Social

Bolnav uitat din 2007 in Spitalul Dumbraveni

Raluca Manolache
16 mar 2010 967 vizualizări
Ion Vasile Trofin Ion , asa cum le-a spus politistilor ca se numeste, a fost gasit pe strazi in vara lui 2007, insa nimeni nu stie cine este sau cum il cheama, pentru ca nu are acte de identitate u dupa ce a primit diagnosticul de retard mental a fost internat la Spitalul Dumbraveni u unitatea a suportat cheltuielile cu acesta din propriul buget, intrucit banca sanitara nu deconteaza servicii pentru oameni care nu exista

Un barbat traieste de mai bine de doi ani la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni fara a exista oficial ca cetatean al statului roman. Pentru pacientul care a fost diagnosticat ulterior cu afectiuni psihice si care nu detine nici un act de identitate, spitalul a devenit "casa"sa. "Ion Vasile", asa cum le-a spus barbatul politistilor ca se numeste, a fost gasit in vara lui 2007 hoinarind prin Garoafa. Pentru ca nu au putut comunica cu acesta, oamenii legii au decis sa il transporte la sectia de psihiatrie de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani unde medicii i-au pus diagnosticul de "retard mental mediu". "Barbatul cu identitate necunoscuta a fost gasit la data de 11 iulie 2007 pe strada in comuna Garoafa. A fost initial internat la sectia de psihiatrie a Spitalului din Focsani intrucit prezenta vadite tulburari de natura psihica. Ulterior, urmare a diagnosticului apreciat de aceasta unitate medicala, barbatul a fost transferat la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni unde se afla si astazi. Din momentul gasirii si pina in momentul actual una din structurile specializate ale Politiei a desfasurat activitati specifice (compararea semnalmentelor barbatului cu cele ale persoanelor disparute intrate in evidenta Politiei, semnalarea persoanei la toate IPJ-urile), insa nu s-a reusit identificarea sa", a precizat comisarul Daniel Popescu, seful Compartimentului Urmariti din IPJ Vrancea. Chiar daca le-a spus oamenilor legii ca se numeste "Ion Vasile", acestia nu au reusit sa gaseasca in bazele de date o persoana cu fizionomia sa. De altfel, acestia au putut afla ca in 2004 a mai fost internat la un spital de psihiatrie, unde s-a recomandat ca "Trofin Ion". Nici atunci nu s-a putut stabili identitatea acestuia deoarece barbatul nu poate comunica si nu poate da informatii despre viata sa din cauza afectiunii de care sufera. "In astfel de cazuri politistii colaboreaza si cu cadrele medicale ori psihologul unitatii medicale de internare. In cazul de fata aceasta colaborare nu se poate realiza intrucit persoana se exprima foarte greu prin vorbire", a mai spus Daniel Popescu.


Spitalul Dumbraveni "casa" pacientului


Asa se face ca de mai bine de doi ani cadrele medicale de la Spitalul Dumbraveni au devenit familia pacientului. De asemenea, unitatea a trebuit sa suporte din propriul buget costurile medicamentelor si mincarii pentru ca nu are un cod numeric personal (CNP), deci nici buletin. "Din 2007 toate cheltuielile sint suportate de spital. Am facut o cerere judecatoriei de inregistrare tardiva a nasterii in vederea eliberarii unui certificat de nastere", a precizat juristul Costel Negoescu, managerul unitatii spitalicesti. In nenumarate rinduri spitalul a trimis adrese Politiei prin care s-a solicitat un punct de vedere privind modul de decontare a serviciilor in astfel de situatii. "Potrivit legii, aceasta obligatie nu revine institutiei Politiei. Unitatea medicala reclama disfunctionalitati privind decontarea acestor cheltuieli de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Institutia noastra apreciaza ca aceste probleme ar trebui rezolvate de Ministerul Sanatatii", a mentionat comisarul Daniel Popescu. Oamenii legii recomanda ca "Ion Vasile" sa ramina internat in spital pentru ca "persoanele din aceasta categorie nu pot face fata convietuirii in societate in lipsa unui sprijin, avind in vedere discernamintul diminuat care este evident si in conditiile lipsei unui consult de specialitate", a mai spus ofiterul specialist in urmariri. (Raluca MANOLACHE)



Semnalmentele barbatului


"Ion Vasile" are 1,65 m inaltime, par saten tuns scurt, ochi caprui. De asemenea, prezinta cocoasa in partea dreapta a coloanei vertebrale si pe abdomen si spate prezinta zone cu tegumentarea pielii. Se exprima foarte greu prin vorbire. Cei care ar putea sa dea informatii cu privire la identitatea acestei persoane pot suna la Politie. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 1 ora, 43 minute, 21 secunde
Ia sa fi fost o evidenta a amprentelor cand se da pentru prima data bulentinul si reactualizate cum se face pt fizionomie acum s-ar fi stiu cine este dar de unde lucrurile bune s-au pierdut demult citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.