Social

Formularele E prind la vrinceni

Raluca Manolache
15 feb 2010 802 vizualizări
O singura persoana din Vrancea a beneficiat de formularul E 112 prin care se pot obtine tratamente in strainatate decontate de statul roman u exista 11 tipuri de formulare E pe care cei care cotizeaza la sanatate le pot folosi in strainatate atunci cind au probleme de sanatate

Tot mai multi vrinceni doresc sa puna mina pe unul dintre formularele de tip E, documente care pot fi folosite pentru diverse tratamente, pentru asigurarea familiei sau pentru pensie in tarile Uniunii Europene. Aproape 180 de persoane au mers anul trecut la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) si au solicitat un astfel de formular. Cel mai cunoscut dar mai inaccesibil pentru bolnavi este E 112, document prin care pacientii care nu pot primi in timp util tratament in Romania pot beneficia de asistenta medicala in Europa pe baza asigurarii medicale din tara noastra. In Vrancea, acest formular a fost obtinut anul trecut de o fetita de 3 ani din Panciu care a beneficiat de acest document pentru a se trata in Franta de o tumora maligna a glandei medulo-suprarenale. Din nefericire, fetita a decedat intre timp. Cel mai solicitat formular a fost E 106, care a fost obtinut de 56 persoane. Acest formular este intitulat "atestat privind dreptul la prestatiile in natura ale asigurarii de boala - maternitate in cazul persoanelor care au resedinta intr-un alt stat decit statul competent", iar in baza lui persoanele care au rezidenta in alta tara decit in cea in care platesc asigurarile de sanatate pot beneficia de drepturile ce li se cuvin. De asemenea, in top se afla si formularul E 125 cu 28 de solicitari. Acesta este folosit pentru lucratorii din tarile europene care au fost detasati din Romania in strainatate si in timpul sederii au beneficiat de servicii medicale. Alti noua vrinceni au mai cerut formularul E 104, intitulat "atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de munca sau de resedinta", in vreme ce cinci persoane au intrat in posesia formularului E 116 "raport medical privind incapacitatea de munca ( boala, maternitate, accident de munca, boala profesionala), iar 15 asigurati au avut nevoie de formularul E 115 " cerere de prestatii in bani pentru incapacitate de munca", care se utilizeaza numai pentru lucratorul sau somerul aflat in incapacitate de munca, in caz de boala, maternitate, accident de munca sau boala profesionala, pe teritoriul unui alt stat membru decit statul competent. Si pensionarii au beneficiat de aceste documente. De exemplu, formularul E 121 a fost solicitat de 18 persoane care dupa ce au cotizat in Romania la sanatate s-au mutat intr-o alta tara a UE si au dorit sa beneficieze de asigurare medicala. De la inceputul acestui an nici un vrincean nu si-a solicitat drepturile dupa ce s-a tratat in strainatate. "Casa de Asigurari de Sanatate nu a solicitat nici o deschidere de credite in acest an pentru ca nu au fost raportate servicii acordate in statele membre UE cetatenilor romani", a precizat Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS. Formularele de tip E au intrat in vigoare in 2007 si pot fi folosite doar de catre persoanele asigurate. In total, exista 11 tipuri de formulare E pe care cei care cotizeaza la sanatate le pot folosi in strainatate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.