Social

S-au intors din Afganistan in scaune cu rotile

Raluca Manolache
13 feb 2010 3098 vizualizări
Doi dintre militarii vrinceni au fost nevoiti sa stea in scaune cu rotile la ceremonia solemna de ieri pentru ca ranile cauzate de atacurile talibanilor nu s-au vindecat inca u alti 11 militari au fost raniti in Afganistan, iar doi se mai afla inca in spital u Multumesc lui Dumnezeu ca am ramas intregi! Primul gind a fost sa supravietuiesc dupa atac , ne-a declarat fruntasul Florin Drehluta, care a fost la un pas sa-si piarda piciorul in Afganistan u Vreau sanatate! , spune si Constantin Buturuga, aflat in acelasi foisor al bazei NATO in noaptea atacului u ministrul i-a medaliat ieri pe raniti si a anuntat ca se va mari virsta pina la care soldatii pot activa in armata

Bulevardul Bucuresti a fost inchis ieri in onoarea celor 800 de militari care au format Batalionul 280 Manevra si care timp de 6 luni au petrecut clipe de foc in Afganistan. In prezenta ministrului Apararii Nationale, Gabriel Oprea, si altor oficiali de la Bucuresti dar si de la judet, s-a desfasurat ceremonia ocazionata de revenirea in patrie a soldatilor. Nimeni nu a lipsit la apel, dar 13 dintre ei poarta inca urmele ranilor suferite in urma confruntarilor avute cu talibanii, locuitori care ii vad pe militari ca fiind invadatori periculosi. "Perioada de aproximativ sapte luni petrecute in provincia Zabul din Afganistan a reprezentat pentru camarazii mei examenul maturitatii profesionale, iar pentru mine, in calitate de comandant al acestor bravi luptatori, mindria ca sint roman si ca am avut privilegiul sa ii conduc in lupta si sa ii aduc acasa in efectiv complet. Ma inclin cu respect in fata colegilor deoarece toti au trebuit sa invinga momentele grele in care am fost angrenati, colegi raniti, atacuri cu dispozitive explozive improvizate, sa ne adaptam noilor tactici si proceduri utilizate de insurgenti in cadrul razboiului de contrainsurgenta", a spus locotenent colonel Iuri Tanase, comandatul Batalionului 280 Manevra, care a fost format din aproape 500 de militari vrinceni. 13 militari romani raniti in teatrul de operatiuni din Afganistan au fost medaliati ieri de ministrul Apararii, Gabriel Oprea, care a efectuat apelul solemn de intoarcere in patrie a soldatilor din Focsani, Bucuresti, Craiova si Iasi. Ministrul a multumit militarilor pentru modul in care si-au facut datoria in Afganistan, precum si familiilor acestora pentru suportul moral acordat permanent din tara. "Apreciez solidaritatea si camaraderia de care ati dat dovada in cadrul activitatilor desfasurate, si fata de aliatii nostri americani, si va felicit pentru profesionalismul manifestat pe timpul misiunilor", a aratat ministrul Apararii, trecind in revista numele tuturor militarilor din batalion care au fost raniti in actiuni de lupta purtate in zona de responsabilitate a Task Force Zabul.


Au vazut moartea cu ochii


Doi militari din Vrancea, care se afla inca in perioada de refacere, au participat la ceremonie insa nu au putut sta in formatie. Evenimentul a fost urmarit de acestia din scaunele cu rotile deoarece ranile cauzate de atacurile talibanilor nu sint vindecate in totalitate. Acestia au stat de vorba cu reporterii, insa cuvintele nu pot exprima spaima prin care au trecut departe de patrie. "A fost o misiune de razboi si ca in oricare misiune a fost greu. Multumim lui Dumnezeu ca am scapat cu viata din atacul care a survenit pe data de 4 septembrie 2009. Momentan, ma rog la Dumnezeu sa imi dea multa sanatate ca sa ma fac bine. Probabil, daca voi ramine in continuare in sistem, sper la o noua misiune", ne-a spus fruntasul Constantin Buturuga, ranit in timp ce apara o baza NATO. In cazul fruntasului Florin Drehluta, in virsta de 33 de ani, timpul va decide daca va mai pleca intr-o noua misiune. "Din punctul meu de vedere misiunea a decurs bine pina la incident. Totul a fost conform planificarii. S-a intimplat incidentul, dar se stia de la bun inceput ca se poate intimpla si asa ceva. Multumesc lui Dumnezeu ca am ramas intregi. Primul meu gind atunci a fost de supravietuire dupa atac si sa ne aparam cit de cit, sa scapam din situata creata. Timpul va decide daca voi mai merge intr-o noua misiune", ne-a spus si fruntasul Florin Drehluta. Cei doi militari au suferit rani grave la picioare, produse de explozia unei grenade in apropierea foisorului unde executau serviciul de paza. Cinci militari din cei 13 raniti in Afganistan sint din Vrancea si au fost premiati pentru curajul de care au dat dovada in razboiul contra terorismului, initiat de americani. Un razboi care nu este al lor, dar in care Romania este implicata in calitate de aliat. Au fost platiti cu citeva zeci de euro pe zi, bani contabilizati altaturi de nopti de nesomn si spaima ca cineva i-ar putea ucide, asa cum au vazut ca se poate. Astfel, sergentul Mihai Ciofu a fost decorat cu Medalia Nationala "Serviciul Credincios", clasa a II-a, cu insemne de razboi, iar caporalii Marian Andrei, Ionel Ciocinta, Ghiorghita Paval, fruntasii Constantin Buturuga, Florin Drehluta si soldatii Ciprian Cretu si Bogdan Ungureanu au primit Medalia Nationala "Serviciul Credincios" clasa a III-a, cu insemne de razboi. Plutonierul Danut Buzatu, caporalul Bogdan Ciubotaru si fruntasul Ionut Dumbrava au fost decorati de catre ministrul Apararii cu "Emblema de onoare a Armatei Romaniei".


