelungeste haloul, singereaza, ar trebui sa se gindeasca la un posibil cancer. Sint pacienti care vin in ultimul stadiu, in metastaza, cazuri depasite", ne-a declarat dr. Daniil Draguna, seful sectiei de dermatologie. Medicul atrage atentia ca melanomul se poate trata doar daca este depistat in stadiu incipient, motiv pentru care examinarea pielii de catre medic este primul pas pe care ar trebui sa il faca o persoana suspicioasa. Este mai apoi necesara o biopsie pentru stabilirea formei de cancer. Printre cei care dezvolta cancer de piele se numara si cei care lucreaza in aer liber, neprotejati sub soarele arzator de vara.


"Nu poti sa spui de la bun inceput ca este vindecabil"


Bolnavii "macinati" de cancer nu pot sti daca in urma tratamentului pot scapa definitiv de neoplasme sau nu, insa conteaza foarte mult si atutudinea fata de boala nu doar accesul prompt la tratament. Mai bine de 100 de vrinceni fac in acest moment citostatice la Spitalul Judetean din Focsani, dar medicii nu pot spune, niciodata, cu exactitate ca s-au vindecat deoarece boala poate recidiva si dupa zece ani. "Nu poti sa spui de la bun inceput ca este vindecabil. Chiar in stadiile I-II pentru ca niciodata nu stii ce iti rezerva viitorul. Daca la cinci ani de la diagnostic nu a facut metastaze, in statistici, se considera vindecat. Niciodata nu pot sa spun acest lucru pentru ca am avut situatii in care pacientii au facut si dupa 5-20 de ani metastaze. Nu pot sa ii scot din evidenta deoarece oricind se poate intimpla ceva. Chiar si dupa 15-20 ani pot sa faca recidiva", a mentionat dr. Lidia Groza. Curele cu citostatice nu se fac continuu, iar in functie de receptivitatea organismului tratamentul se poate intrerupe. "Se zice ca un numar de patru, sase serii sint suficiente. Singurele care pot sa faca mai multe citostatice in stadii avansate sint ovarul si sinul. La cancerul de sin cind sint prezenti receptori hormonali se fac si cinci ani de hormonoterapie. Restul localizarilor, odata sase serii efectuate, daca la examenul de bilant nu ii descopar metastaze sau continuare de evolutie ii intrerup tratamentul. La controalele periodice daca descopar o reluare de evolutie abia atunci se reiau seriile. Nu este un tratament continuu pentru ca ar putea fi afectata maduva osoasa", explica medicul Lidia Groza. Tratamentul unui bolnav costa si aproape 100.000 de lei (1 miliard lei vechi)/an. Este cazul pacientilor diagnosticati cu leucemie. In cazul altor pacienti tratamentul poate ajunge la 20.000 de lei anual, medicamente care se dau cu aprobare de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si care ii ajuta pe bolnavi sa isi prelungeasca viata.


"Efectul" Cernobil


Explozia nucleara de la Cernobil, din 1986, continua sa faca "victime" mai ales in cazul celor care erau in stadiu embrionar la vremea respectiva sau daca au avut imunitatea scazuta. Dr. Lidia Groza spune ca Cernobilul, viata dezorganizata, stresul, alimentatia foarte proasta sint principalii factori favorizanti in cazul aparitiei cancerului. Cancerul de tiroida a fost atribuit exploziei de la centrala de la Cernobil, dar si unele cancere de piele. In Vrancea au fost diagnosticati anul trecut noua bolnavi cu cancer de tiroida. "Romanii nu consuma legume, fructe, decit foarte putin, iar dupa ce fac boala trec in extrema cealalta, nu mai maninca carne ceea ce nu ne ajuta cu nimic la tratament. Problema e ca fac din ce in ce mai multi tineri. Cea mai tinara pacienta cancer de col uterin nu implinise 20 de ani", a precizat medicul oncolog. Pe viitor, medicii considera ca ar trebui sa se puna accent pe educatia doctorilor de familie, care trebuie sa stie ce anume sa caute in depistarea afectiunilor oncologice, iar " pacientii sa fie crezuti pe cuvint pentru ca unii sint subdiagnosticati, nu li se da suficienta atentie". (Raluca MANOLACHE)


