Social

Primari pentru care apa inseamna moarte

Raluca Manolache
12 mar 2010 853 vizualizări
Microbii si nitratii isi fac de cap in sursele de apa ale vrincenilor u si apa din sistemele centralizate ale Consiliului Judetean are probleme u atita timp cit distribui apa populatiei esti raspunzator de calitatea si monitorizarea ei , spune dr. Cornelia Draguna de la Directia de Sanatate Publica

Se spune ca apa inseamna viata, insa nu pentru om ci pentru bacterii! Zeci de mii de vrinceni risca sa se imbolnaveasca din cauza apei pe care o consuma. Apa din unele instalatii de alimentare din mediul rural, dar mai ales din fintini este plina de bacterii, nitriti si nitrati. Concluzia apartine Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, care a finalizat raportul privind calitatea apei potabile pe anul 2009 si care nu s-a imbunatatit fata de anul trecut. Astfel, in urma analizelor de laborator s-au descoperit microbi si nitrati peste limita admisa in zeci de surse de apa. De exemplu, din instalatiile ce apartin Serviciului Public de Exploatare a Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apa (SPESRAA) au fost analizate 315 probe apa, 12 dintre acestea fiind neconformare la parametrii "clor rezidual liber" si "nitrati". Totodata, 12 localitati au "uitat" sa faca monitorizarea de control, situatie intilnita in Bolotesti, Cimpuri, Cindesti, Dumbraveni, Golesti, Jaristea, Calieni sau Maicanesti. "In cadrul SPESRAA exista si instalatii de apa in cadrul carora nu s-a facut monitorizarea de control desi e obligatorie. Motivatia a fost lipsa banilor. Eu inteleg pe de o parte, dar in acelasi timp nu inteleg deoarece legea nu spune ca poti sa nu faci monitorizarea daca nu dispui de fonduri. Atita timp cit distribui apa populatiei esti raspunzator de calitatea si de monitorizarea ei", spune dr. Cornelia Draguna, sef serviciu evaluare factori de risc din mediul de viata si munca din cadrul DSP.


Contaminare microbiana a apei


Daca instalatiile de apa care apartin Consiliului Judetean nu au ridicat probleme majore, cele ce tin de primarii au probleme cu "¦ microbii. In urma analizelor, medicii au gasit apa cu bacterii la Cimpineanca, Cotesti, Movilita, Tataranu, Virtescoiu, Vrincioaia. Retelele contineau bacterii care se gasesc in fecale si care pot dauna grav sanatatii si Eschrichia Coli. "Exista probleme de contaminare microbiana a apei. Exista tot timpul riscul de aparitie a unor episoade de epidemii hidrice", mai spune medicul primar Cornelia Draguna. Medicii au mai constatat ca dezinfectia fie nu se face, fie nu este realizata corespunzator. Chiar daca autoritatile sanitare au tras un semnal de alarma, problemele au fost rezolvate pentru moment si nu definitiv. "M-as bucura ca aceste primarii sa dea instalatiile de apa operatorilor care monitorizeaza si sint constienti de riscurile pe care le reprezinta neimplicarea in rezolvarea problemelor", adauga dr. Draguna.


Apa nepotabila in fintini


Nici proiectele pentru reabilitarea unor instalatii de apa nu sint respectate. "In satul Olteni, comuna Virtescoiu, nu s-a respectat nici avizul nici proiectul. Apa este trimisa direct in consumul populatiei fara a exista statie de tratare. In momentul in care noi dam aviz se specifica foarte clar ca avizul devine nul in cazul in care se modifica documentatia si nu se respecta proiectul", a punctat dr. Cornelia Draguna. Probleme sint si la fintinile publice. "Toti primarii care au fintini publice sint obligati sa monitorizeze macar o data pe an calitatea apei. Motivatia legata de lipsa banilor nu tine. In momentul in care isi fixeaza bugetul toti operatorii ar trebui sa prevada bani pentru monitorizarea calitatii apei", arata dr. Cornelia Draguna. Astfel, la solicitarea a 10 primarii, au fost analizate 47 probe din fintini, iar in peste 80% din situatii s-a constatat ca apa nu este potabila. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.