Social

Ministrul Sanatatii in Vrancea: Nu se vor inchide spitale

Raluca Manolache
19 mar 2010 1182 vizualizări
Saloanele nerenovate au fost principala nemultumire a ministrului u noul Spital de Boli Contagioase ar putea fi inaugurat saptamina viitoare u medicii au cerut infiintarea unei sectii pentru bolnavii cronici, care de multe ori reprezinta cazuri sociale, dar si un compartiment de neurochirurgie u ministrul Attila Cseke a vorbit la Focsani si despre descentralizarea spitalelor, iar o bolnava de cancer l-a implorat pentru ajutor

Forfota in sistemul sanitar din Vrancea! Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, impreuna cu ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Valentin Adrian Iliescu, au facut ieri cunostinta cu problemele din sistemul sanitar vrincean, in cadrul unei vizite de lucru in judet. La primele ore la diminetii cei doi oficiali au purtat discutii cu autoritatile locale, iar mai apoi au vizitat Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani. De vizita ministrului au aflat si apartinatorii bolnavilor care, in unele cazuri, au trebuit sa se intoarca din drum pentru ca nu au fost lasati sa intre in spital. Oficialitatile au mers la Unitatea de Primiri Urgente, dar si in sectiile de chirurgie generala si pediatrie unde au vazut conditiile in care stau bolnavii. Nu au existat insa foarte multe critici, saloanele nerenovate fiind principala nemultumire. "Sint destule spitale care nu se ridica la un nivel pe care noi ni-l dorim", a spus ministrul Cseke. Dupa vizita fulger in Spitalul din Focsani, autoritatile au mers si in noul Spital de Contagioase care se afla vizavi de Ambulanta si care, cel mai probabil, va fi inaugurat saptamina viitoare. Lucrarile sint finalizate in proportie de 95% astfel incit si sectiile Hematologie, Oncologie, Gastroenterologie, Diabet si Boli de Nutritie urmeaza sa se mute in casa noua. "Ma bucur ca aceasta cladire va fi finalizata si in foarte scurt timp va putea fi data, oficial, judetului Vrancea in functiune. Este un obiectiv de investitii in curs de derulare de foarte mult timp si mi-am propus, ca ministru al Sanatatii, sa finalizam aceste obiective. Avem 14 astfel de obiective in tara, unele incepute de mai bine de 15 ani, din care doua sint in Vrancea", a aratat Attila Cseke. Ministrul a vizitat si Centrul de Sanatate din Dumitresti si a promis ca asigura finantare. "Pe vremuri de criza este important sa si construim", a spus el. Ministerul Sanatatii a anuntat ca face o analiza a datoriilor pe care spitalele le au catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare, printre unitatile vizate aflindu-se si Spitalul din Focsani, care are la ora actuala datorii de 20 milioane de lei. "Acumularea de datorii la unele spitale nu mai poate continua. Trebuie sa luam niste masuri prin care sa eficientizam functionarea acestui sistem si sa oferim solutii managementului", a mentionat Attila Cseke.