Markerii tumorali in depistarea cancerului


Tot mai multe persoane merg la laboratorele de analize pentru a face anumite teste care scot in evidenta markerii tumorali, care pot fi utilizati pentru aprecierea evolutiei unui cancer. Laurentiu Neagu, directorul Medcenter Focsani, spune ca numarul persoanelor care vin si solicita aceste teste este destul de ridicat. Si la "Laboratorul Clinic Gaspar" exista solicitari in acest sens. "Valoarea markerilor tumorali nu trebuie absolutizata. Ei pot fi regasiti in valori ridicate in anumite afectiuni maligne, dar valorile pot fi crescute si in unele afectiuni benigne. Din aceasta cauza, markerii tumorali trebuie corelati cu tabloul clinic si cu alte teste de laborator sau cu explorari imagistice, crescind astfel valoarea lor de diagnostic", spune Garofa Gaspar, sef laborator "Laborator Clinic Gaspar" Focsani, care a remarcat de asemenea o crestere a fluxului de oameni bolnavi, care au probleme de la virste destul de tinere. Un test pentru markerii tumorali costa intre 25 si 60 de lei. Markerii tumorali pot fi detectati in cantitati mai mari decit normalul in singe, urina sau tesuturile organismului la pacienti cu anumite tipuri de cancer. Ei sint produsi fie de catre tumora insasi sau ca raspuns al organismului la valorile normale si in anumite afectiuni benigne. (R. M.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 21 ore, 19 minute, 52 secunde
excelent articol. eu am aflat ca exista la Focsani o reprezentanta medicala care faciliteaza gratuit accesul catre spitale renumite din strainatate, indeosebi pentru cancer.am gasit toate astea pe citeste integral
, acum 739396 zile, 21 ore, 19 minute, 52 secunde
Asa e. Eu am auzit despre ei si din cate inteleg este vorba de un spital dotat cu supertehnologii la care merg foarte multi romani bolnavi de cancer in cautarea solutiilor iar sansele de reushita sunt citeste integral
, acum 739396 zile, 21 ore, 19 minute, 52 secunde
Am fost impresionat de conditiile foarte bune si de modul foarte uman, empatic cu care sunt tratati bolnatii de cancere digestive in cadrul ambulatorului de oncologie de la Clinica Gastro Fundeni.
, acum 739396 zile, 21 ore, 19 minute, 52 secunde
Toiti salariatii si nu numai,ar trebui sa-si faca anual o seie de analize pentru a depista din timp anumite boli.Decit o prima de citiva lei la Pasti mai bine conducatorii de unitati i-ar obliga pe citeste integral
, acum 739396 zile, 21 ore, 19 minute, 52 secunde
ce analize goguta, ca ele sunt incluse gratuit pe\'medicina muncii\", orice firma plateste lunar pt asta, un set de analize complete inclus in asigurarea (de stat),insa nu se fac fiindca necesita timp citeste integral
, acum 739396 zile, 21 ore, 19 minute, 52 secunde
aceasta asa zisa profesionista e o mare nesimtita. nu de multe ori cand hormonii ii faceau farse avea iesiri la adresa bolnavilor.nu este admisibil ca niste bolnavi muribunzi sa auda replici de genu citeste integral
, acum 739396 zile, 21 ore, 19 minute, 52 secunde
Si de ce sta doamna doctor in fata calculatorului care nu are nimic pe ecran? Nu inteleg poza asta. Cam asa e o mare parte din medicina din Romania. Oricum, doctorita Lidia Groza ar trebui sa mai citeste integral
, acum 739396 zile, 21 ore, 19 minute, 52 secunde
Nu stie sa vb. nici cu pacientii nici cu rudele acestora. Tatal meu e in ultimul stadiu si ea zice ca e bine...A trebuit sa ma interesez pe internet de evolutia acestei boli si sa-mi dau seama singura citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.