Social

Focsanenii vor plati facturi majorate la caldura

Doina Ganea
30 ian 2010 764 vizualizări
Factura la intretinere ar putea creste cu 30% pe luna ianuarie u primarul a anuntat ca ENET este rentabila pina la poarta fabricii, de acolo incep pierderile u seful executivului local a admis ca ANRE nu stabileste preturile la caldura, doar le aproba pe cele propuse de ENET

Cu cit este mai frig afara, cu atit facturile focsanenilor vor fi mai mari la intretinere. Chiar daca presiunea la gaze a fost scazuta in aceasta perioada, primarul Decebal Bacinschi recunoaste ca efortul ENET de a asigura temperatura optima in calorifere a fost mai mare. Toate acestea vor conduce la o factura la caldura, pe luna ianuarie, cu 30% mai mare decit pe luna decembrie. "ENET ne-a informat ca in oras au fost, pe 23.01.10, -10 grade Celsius, temperatura medie, iar pe 25.01.10 au fost -14 grade Celsius, in vreme ce pe 26 ianuarie au fost -16,3 grade. In mod normal ENET consuma 12.000 de mc de gaz pe ora la o presiune normala. In conditiile in care la inceputul saptaminii presiunea la gaze s-a redus, efortul a fost mai mare fiindca am completat cu pacura pentru a ridica temperatura si am consumat cam 50 de tone pe zi. Este clar ca se consuma mai multe gigacalorii atunci cind este frig pentru a asigura confortul termic in locuinte. Din acest motiv, chiar daca pretul la gigacalorie a ramas nemodificat, adica tot 148 de lei, factura la caldura ar putea fi mai mare cu 30% din cauza frigului", a precizat primarul Decebal Bacinschi.


ANRE nu impune pretul la caldura


Primarul Decebal Bacinschi a spus ca in urma votului negativ dat de consilierii locali pentru majorarea pretului gigacaloriei, municipalitatea a transmis Agentiei Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o adresa prin care solicita ca pretul sa nu creasca cu 15,3%, ci doar cu 4% si nu de la 1 ianuarie, ci de la 1 aprilie. Primarul Bacinschi a admis ca de fapt nu ANRE stabileste preturile la gigacalorie, ci ca acest pret este transmis de fiecare CET in parte pe baza unor analize de cost proprii. Dupa prezentarea acestor propuneri ANRE poate sau nu sa fie de acord cu majorarea propusa de unitatile producatoare de caldura. "ENET a trimis ANRE structura de pret si, functie de aceasta, specialistii din Agentie au spus ca pretul corect pentru buna functionare a centralei, pe care ar trebui sa-l plateasca populatia, este 189,40 lei pe gigacalorie. Diferenta va fi acoperita tot prin subventie. Va trebui sa gasim o solutie corecta pentru a vedea cum vom proceda cu acest pret, in conditiile in care nu s-a aprobat tariful gigacaloriei, la 381 lei. Efortul Primariei este foarte mare pentru a suporta toate cheltuielile. Voi avea o discutie mai lunga cu domnii consilieri, pentru ca nu cred ca ne vom descurca in continuare cu valoarea actuala", a spus primarul Bacinschi.


Municipalitatea ar vrea ca ENET sa fie profitabila


La rindul sau, Melus Naziru, seful Serviciului Impozite si Taxe din cadrul Primariei Focsani, a fost de parere ca societatea de producere a energiei termice are tot interesul ca pretul gigacaloriei sa fie cit mai mare. "ENET are tot interesul sa fie un pret cit mai mare. La ei pretul de productie este beleaua. ANRE aproba de fapt un pret de referinta", a spus Naziru. Potrivit edililor ENET este profitabila doar pina la poarta unitatii, retelele de distributie si transport fiind responsabile de pierderile inregistrate. "Cert este ca pretul de productie de 354 de lei gigacaloria este cam mic. Daca l-as duce la 381 ar trebui sa aiba profit. Dar daca l-as judeca la poarta fabricii ENET-ul este profitabil. Probleme mari sint pe distributie, pina la calorifer. Acolo sint costuri mari", a spus Bacinschi. La ora actuala, producerea unei gigacalorii de care ENET costa 350 lei. In Focsani sint 34.205 gospodarii, din care doar 19.966 sint conectate la sistemul centralizat, adica la ENET, si beneficiaza de ajutoare si subventii la caldura. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.