Social

Medierea, obligatorie din martie

Nicoleta Cristea
10 feb 2010 840 vizualizări
Magistratii ii vor sfatui pe justitiabili sa renute la procesele lungi si costisitoare, in favoarea medierii Din 3 martie, magistratii vor avea obligatia sa ii trimita pe justitiabili la mediatori, ca alternativa a proceselor, inainte de a fi sesizata instanta cu o cerere de chemare in judecata sau chiar si dupa acest moment.

Legea medierii cuprinde dispozitii de informare a partilor de catre judecatori cu privire la aceasta noua institutie, care este legalizata inca din 2006. In acest fel se urmareste descarcarea magistratilor de surplusul de dosare, iar justitiabilii de timp si bani irositi in instante. Medierea poate fi folosita de cei care vor sa divorteze, sa obtina daune de la anumite institutii sau de la cei care le-au lezat interesele, finalul conflictului fiind rezolvat in acest mod in maxim 90 de zile. Justitiabilii se pot adresa mediatorilor si pentru rezolvarea unor dosare penale simple, cum ar fi cele de furt, lovire sau distrugere, dar si in cazul unor neintelegeri in familie. Daca nu a inceput un proces si partile merg direct la mediator, acordul de mediere va fi parafat de un notar. "Pentru judecatori, apelarea la mediere va fi o solutie viabila de rezolvare a problemei supraincarcarii cu dosare de solutionat. Pentru parti, apelarea la mediere ii va ajuta sa isi rezolve litigiile intr-o perioada scurta de timp, cu un efort financiar redus, iar finalitatea va consta intr-un acord de mediere autentificat de notarul public sau incuviintat de instanta de judecata care va prezenta un cistig pentru toate partile implicate in procedura", arata Cristi Danilet, reprezentant al Uniunii Judecatorilor din Romania. Pentru ca institutia sa fie inteleasa de cit mai multi justitiabili, dar si de catre magistrati sau ofiteri de politie, UNJR a redactat un "Ghid de mediere". (N. CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.