Social

Big Brother , spionul de la doctor

Ziarul de Vrancea
31 mar 2010 947 vizualizări
Medicii particulari au inceput sa recurga la montarea unor camere de supraveghere video, tehnica ce poate fi de folos in cazul unor incidente de genul celui in care un cadru medical a sfirsit ucis u societatile private care lucreaza cu publicul sint obligate sa-si asigure paza, in caz contrar fiind pasibile de amenzi de pina la 5.000 de lei u politistii spun ca paza fizica, alarmale sau sistemele TV cu circuit inchis trec primejdia rea

"Obiectiv monitorizat video!". Acesta este mesajul care ar trebui sa ii intimpine pe toti cei care pasesc intr-un cabinet medical sau intr-o farmacie. Din pacate nu foarte multi doctori din domeniul privat s-au gindit sa recurga la montarea unor camere de supraveghere la intrarea si in incinta cabinetelor pentru a-i monitoriza pe cei ce le trec pragul. Nici cabinetul de radiologie dentara, locul unde asistenta Silvia Chirila, de 65 de ani, a fost ucisa cu singe rece nu este dotat cu un astfel de sistem de monitorizare, care poate l-ar fi pus pe ginduri pe criminal inainte sa actioneze. Sint insa si medici precauti. Dr. Marioara Merchea, specialist ORL, a decis sa instaleze camere de supraveghere dupa ce bancile montate in fata cabinetului au fost vandalizate. "Am luat aceasta decizie deoarece am constatat ca in Focsani mai sint si oameni mai putin civilizati care, desi ar trebui sa aprecieze ca in jurul cabinetului sint bancute, au recurs la devastarea lor. De asemenea se constata ca in ultima perioada pasesc pragul cabinetului tot mai multi pacienti care au probleme psihice. Sint pacienti agitati, care revendica lucruri care nu tin uneori de capacitatea noastra", ne-a spus dr. Marioara Merchea. Doctorita a decis sa inregistreze si ceea ce se intimpla in cabinet deoarece unii pacientii acuza faptul ca nu au primit unele recomandari.


Cabinetele private isi iau masuri de prevedere


Si la Laboratorul Clinic Gaspar exista un "Big Brother". Chimista Garofa Gaspar, reprezentantul legal al unitatii, spune ca s-a apelat preventiv la monitorizarea video a incintei. Daca ziua, in timpul programului de lucru, exista supraveghere video, noaptea unitatea este pazita de un gardian. Si la Medcenter exista un gardian gata sa intervina in caz de nevoie. "Avem incheiat contract cu o firma specializata care asigura paza pentru a preveni aparitia unor astfel de cazuri", a precizat Laurentiu Neagu, directorul Medcenter Focsani, referindu-se la decesul asistentei care a fost ucisa pe 24 martie. Si radiologul Constantin Buza a instalat inca de acum patru ani camere de supraveghere la intrarea si in sala de asteptare a clinicii. S-a luat aceasta masura de precautie si datorita echipamentelor de inalta performanta cu care este dotat cabinetul. "Prin acest sistem se asigura si paza dar si supravegherea pacientilor, monitorizarea activitatii asistentelor", a precizat dr. Constantin Buza, cel care a cunoscut-o pe asistenta ucisa cu brutalitate si despre care spune ca a fost "o adevarata doamna". Si cu acest sistem insa, medicul nu a reusit sa-l prinda pe cel care acum un an a furat una dintre camerele exterioare. Acesta povesteste ca a mers cu inregistrarea la Politie, dar nu a primit nici un raspuns. Ramine de vazut citi medici se vor gindi la instituirea unei forme de paza, mai ales ca legea impune acest lucru, iar Politia municipiului Focsani a anuntat verificari in acest sens.


Lipsa pazei: intre 2.000 "" 5.000 de lei amenda


Toate societatile private care lucreaza cu publicul, inclusiv cabinetele medicale, sint obligate sa-si asigure paza, in caz contrar fiind pasibile de amenzi. "De la inceputul acestui an am efectuat controale la toate societatile care lucreaza cu publicul. Conform legii, societatile au obligatia sa asigure paza, in caz contrar acestea fiind sanctionate. Amenzile sint cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei, dar exista si o sanctiune minima de doar 500 de lei. Chiar si asa, avem contestatii. Una dintre societatile amendate a contestat o amenda de 500 de lei, considerind ca pericolul creat nu valoareaza atit", ne-a spus comisarul sef Vasile Marin, seful Serviciului de Ordine Publica din cadrul IJP Vrancea. Acesta spune ca pina acum, cabinetul doctorului Alexandru Dan Taban nu a fost controlat in acest sens. "De la inceputul anului am aplicat in jur de 150 de sanctiuni pentru cei care nu aveau paza. Cabinetul unde a avut loc crima de saptamina trecuta nu fusese controlat. Raziile noastre in cabinetele medicale, dar si in toate societatile care lucreaza cu publicul vor continua", ne-a mai spus comisarul sef Vasile Marin. Politistii le cer tuturor patronilor sa se puna in regula pentru a evita incidente singeroase de genul celui de saptamina trecuta. "Este foarte important ca aceste societati sa aiba paza fizica, sistem de alarma sau sistem TV cu circuit inchis. Acestea ar putea ajuta foarte mult in cazul unor incidente precum cel in care a fost omorita asistenta Silvia Chirila", ne-a mai spus seful de la Ordine Publica. (Raluca MANOLACHE, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.