Social

Aviz berzelor! Maternitatile fara ginecologi

Raluca Manolache
27 feb 2010 11414 vizualizări
In maternitatile din spitalele judetului gravidele sint asistate la nastere de medici pensionari u la Spitalul din Odobesti, singurul ginecolog este in asteptarea deciziei de pensionare u chiar daca natalitatea la Marasesti este foare ridicata, toate femeile insarcinate sint trimise sa nasca in alte orase din lipsa unui ginecolog u mai mult, Directia de Sanatate Publica a propus desfiintarea sectiei de ginecologie intr-un oras maternitate u si la Focsani multi ginecologi se indreapta spre finalul carierei profesionale, iar unii doctori refuza sa faca garzi pentru ca sint suprasolicitante

Criza de personal din sistemul sanitar se resimte in maternitati. "Recesiunea" afecteaza cel mai mult unitatile spitalicesti mici, care nu le pot oferi, mereu, bolnavilor tratamentele de care au nevoie intr-o situatie de urgenta. Cea mai disperata situatie se inregistreaza la specialitatea obstetrica - ginecologie. Asa s-a ajuns ca in maternitatile din spitalele orasenesti si comunale gravidele sa fie asistate la nastere de catre medici pensionari sau doar de moase. Aceasta situatie este intilnita in spitalele de la Vidra si Panciu, unde nasterile sint destul de rare. De exemplu, anul trecut, la Spitalul comunal Vidra au nascut 85 de femei, iar la Spitalul orasenesc Panciu au venit pe lume 102 copilasi. "Specialitatea obstetrica ginecologie este foarte grea, stresanta, pentru ca vorbim de doua vieti, nu de una singura, ca in alte domenii. Pacientele de la maternitate sint mai eterogene. Vin paciente care in timpul sarcinii sint mai constiincioase, dar vin si paciente total neinstruite. Pacienta din maternitate este o pacienta relativ tinara si problemele induse de aparitia unor complicatii au un impact socio-familial mult mai mare decit in alte sectii. Pe de alta parte dotarile insuficiente din maternitatile din judet, dar si din tara, au facut ca posibilitatile de interventie in foarte multe sectii sa fie limitate. Rezolvarea cazurilor respective sint astfel apanajul maternitatilor judetene sau a clinicilor universitare. Toate aceste deziderate si probleme fac ca tinerii medici rezidenti sa nu fie atrasi de posturile din spitalele comunale si orasenesti", a explicat dr. Alin Lazea, seful compartimentului asistenta mamei si copilului din cadrul Directiei de Sanatate Publica. Medicul ginecolog face garzi si in Spitalul Judetean.


"Tatal" copiilor din Odobesti iese la pensie


La Spitalul orasenesc din Odobesti, singurul medic ginecolog este in asteptarea deciziei de pensionare. Dr. Petru Angheluta lucreaza in maternitatea din Odobesti din "â„¢75 si a adus pe lume mii de copilasi sanatosi din toata regiunea viticola si nu numai. Acesta si-a dedicat viata acestei meserii si are in palmaresul profesional femei pe care le-a ajutat sa aduca pe lume si cite zece copii. "Nu am avut nici un necaz deosebit de-a lungul anilor. Cu prudenta si cu experienta am trecut peste toate necazurile", ne-a spus cel mai vechi ginecolog din zona. Ginecologul considera ca lipsa medicilor se datoreaza si locurilor putine scoase la rezidentiat. "Consider ca au fost scoase mai putine locuri la rezidentiat, iar in lipsa unei clauze in contract prin care sa ii oblige sa vina la spital, tinerii au profitat si dupa ce s-au specializat au plecat din tara. Una e sa fii medic intr-un spital unde mai ai doi, trei colegi si una e sa stai singur la 2 noaptea si sa te lupti cu o urgenta ginecologica fara sa ai si pregatirea care este, probabil, mai precara", ne-a declarat dr. Petru Angheluta. Anul trecut la Spitalul din Odobesti au vazut lumina zilei 90 de bebelusi.


Natalitate maxima, asistenta minima


Cea mai delicata situatie este la Marasesti, unde nu exista medic titular pe post de citiva ani. Chiar daca orasul se afla pe locul doi in topul natalitatii din judet, toate femeile insarcinate sint nevoite sa mearga la alte spitale pentru a naste. Asa se face ca anul trecut la Spitalul din Marasesti nu a fost inregistrata nici o nastere, chiar daca in oras au venit pe lume peste 150 de copii. In aceasta situatie s-a ajuns deoarece doctorii nu s-au aratat interesati de acest post in momentul in care a fost scos la concurs. "Avem un medic cu contract partial de munca, dar gravidele trebuie sa se adrese Spitalului din Focsani pentru a naste. Neavind asistenta continua nu am avut nici o nastere la spital anul trecut. Avem postul ocupat de un rezident dar acesta se va prezenta abia peste 5 ani, cind se va finaliza rezidentiatul", ne-a declarat dr. Constantin Barbu, managerul Spitalului din Marasesti. Astfel, la aceasta unitate gravidele sau femeile cu afectiuni ginecologie primesc doar asistenta medicala de specialitate de doua ori pe saptamina. Unitatea a incheiat un contract cu dr. Angela Baleanu, de la Spitalul Panciu, care a iesit la pensie de citiva ani si care vine de doua ori pe saptamina pentru a se ocupa pe cit posibil de femeile cu probleme ginecologice din oras. Zilele trecute, Directia de Sanatate Publica a propus Ministerului Sanatatii desfiintarea sectiei de ginecologie de la Marasesti.


