Social

Ultima suflare pentru Societatea de Drumuri si Poduri

Ziarul de Vrancea
20 ian 2010 1036 vizualizări
Ultimii 80 de drumari de la falimetara Drumuri si Poduri din subordinea CJ vor fi concediati colectiv u Societatea va fi vinduta la bucata, dupa ce timp de mai multi ani a acumulat datorii de milioane de lei u AJOFM a raportat pentru ianuarie si februarie disponibilizarea a 112 persoane de la patru agenti economici u numarul somerilor s-a ingrosat de cinci ori in comparatie cu ianuarie 2008

Primii someri cu "acte in regula" de la Societatea de Drumuri si Poduri din subordinea Consiliului Judetean Vrancea si-au pierdut de ieri oficial locul de munca. O parte dintre angajatii actuali ai Societatii, 10 la numar, au intrat de ieri in somaj dupa o perioada in care au fost in somaj tehnic, din ianuarie 2009, timp in care li s-a platit 75% din salariu. Restul de 80 de persoane vor intra in concediu fara plata timp de circa o luna de zile, urmind ca ulterior, din luna februarie, acestia sa fie disponibilizati colectiv, conform Codului Muncii. Anul trecut, in luna mai, alte aproximativ 40 de persoane au fost disponibilizate, din cauza situatiei falimentare in care se gaseste societatea, pe fondul lipsei de lucrari. De altfel, jumatate din angajatii societatii au fost concediati in 2009, raminind 120 de persoane, si acestia neprimindu-si salariile timp de citeva luni. Ca ultima solutie, angajatii de la SDN anunta miscari de protest, nu in speranta salvarii locului de munca, ci pentru asigurarea unor masuri de protectie sociala. "Practic, vorbim despre desfiintarea unei societati comerciale, trebuie sa existe niste masuri de protectie sociala. De aceea, impreuna cu sindicalistii de la Cartel Alfa, care au anuntat deja miscari de protest, vom lupta si noi pentru drepturile noastre", ne-a declarat Danut Ciobanu, liderul de sindicat de la SDN.


Drumarii, ingropati de datorii


Inca din luna mai a anului trecut, presedintele CJ, Marian Oprisan, si-a luat mina de pe Societatea de Drumuri si Poduri, anuntind, in cadrul unei sedinte in plen, ca societatea se afla in "proces de privatizare", prin vinzare de active mobile si imobile, respectiv teren, sediu, masini, utilaje, statia de betoane. Din surse neoficiale, se pare ca unul dintre investitorii interesati de cumpararea activelor falimentarei SDP ar fi proprietarul unei balastiere din Biliesti, dupa ce o parte din terenuri au ajuns sa fie inchiriate la pret de chilipir unei partenere de-a baronului. SDP sta pe buza prapastiei de citiva ani, dupa ce contractele pentru reabilitarea sau deszapezirea drumurilor judetene nu au mai fost cistigate de societatea aflata in administrarea CJ, ci de firme apropiate baronului, precum Sotirex SRL, legata de numele consilierului judetean PSD Victor Roman. Oprisan a sustinut in mai multe rinduri ca drumarii au facut mai mult lucrari de mintuiala si ca o concurenta privata este benefica pentru calitatea lucrarilor pe drumurile judetene. O parte importanta din datoria acumulata de drumari, care se ridica in total la 16 milioane lei la Finante, din TVA, impozit pe salarii si, mai ales, penalizari, este datoria pe care chiar CJ a facut-o, in contul unor lucrari executate si neplatite. Anul trecut, Oprisan a sustinut ca institutia pe care o conduce nu datoreaza nimic societatii pentru lucrarile efectuate in ultimii ani, intrucit nu a fost incheiat nici un contract. Conform reprezentantilor societatii, datoriile CJ se ridica la aproape 4 milioane de lei, pentru lucrari realizate in perioada 2002-2004, inclusiv asfaltari electorale.


A sunat disponibilizarea pentru 112 someri


Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a raportat pentru lunile ianuarie si februarie disponibilizarea a 112 persoane de la patru agenti economici. Cei mai multi angajati sint de la Societatea de Drumuri si Poduri, care a transmis catre Agentie o concediere colectiva de 80 de persoane. Tot o concediere colectiva a fost transmisa de un alt agent economic pentru 12 persoane. Domeniile in care angajatorii aplica concedieri colective sau curente sint fabricarea articolelor de imbracaminte, comert cu ridicata, constructii si lucrari de construire a cailor ferate. "Persoanele concediate de la Societatea de Drumuri si Poduri vor beneficia de servicii de preconcediere din partea AJOFM. Fostii angajati care au indeplinit stagiul de cotizare vor intra in baza de date a Agentiei si vor primi indemnizatie de somaj", ne-a declarat purtatorul de cuvint al AJOFM, Daniela Brihoianu. O comparatie realizata de Fortele de Munca ne arata ca in ianuarie 2008 erau cu 50% mai putini someri decit in prezent (11.220), iar in ianuarie 2009 numarul de someri ajungea la circa 7.500. De asemenea, rata somajului a luat o amploare alarmanta in ultimele trei luni din 2009, de la 6,9% ajungindu-se la 7,4%, in timp ce in aceeasi perioada a anului 2008 era in jur de 4%. Numarul de someri care primesc indemnizatie de somaj s-a ingrosat odata cu disponibilizarile frecvente din ultima vreme. Astfel, daca in ianuarie 2008 AJOFM avea de platit somaj pentru 1.251 de persoane, in prezent beneficiaza de indemnizatie un numar de aproape cinci ori mai mare (5.345). Acelasi lucru s-a intimplat si in cazul somerilor cu studii superioare, 132 in ianuarie 2008, iar in prezent sint aproape 600. (M. BESLEAGA, D. GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 11 ore, 27 minute, 10 secunde
se vede cat de bine stiu reprezentantii statului sa conduca ASA ESTE TOATA TARA,plina de rahat.MAI STIM CUI AM FOST VANDUTI ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.