Social

Doua treimi din focsaneni n-au adapost in caz de atac aerian

Dan Chiriac
27 feb 2010 1055 vizualizări
Situatia de la Focsani este cea mai grava din judet, potrivit Protectiei Civile u institutia a aniversat ieri 77 de ani de la infiintare u specialistii spun ca nu pot renunta la sirene atita vreme cit accesul la mijloacele de informare in masa este inca dificil

Doua treimi dintre focsaneni nu ar avea unde sa se adaposteasca in cazul unui atac aerian, asa ca stau cu speranta in scutul antiracheta pus la cale de americani. Aceasta este trista realitate prezentata ieri de catre specialistii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vrancea. Marea speranta a celor care locuiesc in Focsani este sa nu aiba nevoie niciodata de aceste adaposturi. Situatia difera fata de cea din mediul rural, unde populatia ar avea locurile de adapostire asigurate in proportie de 60 la suta sau cu cea de la Panciu, unde tot orasul ar putea sa intre in Hrubele atribuite domnitorului Stefan cel Mare. "Aceste adaposturi sint folosite doar in caz de atac aerian. Este adevarat ca acest procent este scazut, dar exista si adaposturile de la locurile de munca. Societatile si agentii economici au locuri special amenajate in acest sens pentru salariati. Toate aceste adaposturi au primit in prezent o folosinta, fiind transformate in boxe sau magazii, dar acestea pot fi folosite in caz de urgenta. Adaposturile nu sint dotate cu alimente sau alte produse necesare pentru ca nu putem face stocuri, intrucit nici situatia nu o impune. Dar pot fi luate astfel de masuri, pe etape, in cazul producerii unor astfel de atacuri. De asemenea, conform planului de mobilizare, Institutia Prefectului trebuie sa execute in caz de mobilizare sau razboi adaposturi de protectie civila", a tinut sa detalizeze situatia colonelul Ninel Bajenaru, imputernicit in functia de adjunct al ISU. Focsaniul sta cel mai prost din acest punct de vedere dintre orasele din judet. Cele 17 adaposturi existente nu pot primi mai mult de 30.000 de focsaneni. In schimb, la Adjud, jumatate din populatie ar putea intra in cele doua adaposturi si 21 de spatii care se pot amenaja. La Marasesti exista opt spatii, ceea ce asigura locuri pentru jumatate dintre locuitori, iar la Odobesti exista 32 de spatii care pot primi 60 la suta dintre oameni.


Alarmare in toate localitatile din Vrancea


Ieri, Protectia Civila din Romania a aniversat 77 de ani de la infiintare. Totul s-a petrecut anticipat, tinind cont ca ziua oficiala, 28 februarie, cade duminica. ISU a anuntat ieri ca s-a reusit dotarea cu sirene in toate localitatile din judet, astfel incit alarmarea se poate realiza in conditii optime. "In toate localitatile exista un mijloc de informare a cetatenilor. Ultima localitate care nu avea un astfel de sistem, Poiana Cristei, si-a achizitionat o sirena electrica. La Panciu, comunitatea locala a reusit sa mai cumpere o sirena mobila care poate fi folosita in cazul in care exista dubii ca in anumite zone din oras mesajul care trebuie transmis nu a fost auzit. Exista inca locuri unde oamenii nu au televizor si nu pot auzi o avertizare meteo, de exemplu, din acest motiv este nevoie de astfel de sirene", a precizat lt. col. Jenica Lazar, imputernicit la comanda Serviciului de Protectie Civila. In acest moment, in Vrancea, exista 101 sirene, dintre care 51 sint electrice, iar restul sint electronice.


Criza ne face nepregatiti


Protectia Civila si-a prezentat ieri si bilantul activitatilor desfasurate in 2009. In aceasta perioada au fost efectuate 163 de misiuni de asanare a munitiilor gasite si 19 de distrugere. De asemenea, inspectorii au organizat mai multe instructaje cu oamenii sai, dar si actiuni de control la firme. Colonelul Ninel Bajenaru a vorbit si despre neajunsurile din acest moment. "Nu pot sa nu remarc ca din cauza bugetelor locale si a perioadei pe care o traversam, dotarile la Comitelele locale pentru Situatii de Urgenta sint precare. Nu pot spune insa acelasi lucru la nivelul Protectiei Civile, acolo unde avem tehnica si aparatura necesara efectuarii misiunilor", a precizat ofiterul. Protectia Civila dispune in acest moment de doua autospeciale de interventie. La festivitatile de ieri au luat parte prefectul Ion Oprea, primarul Decebal Bacinschi, sefii institutiilor din cadrul MAI, dar si primarii Vasile Vatra si Gheorghe Maghiaru, cei care au avut legatura cu protectia civila in decursul anilor. Tehnica Protectiei Civile a fost prezentata celor prezenti, inclusiv unui grup de elevi, care a profitat de organizarea "Zilei Portilor Deschise". Desi a fost o zi de sarbatoare, seful inspectoratului, lt.col Flaviu Chiscop, a tinut sa precizeze ca nu se va face nici o avansare cu aceasta ocazie. (Dan CHIRIAC)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 15 ore, 23 minute
Stimati domni ai protectiei civile vrancene, Fara indoiala, ca la ceas aniversar, ati gasit de cuviinta sa va faceti si autocritica pe langa realizarile marete pe care le-ati obtinut in judet. Acum citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.