Social

Ne mor pruncii intre maternitate si casa

Raluca Manolache
4 feb 2010 957 vizualizări
Oficialii Directiei de Sanatate Publica spun ca responsabilitatea apartine si medicilor de familie

Mortalitatea infantila ramine ridicata in Vrancea. Anul trecut, 44 de micuti au decedat in primul an de viata, iar altii 15 s-au nascut morti, dupa cum se arata in statisticile date publicitatii de Directia de Sanatate Publica. Daca o parte dintre bebelusi au decedat in maternitate, altii au murit la putin timp dupa ce au fost adusi acasa, in sinul familiei, acolo unde ar trebui sa le fie si mai bine decit in spital. Specialistii spun ca printre factorii care au dus la decesul micutilor se afla nivelul scazut de scolarizare al mamei, saracia, dar si lipsa de acces la servicii medicale de baza. De asemenea, unii copii au decedat pentru ca s-au nascut prematur, cu o greutate mica. "Anul trecut s-au inregistrat 26 decese la bebelusii ce aveau intre 0 "" 6 zile, pe cind in 2008 au fost numai 19 cazuri. Este o crestere destul de mare, o problema care ar trebui sa ne dea de gindit. Ar trebui ca medicii de familie sa fie anuntati de venirea bebelusilor in maxim 6 ore de la sosirea lor in localitate, deoarece o parte dintre decesele inregistrate in judet s-au produs dupa ce bebelusii au fost preluati din maternitate", ne-a declarat dr. Alin Lazea, consilier de specialitate in cadrul Directiei de Sanatate Publica. Medicul a mai propus de-a lungul timpului si ca mamele sa beneficieze de transport cu ambulanta de la maternitate pina acasa, recomandare care nu s-a materializat din lipsa de bani. In ciuda acestor nefericite intimplari, natalitatea nu a simtit o scadere foarte mare in comparatie cu alti ani, in Vrancea fiind adusi pe lume anul trecut 3.859 de copii. In 2009, cele mai multe mamici au fost in mediul rural (2.342), in continuare natalitatea fiind destul de ridicata in comunitatile de romi din Slobozia Bradului, Marasesti, Homocea sau Chiojdeni. Numai la Slobozia Bradului au venit pe lume 251 de prunci, comparativ cu Adjudul, de exemplu, unde s-au nascut doar 151 de copii. La Focsani, anul trecut au venit pe lume 658 de noi cetateni. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 14 ore, 12 minute, 50 secunde
\"Specialistii\" spun ca mor pruncii din cauza nivelului scazut de scolarizare al mamelor...???Dar ce facultati faceau romancele de la inceputurile timpurilor incoace , de le traiau copiii ?!!! citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.