Social

Sase cupluri isi declara iubire vesnica de Sfintul Valentin

Valentin Muscă
13 feb 2010 1230 vizualizări
Sfintul Valentin este ziua cind indragostitii isi declara amorul

Nu este sarbatoare mai iubita de tineri si mai contestata de retrograzi ca Sfintul Valentin, patronul celor care-si promis iubire vesnica. Daca exista sfinti, patroni spirituali pentru toate mestesugurile traditionale, pentru ploaie si calatorie, un sfint al saracilor, ba chiar unul al vaduvelor, de ce sa nu fie si unul al indragostitilor? Iar daca exista iubire, trebuie sa existe si aparatori ai iubirii. Or, sfintul Valentin este cel care protejeaza iubirile noastre si este un sfint cu nume latin "" Valentin (de la valens, adica valoare), iar pentru noi, romanii, ar trebui sa fie prilej de mindrie ca patronul indragostitilor este un sfint cu nume latin. Unii contesta chiar existenta acestui sfint, care a trait totusi la Roma in timpul împaratului Claudiu si a fost martirizat pentru ca indemna pe tinerii care se iubeau sa intemeieze familii, in timp ce imparatul avea nevoie de barbati sa-i trimita pe front, in razboaie. Sarbatoarea in amintirea sfintului a devenit celebră in timpul cruciadelor, cind cavalerii occidentali isi paraseau iubitele si mergeau sa elibereze locurile Sfinte de la Ierusalim. Pentru iubitii plecati sa elibereze Ierusalimul, iubitele crosetau inimioare care sa le amintească de dragostea lor. Ca si alte sarbatori uitate, in secolul trecut spiritul comercial american a relansat ziua indragostitilor si astfel s-a nascut "Valentine\'s day", insotita de o inima rosie, de altfel un simbol eminamente crestin. In loc sa ne bucuram ca o inima reuseste o zi pe an sa elimine frontierele religioase si culturale din toata lumea, talibanii mioritici au facut din aceasta sarbatoare un dusman al traditiilor romanesti si distrugatorul Dragobetelui. Acestia uita si poate nu au stiut niciodata ca Dragobetele nostru moldo-valah nu este crestin, iar originile sale sint "pagine". Dar asta nu inseamna ca "Dragobete hot de fete" trebuie scos din traditiile crestine romanesti. Dimpotriva, ar trebui sa oferim inimioare si de Sfintul Valentin si de Dragobete pentru ca, prinsi in grijile cotidiene uitam sa le spunem celor dragi ca-i iubim. De ce atunci atita ura impotriva unei sarbatori venite din Occident care ne indeamna sa fim mai buni si sa oferim inimioare celor dragi? (Valentin MUSCA)


  • Inimi inamorate la Casa Casatoriilor


  • Sase perechi de tineri sagetati de Cupidon vor raspunde emotionati "Da" la intrebarea ofiterului Starii civile daca se iau ori nu se iau, din dragoste, de Sfintul Valentin. Potrivit listei de nunti afisate la sediul Casei Casatoriilor, Ionel Alecu si Emilia Burhala, Gabriel Cojocaru si Ionica Elena Dumbrava, Mihai Danoiu si Mariana Viorica Dudulica, Florian Lupan si Gianina Violeta Bobocea, dar si cuplul Adrian Eugen Angheluta si Ionelia Atena Melicianu au decis sa se "noroceasca" cu iubire, pe viata, chiar de Ziua Indragostitilor. Si pentru alegerea lor, cuplurile vor primi certificate de casatorie. "Ziarul de Vrancea" le ureaza Casa de piatra! (I. C.)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.