Social

Copiii nascuti prematur sint predispusi la deces

Raluca Manolache
20 mar 2010 1604 vizualizări
Cel putin jumatate din copiii 0-1 an care decedeaza sint prematuri , spune dr. Alin Lazea, care da vina pe neglijenta mamelor

Copii fara sansa la viata! Este vorba de micutii care vad lumina zilei inainte de termen si cu o greutate sub cea optima. O analiza realizata de dr. Alin Lazea, seful compartimentului de asistenta mamei si copilului, din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, arata ca tot mai multi copii care se nasc prematur sint predispusi la deces. Lucrarea "Prevenirea prematuritatii "" o metoda eficienta de reducere a mortalitatii infantile" cuprinde o situatie statistica privind nasterile si decesele 0-1 an inregistrate in Vrancea in ultimii 10 ani. Daca in anul 2000, peste 1% din cei 4.433 de copii nascuti erau prematuri, in 2009, din cei 3.874 de nou-nascuti 0,97% aveau sub greutatea optima. In cazul deceselor situatia este destul de ingrijoratoare. Astfel, in anul 2000 din cei 120 de copilasi care au decedat fie la nastere, fie la citeva zile, 44,16% erau prematuri, iar in 2009 din cei 59 de bebelusi decedati 62,72% nu aveau greutatea optima. "Cel putin jumatate din copiii 0-1 an care decedeaza sint prematuri", concluzioneaza dr. Alin Lazea. Micutii prematuri sint fragili, iar soarta acestora depinde mult de femeile care ii aduc pe lume. "Prematuritatea este apanajul societatii moderne. Femeile considera sarcina, o parte din ele macar, o corvoada. In aceste situatii femeile nu vor sa renunte la obiceiurile mai putin sanatoase, fie alimentare, fie comportamentale. O parte din gravide nu renunta la fumat in perioada sarcinii. Este un lucru cunoscut ca un copil care se naste dintr-o mama fumatoare, in timpul sarcinii va fi cel putin cu jumatate de kilogram mai mic decit media celorlalti copii nascuti", arata medicul Alin Lazea. Si conditiile de trai conteaza cind vine vorba de supravietuirea "degetutilor". Cel mai mic copil care s-a nascut anul trecut la Spitalul Judetean din Focsani a cintarit doar 800 de grame, iar dupa citeva luni de tratament intensiv a plecat impreuna cu mama lui acasa. Prematurul este nou-nascutul cu greutatea mai mica de 2.500g. De cele mai multe ori acesti copii sint tinuti in viata doar cu ajutorul incubatoarelor, deoarece unele organe si functii nu sint dezvoltate destul. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.