Social

Muncitorii exploatati peste program tac

Daniel Garleanu
24 mar 2010 780 vizualizări
De la inceputul anului au fost depuse doar noua sesizari la ITM cu privire la timpul suplimentar de munca u lucratorii tac pentru a nu fi dati afara, desi refuzul orelor suplimentare nu poate fi sanctionat Muncitorii care s-au saturat sa munceasca peste program se pot adresa Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vrancea unde pot depune o sesizare pe care o pot semna chiar mai multe persoane.

Inspectorii ITM vor fi obligati in acest caz sa treaca pe la firma angajatoare pentru a stabili daca nemultumirile lucratorilor sint intemeiate. De la inceputul anului si pina acum au fost depuse noua petitii semnate de mai multe persoane, cu trei mai multe decit in aceeasi perioada din 2009. "Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptaminal este considerata munca suplimentara si nu poate fi efectuata fara acordul salariatului. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamina, inclusiv orele suplimentare, si se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia", ne-a precizat Mircea Moise, purtatorul de cuvint al ITM. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor de 100% din salariul de baza. Acelasi spor se acorda si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale. In cazul in care angajatorul nu respecta timpii de odihna ai muncitorului poate fi sanctionat cu amenda contraventionala cuprinsa intre 1.500 si 3.000 de lei. Refuzul lucratorului de a participa activ la ore suplimentare nu poate constitui un motiv pentru a fi dat afara. Cu toate acestea, numarul acestor sesizari este foarte mic pe linga orele pe care le petrec in plus muncitorii din diferite domenii de activitate, atit peste program cit si simbata sau duminica. Din teama de a nu-si pierde locul de munca, angajatii aleg de cele mai multe ori sa fie exploatati suplimentar fara a mai fi si platiti. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 13 ore, 31 minute, 27 secunde
Ce frumos suna articolul !!! Sa se duca inspectorii de la ITM sambata la unele fabrici de confectii si sa vada daca se munceste si cate ore suplimentare ia un muncitor (se poate vedea statul de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.