Social

Profesorii vrinceni au pichetat ieri Prefectura

Camelia Stănilă
15 oct 2005 754 vizualizări
Subfinantarea invatamintului si salariile mici ale angajatilor din sistem sint principalele nemultumiri ale sindicalistilor

100 de profesori, lideri de sindicat din scolile din Focsani dar si din judet, au pichetat ieri Prefectura, pentru a-si arata nemultumirea privind subfinantarea invatamintului si salariile mici ale angajatilor din sistem. Timp de o ora, profesorii au protestat impotriva dezinteresului continuu al guvernantilor fata de situatia profesorilor. Acestia au purtat si pancarde care indicau, foarte sugestiv, situatia precara a cadrelor didactice. La protestul dascalilor si-a facut aparitia, pentru citeva momente, si primarul Decebal Bacinschi, care a considerat normal ca profesorii sa-si solicite drepturile. Edilul a afirmat ca are o colaborare buna cu unitatile de invatamint din Focsani, desi recunoaste ca, uneori, sumele alocate nu au fost suficiente pentru nevoile existente in scoli. Liderii dascalilor vrinceni au inaintat o lista de revendicari prefectului Ion Oprea. Sindicalistii s-au declarat de acord si cu continuarea actiunilor de protest, inclusiv cu declansarea grevei generale, in cazul in care astfel de actiuni vor fi decise la nivel national. Multi au considerat ca e potrivit sa sustina actiunile revendicative, avind in vedere si demisia ministrului Mircea Miclea. "Ati vazut ca si presedintele Traian Basescu ne sustine. Ar insemna ca ne meritam soarta daca nu ne angajam in asemenea actiuni", a fost de parere un lider de sindicat. De altfel, protestul de ieri a fost organizat ca urmare a unui program de revendicari realizat in comun de trei federatii sindicale din invatamint, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), Federatia "Spiru Haret" si Federatia "Alma Mater". Sindicalistii solicita acordarea a 6% din PIB pentru educatie, pe anul 2006, inceperea negocierilor pentru o lege speciala a salarizarii angajatilor din sistem, care sa asigure dublarea salariilor pina la 1 ianuarie 2007, negocierea strategiei privind descentralizarea invatamintului impreuna cu sindicatele, mentinerea titularizarii in invatamint, dar si anularea OUG 63/2005 si acordarea premiului lunar de 2% si a celorlalte premii. Dascalii cer si acordarea de tichete de masa, precum si un fond special de carte, pentru fiecare profesor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.