Sectie pentru bolnavii cronici


Ministrii s-au intilnit si cu cadrele medicale, care nu au ezitat sa le prezinte problemele pe care le intimpina. Mai bine de 100 de medici au venit in sala de sedinte a Consiliului Judetean si si-au spus ofurile. Cadrele s-au plins de birocratia din sanatate si de lipsa unei informatizari. Doctorii au propus infiintarea unui spital sau a unei sectii pentru bolnavii cronici, care de multe ori reprezinta cazuri sociale. Ministrul Sanatatii a luat in calcul infiintarea unei astfel de sectii chiar la Spitalul din Focsani in conditiile in care vor ramine unele spatii libere odata cu deschiderea Spitalului de Contagioase. Decizia va apartine insa autoritatilor locale dupa ce spitalul va trece in subordinea Primariei. Cu aceasta ocazie, Attila Cseke a prezentat si noile prioritati ale Ministerului pe care il conduce. Prima este descentralizarea spitalelor care ar trebui sa aiba loc pina la 1 iulie 2010. Pina atunci insa spitalele vor fi reorganizate, acolo unde este cazul, si se va stabili un tarif pe caz. "Nu vom face descentralizare numai ca sa aruncam in ograda altuia spitalele. Vom face descentralizare dupa ce vom da un tarif pe caz ponderat pentru toate spitalele din Romania, astfel incit sa asiguram sanse egale atit pentru autoritatile locale, cit si pentru managerii spitalelor. Facem o analiza completa a structurii fiecarui spital. Acolo unde structura este incarcata vom lua decizia de reducere a numarului de paturi", a precizat Attila Cseke. Odata cu aceasta descentralizare, autoritatile locale vor avea sarcina in principal de a numi managerii de spitale pentru ca "Ministrul Sanatatii nu poate coordona eficient managerii a 435 de spitale", dupa cum arata Cseke. "Nu cred ca se vor inchide spitale deoarece comunitatea locala se va implica. Nu am iluzia ca din primul moment totul va fi roz si imediat la toate spitalele se va vedea o imbunatatire a serviciilor medicale", afirma ministrul. De asemenea, ministerul doreste introducerea cardului national de sanatate pentru a se elimina birocratia. Prin aceste carduri se va oferi medicilor si personalului medical un acces mult mai rapid la istoricul medical al pacientilor. "Este un proiect complex, ambitios care necesita multa preocupare, dar este absolut necesar pentru sistemul sanitar. Acest card va oferi celor din domeniul sanitar date si informatii cu privire la bolile si tratamentele aplicate posesorului cardului", a precizat Attila Cseke. Ministrul Sanatatii s-a aratat incintat de vizita de la Focsani si a spus ca va reveni in Vrancea. (Raluca MANOLACHE)


Spitalul vrea compartiment de neurochirurgie


Spitalul din Focsani are nevoie urgent de un medic neurochirurg. Dr. Nicolae Moise, managerul unitatii, si dr. Liviu Petrea, seful sectiei de chirurgie generala, i-au transmis ministrului Attila Cseke ca spitalul are nevoie de un compartiment de neurochirurgie. "In fiecare garda avem probleme cu unii bolnavi care trebuie sa primeasca ingrijiri medicale de specialitate si atunci trebuie sa sunam de urgenta la Bucuresti, la Galati, la Iasi. Daca am avea un neurochirurg, acesta ar sti ce trebuie sa faca", a spus dr. Liviu Petrea. Dr. Nicolae Moise a solicitat saptamina trecuta Ministerului ca sectia de chirurgie sa cedeze cinci paturi pentru infiintarea unui compartiment de neurochirurgie. Attila Cseke a fost de parere ca decizia va fi luata tot de conducerea unitatii, in conditiile in care de la 1 iulie ar putea trece in subordinea autoritatilor locale. (R. M.)



Attila Cseke, implorat pentru ajutor de o bolnava de cancer

O tinara de 24 ani din Vidra, care sufera de o boala crunta, i-a cerut ajutorul ministrului Sanatatii, Attila Cseke, cu ochii in lacrimi. Femeia a aflat din presa de vizita ministrului in Focsani si a asteptat mai bine de doua ore la Prefectura pentru a sta de vorba cu acesta. Cu lacrimi in ochi, tinara i-a dat mai multe documente ministrului, care i-a promis ca o va ajuta. Femeia, care a fost diagnosticata cu cancer, nu are bani pentru a-si cumpara medicamentele de care are nevoie ea, dar si tatal ei, care s-a imbolnavit. Bolnava a cerut la inceputul lunii martie si ajutorul prefectului Ion Oprea, care a directionat cazul catre Agentia de Prestatii Sociale. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 1 ora, 14 minute, 4 secunde
am mers la spitalul odobesti vn si am fost tratata ca pe o cirpa de spalt pe jos mi sa luat tensiunea si o aveam 11 cu 7 si ma simt foarte rau simt ca ma sfrsesc dar doctoru rusu care e cel mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.