Militari inca pe patul de spital


Ministrul Gabriel Oprea i-a decorat si pe ceilalti doi raniti internati inca in Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucuresti. Sergentul Cojocaru Florin, domiciliat in comuna Birsesti, a primit Medalia Nationala "Serviciul Credincios", clasa a II-a, cu insemne de razboi, iar fruntasul Emanuel Berdei a fost medaliat cu "Emblema de onoare a Armatei Romaniei". "In cele peste 5.000 de misiuni de lupta care au constat in patrulare, in misiuni de escorta, de paza a unor obiective importante, a unor localitati si drumuri, militarii romani si-au facut datoria cu cinste si au reprezentat Romania cu profesionalism. In teatrul de operatii, militarii romani au dus greul, zona de securitate era foarte scazuta. Am avut in aceasta misiune 13 raniti. Prin decret prezidential, dl presedinte Traian Basescu, comandatul fortelor armate, a decorat cu ordine nationale,cu insemne de razboi militarii raniti. Aceasta unitate este una de elita, o unitate cu mare experienta in teatrele de operatii", a declarat ministrul Gabriel Oprea. Ultimul incident din Afganistan a avut loc pe 25 ianuarie, cind doi militari romani aflati in baza din Kandahar au fost raniti usor, in urma unui atac cu racheta. La activitatea desfaºurata in fata sediului Brigazii 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" au participat ieri, alaturi de familiile militarilor, personalitati civile si militare din structurile centrale ale Ministerului Apararii, veterani de razboi, cadre militare in activitate si rezerva, reprezentanÃi ai autoritaÃilor locale. Din partea administratiei judetene au participat prefectul Ion Oprea si presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, care le-au transmis militarilor aprecierile lor. "Cel mai important este ca ati reusit sa va intoarceti acasa cu totii", le-a spus Ion Oprea. "Sint mindru ca asfel de oameni sint locuitorii judetului Vrancea iar numele provinciei noastre este celebru in Afganistan, Irak sau Kosovo prin faptele de arme ale unor barbati carora nu le lipseste curajul si devotamentul fata de valorile in care toti credem", a spus si Marian Oprisan. Ceremonia de ieri, care a impresionat in special rudele soldatilor dar si pe veteranii de razboi, s-a incheiat la Cercul Militar unde s-a dat un chef de pomina in cinstea revenirii soldatilor voluntari din teatrul extern de operatiuni. (Raluca MANOLACHE)


Batalionul 280 Infanterie, 15 ani de la infiintare


Apelul solemn de ieri a coincis in mod fericit cu sarbatorirea a 15 ani de la infiintarea Batalionului 280 Infanterie Mecanizata din cadrul Brigazii 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" Focsani. Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a felicitat intregul personal, subliniind faptul ca aceasta unitate tinara adauga in palmaresul rezultatelor remarcabile mai multe misiuni indeplinite cu succes. "Se implinesc 15 ani de la infiintarea Batalionului 280 Infanterie Mecanizata, unitate care nu a trecut peste nici un efort de la indeplinirea misiunilor incredintate in Kosovo, Irak si Afganistan, ceea ce demonstreaza prin participarea la misiuni externe, sprijinul populatiei civile in situatii de criza, forta acestei unitati de lupta dislocabila din Armata Romaniei", a precizat locotenent colonel Iuri Tanase, comandatul Batalionului 280 Infanterie Mecanizata. (R. M.)


