Social

Adriana Lescovar, doamna gimnasticii vrincene

Ciprian Fânaru
11 feb 2010 1720 vizualizări
29 de ani de antrenorat au insemnat tot atitea sezoane incununate cu medalii u antrenor emerit si arbitru international, Adriana Lescovar a parcurs toate etapele profesionale, contribuind din plin la dezvoltarea si afirmarea clubului focsanean u Gina Gogean este cel mai important nume cu care a lucrat Adriana Lescovar u directorul CSS Focsani are o contributie insemnata la obisnuinta clubului de a invinge la competitii cele mai puternice cluburi romanesti

A facut din centrul de gimnastica de la Focsani un laborator al performantei, a slefuit multe talente si a facut din orasul si judetul nostru nume recunoscute in lumea uneia dintre cele mai solicitante discipline sportive. Este vorba de profesoara Adriana Lescovar, directorul Clubului Sportiv Scolar de Gimnastica din Focsani. Aceasta a inceput sa lucreze la club din 1981, ocupindu-se ani buni de selectie si initiere la grupele de incepatori. Aici s-a intilnit si cu mentorul sau, regretatul profesor Sergiu Popa. "Acolo am descoperit pasiunea de la lucra cu copii mici, de a cauta sa le inteleg reactiile, si tot aici am avut si primele satisfactii descoperind viitoarele campioane si lucrind la pregatirea lor de baza", spune directorul CSSG Focsani, Adriana Lescovar. Gina Gogean, Mirel Tugurlan, Geanina Andronache, Mirela Ilie sau Diana Gurbet au facut primii pasi in gimnastica si au lucrat cu devotata antrenoare. In afara de cucerirea de titluri nationale cu echipa, multe dintre campioanele Romaniei au fost formate de Adriana Lescovar si au ajuns ulterior si la lotul national. Aurelia Gheba, Dana Blanaru, Dorina Ion, Anisoara Balanca, Florentina Paunescu, Adina Lazar sint numai citeva nume care merita amintite. Centrul de gimnastica din Focsani a devenit intre timp renumit, fiind punctul de lansare a multor campioane nationale, europene, mondiale, olimpice si balcanice.


Gheba si Tugurlan au stralucit la Europenele de la Charleroi


"Din 1990 conduc acest club alaturi de colegii mei, daruind an de an vrincenilor medalii, cupe, diplome, titluri, facind ca acesta sa creasca si sa devina important. Am dezvoltat baza materiala cu ajutorul Inspectoratului Scolar, am cumparat aparatura, aducind sala de antrenament la nivel national. Caminul de 16 locuri pentru copiii din judet a marit potentialul selectiei", isi expune realizarile Adriana Lescovar, care este antrenor emerit din 1998 si arbitru international din 1993. Anul trecut, Clubul Sportiv de Gimnastica din Focsani a implinit 30 de ani de la infiintare, ocazie cu care ministrul Tineretului si Sportului i-a inminat trofeul si diploma de excelenta. Lescovar se bucura de apreciere si in cadrul Federatiei Romane de Gimnastica, fiind cooptata in comisia tehnica si recent in Comisia de Disciplina a forului de specialitate. Rezultatul cel mai demn de lauda si memorabil si prin modul cum a fost obtinut apartine sportivelor Aurelia Gheba si Mirela Tugurlan, care au cucerit in 1995 aurul la birna, in cadrul Europenelor de la Charleroi "" Belgia, unde a arbitrat insasi Adriana Lescovar, care a trait la maximum succesul elevelor sale.


Antrenori vrinceni, raspinditi pe mapamond


Antrenoarea tine si acum legatura cu colegi de breasla care activeaza peste hotare. Mirel Bica (Canada), Robert Bentea (Islanda), sotii Lazar (Dallas - SUA), sotii Paun (Islanda) sint dovada vie a valorii si competivitatii gimnasticii vrincene. Si sotia regretatului Sergiu Popa, Tatiana, antreneaza de ani buni in Franta. "Elena Arginteanu, care e in Suedia, a fost prima mea colega in antrenorat. Am facut cuplu la inceput si am descoperit primele talente", rememoreaza Adriana Lescovar, care a absolvit Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport ca sef de promotie, in 1978. La Focsani, tehnicianul a ajuns in urma cu 29 de ani, sosind la clubul de gimnastica, culmea, in urma unei "restringeri de activitate". "Am reusit in acesti ani sa facem stagii de pregatire, concursuri bilaterale, cu multe tari "" Franta, Italia, Tunisia, Filipine, Venezuela, Siria, Irak - in premiera nationala, majoritatea delegatiilor care ne-au trecut pragul fiind loturi nationale", povesteste directorul CSSG.


Si-a arbitrat elevele la cel mai mare succes


Cea mai frumoasa amintire de la concursuri coincide cu cel mai notabil rezultat, Campionatul European din Belgia 1995, cu cele doua focsanence pe podium. "In prima zi, la concursul pe echipe, ne-au batut rusoaicele. Am picat apoi arbitru la finala din ziua urmatoare. Fiecare aveam cite un computer si rezultatele trebuiau sa ajunga repede la arbitrul principal. Am fost la bataie cu doua ucrainience, somitati, iar fetele noastre erau incepatoare. E foarte emotionant cind iti vezi nota pe un ecran mare cit sala. E cea mai emotionanta si fericita parte din cariera mea", spune Adriana Lescovar. Munca de la club e una de echipa, profesori, antrenori si specialisti, care, sprijiniti de personalul nedidactic, formeaza un grup care a adus Fosaniului sute de medalii si tot atitea motive de mindrie. "Am invatat sa fim niste invingatori, pentru ca noi am promis, am dat si ne-am tinut de cuvint, am respectat pe cei ce stiu mai mult ca noi, si mai ales am dovedit ca sintem o echipa", subliniaza antrenoarea focsaneana. Putinul timp liber este ocupat cu cititul, dar la capitolul hobby-uri poate fi fara indoiala trecut designul vestimentar. "Ma documentez, urmaresc revistele de specialitate. Imi place sa citesc si iubesc mult animalele", marturiseste directorul CSSG. Nu poate fi trecuta cu vederea nici relatia speciala pe care Adriana Lescovar o are cu micutele care au ales calea gimnasticii. Relatie afectiva care rezista si peste ani, deoarece, chiar daca au facut sau nu mare performanta, gimnastele nu pot uita ca s-au format ca sportivi si ca oameni la clubul din Focsani. Cea mai recenta mindrie a antrenoarei este selectionarea la lotul national de junioare de la Deva a doua sportive legitimate la clubul vrincean, pe numele lor Andreea Rotaru si Maria Rauta. Valoarea le recomanda deja ca viitoare stele ale gimnasticii. (Ciprian FANARU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.