Social

Indemnizatia pentru cresterea copilului poate micsora pensia

Daniel Garleanu
11 feb 2010 1696 vizualizări
2.200 de mamici si tatici se afla in concediu de crestere a bebelusilor, iar numarul acestora este in crestere din pricina crizei

Concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului de pina la doi ani sau pina la trei ani, in cazul copilului cu handicap, poate afecta pensia parintelui insa intr-un cuantum foarte mic. Astfel, o mama care a stat in concediu de crestere a copilului va obtine la pensie un punctaj putin mai mic decit o alta femeie care nu a beneficiat de acest concediu. Concediul pentru cresterea copilului este considerat perioada de cotizare si este luat in calcul la stabilirea indemnizatiei de pensie, potrivit legii, insa punctajul va fi insesizabil diminuat, de ordinul citorva lei. In aceasta perioada se calculeaza doar 25% din valoarea punctului de pensie raportat la salariul mediu brut pe economie. In schimb, avantajele sint notabile, dupa cum spun cei de la Casa Judeteana de Pensii. "Aceasta perioada este asimilata stagiului de cotizare, considerata vechime in munca. De asemenea, mamele primesc lunar 85% din media veniturilor din ultimul an lucrat pe parcursul aceleiasi perioade", ne-a transmis Monica Moldovan, putatorul de cuvint al CJP Vrancea. In prezent, in Vrancea sint aproximativ 2.200 de beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copilului, din care 18% au optat pentru calcularea indemnizatiei dupa formula 85% din venit. Evident, cele mai multe sint femei, insa exista si citiva tatici aflati in concediu de paternitate. Aceasta forma de ajutor stimuleaza femeile sa aduca pe lume copii, astfel ca unele dintre acestea, pe timp de criza, aleg sa intre in al doilea concediu maternal imediat ce l-au incheiat pe primul. Totul din cauza recesiunii care reduce progresiv numarul locurilor de munca libere de pe piata. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.