La Adjud se fac si cezariene


Gravidele merg intr-un numar destul de ridicat la Spitalul Municipal Adjud, unde postul de ginecolog este ocupat de dr. Vitalie Betisor. Acesta a ramas singur dupa ce una din colege a intrat in concediu de crestere a copilului pe care tocmai l-a adus pe lume. Doctorul Vitalie Betisor este ajutat insa la garzi de catre un medic pensionar. Astfel, majoritatea gravidelor din zona nasc la Adjud, doar cazurile complicate fiind trimise la maternitatea din Focsani. Ginecologul Vitalie Betisor, care a luat-o de la zero in momentul in care a venit din Republica Moldova pentru a profesa la Adjud, considera ca tinerii medici "fug" de spitalele mici din cauza salariilor modeste. "Principala problema ar fi situatia materiala, salariile sint foarte mici. De asemenea, daca tinerii ar primi locuinta de serviciu poate ar mai veni, dar astfel nu", ne-a spus dr. Vitalie Betisor. La Adjud s-au nascut anul trecut 422 de copii, fiind realizate si 42 de cezariene.


Nasteri la foc continuu la Focsani


Cei aglomerati ramin insa medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani, in numar de sase, care lucreaza in foc continuu. La un moment dat se vorbea chiar de unirea unor linii de garda pentru a se asigura buna functionare. Medicilor cu experienta din maternitatea Focsani li s-au alaturat anul trecut doi medici care se afla la inceput de drum. Este vorba de dr. Marian Gabriel Saveliev si dr. Bogdana Murgeanu, aceasta din urma fiind incadrata ca specialist de la 1 februarie 2010, dupa terminarea rezidentiatului. Aceasta dupa ce doctorul Gheorghe Georgescu, unul dintre cei mai apreciati specialisti, a trecut recent in nefiinta. "La nivelul Spitalului Judetean de Urgenta, avind in vedere ca natalitatea este in scadere, acoperim sectia, nu sint mari probleme. Trebuie sa imbunatatim asistenta in spitalele unde exista un singur medic si care dupa ora 13.00 termina programul. Dupa aceasta ora problemele din obstetrica nu ar mai trebui sa ramina in aceste spitale pentru ca toate nasterile trebuie asistate de un medic", ne-a declarat dr. Marin Popescu, seful sectiei de obstetrica ginecologie de la cea mai mare unitate spitaliceasca din Vrancea. Acestora li se mai adauga pentru asigurarea garzilor inca sase doctori ginecologi, care profeseaza fie in ambulatoriul unitatii din municipiu, fie din Adjud. Ceilalti medici din spitale nu doresc insa sa asigure garzi la Focsani, care sint suprasolicitante, preferind sa acorde consultatii la cabinetele private.

Ginecologul Marin Popescu considera ca aceasta modalitate de a profesa este singura metoda de pastrare a "tonusului in activitate". "Garda este o forma de functionare a medicilor din ambulatorii si spitalele din teritoriu. Pentru desavirsirea lor profesionala ar trebui sa faca una, doua garzi la spital pentru ca aici curg cazurile mai dificile, aici sint problemele", spune ginecologul cu cea mai vasta expertiza din spital. De altfel, la Focsani sint directionate toate nasterile cu probleme din judet. Asa se face ca anul trecut la Focsani au fost inregistrate 2.794 de nasteri, fiind realizate si 650 de cezariene. De asemenea, medicii de la obstetrica - ginecologie au efectuat si 232 de operatii. Medicii cu vechime spun insa ca autoritatile trebuie sa "umble" la lege intrucit tinerii sint tentati sa plece in alte tari daca nu au salarii bune si conditii profesionale pe masura epocii in care traim. Totodata, si femeile cu pretentii migreaza la maternitatile din alte judete sau din Bucuresti, intrucit medicii sint supraaglomerati si nu au timp sa le acorde atentia la care rivnesc. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
anonim, acum 2921 zile, 15 ore, 49 minute, 45 secunde
Eu pot sa zic despre domn doctor Betisor ca mia distrus uterul eram insarcinata in 3-4 saptamani si am avuta sarcina extrauterina la care dansu nici macar nu ma curatat bine mia provocat hemoragie citeste integral
cetatean, acum 4321 zile, 16 ore, 46 minute, 20 secunde
Fetelor din Adjud, ati reusit intre timp sa ramaneti insarcinate? Daca da, ce medic ati avut?
, acum 739398 zile, 6 ore, 34 minute, 45 secunde
UN MARE SERVICIU AR FACE MATERINITATII DIN ADJUD DL. DR. BETISOR , DACA AR PLECA UNDE AR VEDEA CU OCHII. AM NASCUT IN ACEST SPITAL , NU ASISTATA DE EL ( NU-L POT NUMI DANSUL), DAR TREBUIA SA FIU citeste integral
, acum 739398 zile, 6 ore, 34 minute, 45 secunde
eu am fost si la doctorita zara si la jafarian da nu stiu de ce nici una nu mi-a dat de cap de 2 ani incerc sa raman insarcinata si nu reusesc si cred ca urmatoarul pas este sa ma duc la bucuresti sau citeste integral
, acum 739398 zile, 6 ore, 34 minute, 45 secunde
si eu am fost la dct Zara,cu scopul de a ramane insarcinata,dar cu niciun rezultat.am facut analize,mi-a dat niste tratamente,dar in zadar.cred k am sa caut un medic bun prin focsani .k in adjudul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.