Social

La medic pe baza programarilor

Raluca Manolache
23 ian 2010 1051 vizualizări
Pacientii vor scapa de cozile de la cabinetele medicilor de familie. Atunci cind nu se poate respecta programarea facuta atit de catre medic, cit si de catre pacient, ambii au obligatia sa se anunte. Exceptiile de la noul ordin privesc situatiile de urgenta medico-chirurgicala

Asiguratii de pe listele medicilor de familie vor trebui sa isi faca programare daca doresc sa fie consultati. Acest lucru este prevazut intr-un ordin al Ministerului Sanatatii care se afla in dezbatere publica pe site si care propune ca medicii de familie sa acorde serviciile medicale contractate cu Casa de Asigurari de Sanatate pe baza unei programari telefonice. Aceasta initiativa le-a fost prezentata medicilor chiar de catre ministrul Sanatatii, Cseke Attila, care a participat joi la Conferinta Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie care se desfasoara in perioada 21 "" 24 ianuarie la Sinaia. Astfel, conform acestui ordin, programarile se vor face cu doua zile lucratoare inainte de data dorita si aceasta se consemneaza in evidentele cabinetelor medicale. Pentru ca pacientii sa se poata programa, medicii de familie trebuie sa afiseze la loc vizibil numarul de telefon la care se pot efectua programarile. Se doreste astfel eliminarea cozilor care se formeaza la usile doctorilor de familie. "O parte dintre colegii din tara lucreaza deja pe baza unei astfel de planificari pentru eficientizarea activitatii la cabinet. Fiecare medic isi va putea organiza activitatea dupa cum considera necesar. Initiativa Ministerului Sanatatii ne ajuta foarte mult pentru ca daca va fi mediatizata vor intelege si cetatenii romani ca la medic nu se pot duce de cite ori doresc, de mai multe ori pe saptamina sau pe luna, ci trebuie sa respecte un program", a precizat dr. Grigore Hanta, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. De asemenea, atunci cind nu se poate respecta programarea facuta atit de catre medic, cit si de catre pacient, ambii au obligatia sa se anunte, dar nu mai tirziu de ziua anterioara programarii stabilite. Nu toti pacientii vor trebui insa sa se programeze. Exceptiile de la prevederile prezentului ordin privesc situatiile de urgenta medico-chirurgicala, dar si "cabinetele medicale care functioneaza la sat si in localitati unde, datorita lipsei mijloacelor tehnice necesare, nu exista posibilitatea efectuarii programarilor telefonice sau prin oricare alte mijloace, serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afectiune acuta", se arata in proiect. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.