Social

Medicamentele pentru TBC, pe cale de disparitie

Raluca Manolache
25 mar 2010 894 vizualizări
Tuberculoza a adus anul trecut moartea a aproape 20 de vrinceni, care au refuzat tratamentul medicamentos, chiar daca acesta se da gratuit u bolnavul care capata rezistenta la unele tratamente trebuie sa inghita pilule de aproape 4.000 de lei

Tuberculoza continua sa faca "victime" printre vrinceni. De Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei medicii din judet si-au dat intilnire la Directia de Sanatate Publica (DSP) si au discutat despre aceasta boala infecto-contagioasa care se poate vindeca 100% daca pacientul se tine de tratament. Sub deviza "Impotriva Tuberculozei "" mai mult, mai bine, mai repede!" specialistii au despicat firul in patru si au adus in discutie si problemele legate de finantarea sistemului. Medicii recunosc ca in farmacia spitalului se gasesc greu unele medicamente, astfel incit bolnavii risca de luna viitoare sa ramina fara tratamentul de care au nevoie pentru a scapa de TBC. "Impreuna cu doctorita Iuliana Topana asiguram supravegherea tuberculozei si controlul ei in ambulatoriul spitalului unde este munca cea mai laborioasa si de lunga durata ca timp dar si ca rezerve si ca efort pe care trebuie sa-l depunem. Toate lucrurile acestea nu putem sa le derulam fara o sustinere financiara reala si la timp, iar implicarea managerilor de unitati este necesara pentru ca ei gireaza cu tot ceea ce avem nevoie de la dotari, medicamente si materiale sanitare", a mentionat dr. Vasile Ursescu, medic pneumolog la Spitalul din Focsani. In cazul intreruperii tratamentului boala poate deveni rezistenta la medicamente, situatie in care sansele de vindecare sint mai mici. De altfel, in unele cazuri, pacientii intrerup de la sine tratamentul, imediat ce se simt mai bine. Chiar daca medicii incearca sa ii convinga sa urmeze prescriptia medicala, bolnavii isi dau seama de greseala facuta abia dupa ce boala revine. "Am constatat scaderea bolii, iar cei din evidenta sint cooperanti si iau medicamentele. Legislatia nu ne permite sa luam masuri radicale impotriva pacientilor care nu vor sa urmeze tratamentul", a mentionat dr. Grigore Hanta, medic de familie la Odobesti.


Refuzul tratamentului duce la moarte


Anul trecut, in Vrancea au fost diagnosticate cu aceasta boala 355 de persoane, in 57 de cazuri fiind vorba despre pacienti la care boala a recidivat. De asemenea, tuberculoza a adus anul trecut moartea a aproape 20 de vrinceni, care au refuzat tratamentul medicamentos chiar daca acesta se da gratuit. Un pacient care are TBC trebuie sa inghita timp de sase luni pilule in valoare de 300 de lei. In cazul in care pacientul dobindeste multidrogrezistenta, tratamentul este de o mai lunga durata si mai costisitor. Timp de aproape 18 luni bolnavul trebuie sa ia pilule in valoare de aproape 4.000 de lei. In aceste conditii medicii trag un semnal de alarma si solicita o implicare mai mare a autoritatilor in conditiile in care "tuberculoza a fost si va ramine o boala infecto-contagioasa cu un puternic determinism social", dupa cum spune dr. Mariana David, sefa sectiei de pneumoftiziologie a Spitalului din Focsani. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.