Soldatii voluntari, buni de munca inca cinci ani


Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a adus in discutie ieri si unele proiecte legislative aflate in dezbatere si care vizeaza imbunatatirea conditiilor de munca si de viata ale militarilor romani. In conditiile in care mai multi militari, inclusiv din Garnizoana Focsani, au dat in judecata ministerul, oficialul a amintit de proiectul legislativ pentru modificarea si completarea Legii statutului soldatilor si gradatilor voluntari. "Cea mai importanta schimbare din lege are in vedere cresterea virstei de mentinere in activitate a soldatilor si gradatilor voluntari de la 40 la 45 de ani, acordarea de despagubiri in caz de accidente produse fie in timpul pregatirii, fie in teatrele de operatii, dublarea vechimii in munca pentru cei care lupta in teatrele de operatii, recunoasterea vechimii in armata. Consider ca prin astfel de proiecte legislative se face dreptate si se elimina tratamentul diferentiat in fata legii a celor care participa practic umar la umar cu colegii lor subofiteri si ofiteri", a declarat Gabriel Oprea. Ministrul a subliniat faptul ca initiativa legislativa, aflata in dezbatere la comisiile de specialitate din Senat, a avut sprijinul intregii clase politice. "Pentru interesul national romanii se unesc intotdeauna", a tinut sa spuna ministrul Oprea, care a obtinut portofoliul Apararii in calitate de independent dupa ce a dezertat din PSD pentru a se preda presedintelui Traian Basescu si implicit PD-L.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 26

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 3 ore, 9 minute, 33 secunde
Eu totusi nu m-am lamurit care ar fi faptele de arme ? Deci dansii si-au pus in actiune toate pilele, spagi, etc., ca sa plece acolo sa pazeasca petrolul americanilor dupa care au sperat ca stau sapte citeste integral
, acum 739398 zile, 3 ore, 9 minute, 33 secunde
Sunt gata sa pariez ca autorul comentariului "ceatza totala", nu a facut armata. iar daca a facut-o, acest lucru s-a intamplat undeva pe la popota, mancand ca un trantor si protejat de pilele care citeste integral
, acum 739398 zile, 3 ore, 9 minute, 33 secunde
Are perfecta dreptate db.Cu toate cestea nu este vina lor ca au intrat in asa ceva.Sunt convins ca nu s-au simtit bine la parada,stiind care e rolul lor in zona.
, acum 739398 zile, 3 ore, 9 minute, 33 secunde
SA AI SI TU PE CINEVA PLECAT IN TEATRU DE OPERATII SI NUMAI SA STAI CU SUFLETUL LA GURA CAND VEZI VREO STIRE LA TV DAR NU ITI MAI ZIC SA FII ACOLO EU TE INVIT SA MERGI IN LOCUL EU SAU CU MINE ACOLO SI citeste integral
, acum 739398 zile, 3 ore, 9 minute, 33 secunde
Vrei fapte de arme???Vrei poze cu talibani prinsi???Vrei poze cu misiunle executate de bietii militari romani???Apeleaza la pilele tale(se pare ca ai),si mergi macar pt o saptamina acolo...sa vezi cit citeste integral
, acum 739398 zile, 3 ore, 9 minute, 33 secunde
Daca era asa de greu acolo nu va mai ingramadeati sa mergeti si a doua oara. Se vede pe fetzele voastre din poza cat de,, amarati" si ,, sfrijiti" ati venit de acolo...Intrebarea se pune :daca nu citeste integral
, acum 739398 zile, 3 ore, 9 minute, 33 secunde
consider ca cei care au tot scris pe aici nu au facut armata, iar despre cei care au plecat sa stie ca au cam fost obligati sa plece. nu lucrez in armata dar stiu sistemul pt ca am lucrat pina in citeste integral
, acum 739398 zile, 3 ore, 9 minute, 33 secunde
hmm,eu pot sa afirm ca am cunostinte plecate in misiunile astea.stiu ca stau pe mess vb lui db caci au aranjat cu anumite persoane plecarea lor,prea putin le pasa de razboi, vin acasa cu aere de VIP citeste integral
, acum 739398 zile, 3 ore, 9 minute, 33 secunde
s-au intors eroii,cum poti sa te privesti in oglinda cand stii ca te duci sa dai la alti in cap pentru o mana de bani sub cauze inventate de terorism, Halal eroii, asti-as genu de oameni care trag citeste integral
, acum 739398 zile, 3 ore, 9 minute, 33 secunde
Eroi pe banii statului n-am vazut decat pe PATRICIU pe VOICULESU pe VANTU etc astia sunt niste amarati de mercenari care au inteles ca sunt m,ai usor de castigat banii ca la capsuni in Spania asta e citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.