Social

Fugitul de acasa, sportul preferat al copiilor stresati

Raluca Manolache
28 mar 2010 630 vizualizări
Tot mai multi copii simt nevoia sa fuga de acasa sau din orfelinate u fetele debusolate recurg la prostitutie fara sa se gindeasca nici o clipa ca ar putea pica in bratele traficantilor de carne vie u politistii spun ca minorii fug de acasa crezind ca problemele lor se termina

Tot mai multi copii, fara sa stea prea mult pe ginduri, pleaca de acasa din dorinta de libertate. Acestia nu se gindesc ca viata le poate fi pusa in pericol si isi parasesc caminul fara sa ii anunte pe cei dragi.

Situatiile Compartimentului Urmariti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale arata ca in anul 2009 in judetul Vrancea au fost inregistrate 62 cazuri de disparitii de persoane, iar 35 dintre acestea (57%) au avut ca protagonisti minori. Daca o parte dintre copiii gasiti au revenit de buna voie acasa, altii au fost adusi pe calea cea buna de oamenii legii. "în cazul plecarilor deliberate din centrele de ocrotire sau din alte institutii in care minorul era internat temporar, principalele doua motive care il determina sa plece sint: tendinta spre vagabondaj si intentia de a pleca la parinti/rude. Se poate constata inclinatia spre comportamente de tip vagabondaj intr-o masura mult mai mare decit in cazul minorilor care au plecat in mod voluntar de la domiciliul familiei. Alte motive ar fi: plecarea neanuntata la prieteni/colegi, tulburari de comportament datorate unor boli/handicapuri, intentia de casatorie/concubinaj", spun politistii. în 2009 au existat patru cazuri in care copiii au disparut din centrele de ocrotire in care erau cazati, iar in doua cazuri minorii au plecat din Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" unde au fost internati pentru a se trata de diferite afectiuni. Oamenii legii au constatat ca, odata plecati de acasa, copiii fie merg la rude, fie isi cistiga piinea prestind activitati sezoniere sau cersind, fie se indreapta catre prostitutie. Aceasta ultima "meserie" este imbratisata mai ales de tinerele debusolate care nu se gindesc nici o clipa ca ar putea pica in bratele traficantilor de carne vie. De asemenea, o parte dintre fete fug de acasa pentru a sta cu iubitul.


Copiii vor libertate


Cei mai multi minori, odata gasiti, refuza sa se intoarca in bratele celor dragi si nu ezita sa mai plece de acasa cind au ocazia. "în general, minorii cu virste peste 14 ani manifesta refuz sau reticenta privind intoarcea acasa sau in centrul de ocrotire intr-o masura mai mare comparativ cu cei sub 9 ani. Disparitiile repetate sint mai frecvente in rindul minorilor care se afla in grija unui centru de ocrotire. Practic, parasirea voluntara a domiciliului sau centrelor de ocrotire este un prim pas in solutia imaginata de copii pentru a gasi un raspuns la problemele cu care se confrunta", mai spun oamenii legii, adaugind ca, de fapt, detasarea de tensiunile cotidiene este doar temporara. Cel mai frecvent, copiii pleaca de acasa din dorinta de libertate, de teama de reactie a parintilor fata de rezultatele slabe la invatatura, dorinta de a se muta impreuna cu un prieten, dorinta, mai mult sau mai putin constientizata, de a crea un moment de criza in familie, pentru a atrage acesteia atentia asupra copilului, care se simte neglijat si neimportant. "Acesti copii aleg, de regula, varianta vagabondajului, singuri sau in grup, merg la rude sau chiar se implica in activitati de cersetorie sau prostitutie", au constatat politistii. Pentru a evita aparitia unor astfel de situatii, parintii sint sfatuiti sa observe comportamentul propriilor copii, sa comunice mai mult cu ei si sa se intereseze mai mult de anturajul lor. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.