Social

Agent termic pe banii tuturor - ajutoare de caldura ilegale

Doina Ganea
19 ian 2010 4342 vizualizări
Anual, mai mult de 5% dintre focsaneni fenteaza statul pentru primirea ajutoarelor la caldura in conditiile in care municipalitatea nu verifica decit superficial cererile depuse de cei care se incalzesc prin intermediul ENET SA u asa se face ca exista proprietari care primesc ajutoare pe mai multe case sau chiar pe numele chiriasilor u in primele trei luni ale sezonului rece, Primaria Focsani a acordat nu mai putin de 8.600 de ajutoare, din care aproape 6.000 au fost pentru incalzirea in sistemul centralizat u cererile mai pot fi depuse in continuare pina pe 28 februarie pentru celelalte luni friguroase

Multi focsaneni se pling ca vecinii lor se folosesc de tot felul de siretlicuri pentru a obtine ajutoarele la caldura, mai ales in aceste vremuri, cind banii sint la mare cautare. Daca pentru acordarea ajutoarelor la caldura pentru cei care se incalzesc cu gaze sau cu lemne se cer dovezi ale veniturilor, ajutorarea la caldura primita in sistem centralizat se face doar pe baza unei simple declaratii pe propria raspundere, beneficiarul nefiind obligat sa aduca nici o dovada de venit. Cum Primaria face verificari prin sondaj si la sesizarea cetatenilor, multi locatari fenteaza statul declarind in fals veniturile. Proprietarii mai multor locuinte primesc de asemenea ajutoare la caldura, pentru fiecare dintre ele obisnuind sa treaca la intretinere si chiriasii, pe care oricum nu-i declara la Finante ca producatori de venituri. De la inceputul sezonului rece si pina acum, conform datelor prezentate de Primaria Focsani, s-au acordat 5.980 de dispozitii pentru incalzirea in sistem centralizat, pentru tot atitea familii care au cerut ajutor de incalzire pentru achitarea facturii catre SC ENET SA Focsani. "Pentru incalzirea cu gaze s-au acordat pentru perioada 2009 - 2010 1.637 de dispozitii de ajutorare, iar pentru combustibili lichizi s-au acordat 980 de dispozitii de ajutoare de caldura", ne-a precizat purtatorul de cuvint al Primariei Focsani, Mirela Andrei. Conform prevederilor legale, venitul maxim admis este de 615 lei pe membru de familie, iar ajutorul social este cuprins intre 19 si 262 de lei. Astfel, pentru prima transa de venituri, pentru cele mai sarace familii, ale caror venituri medii lunare pe membru de familie, respectiv ale persoanelor singure, se situeaza pina la 155 lei, cuantumurile au crescut din toamna trecuta de la 233 de lei la 262 de lei. In functie de venitul unei familii, valoarea facturii se compenseaza de catre stat intre 40% si 90%.

Cum se fraudeaza statul roman?


Iti treci in declaratia pe propria raspundere venitul cel mai mic si apoi aplici pentru ajutoare la intretinere. Ca asa e iarna, si de unde bani pentru caldura? Cererile se aproba automat. Nu verifica nimeni nimic. Desi ar trebui. Ar trebui sa existe o institutie care sa faca legatura intre cele doua-trei impozite pe locuinte sau doua locuri de parcare pentru care familia X plateste la Primarie si ajutoarele pentru caldura pe care aceeasi familie le cere. Dar cine vrea sa faca asta? Primaria? Pai nu, ca cei din fruntea ei au nevoie de voturi pro, nu de oameni care sa fie suparati ca nu au dat statului o teapa romaneasca. Citiva locatari ai Asociatiei de Proprietari 730 din Focsani au sesizat un astfel de caz in care proprietara unui apartament din blocul respectiv, care locuieste la Bucuresti, primeste ajutor la caldura iarna de iarna. Potrivit aceleiasi surse, in cadrul asociatiilor exista zeci de exemple de acest fel in care proprietarii a 2 - 3 apartamente declara ca nu au nici un venit si primesc ajutor la caldura de la stat pentru fiecare locuinta in fiecare an. Presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Focsani, Violeta Balica, crede ca numai Primaria are pirghiile necesare realizarii unor verificari pentru acestia, dar ca deocamdata declaratiile pe propria raspundere sint cele mai eficiente. "Am sesizat si noi doua situatii in care cei care au solicitat ajutorul la caldura nu locuiau in apartamente si am cerut Primariei sa le sisteze ajutorul. Dar administratorul nu are nici o calitate sa verifice veniturile si nici nu poate sa-si puna semnatura pentru conformitate pe declaratia data de locatar pe propria raspundere. Sa se aduca acum adeverinte de salariat si cupoane de pensie ar fi extrem de complicat, birocratic si nu s-ar justifica cheltuiala. Asa, pentru 3 - 5% dintre locatari care depun declaratii in fals sa ingreunam un sistem care merge bine de ani de zile, nu se merita. Primaria are toate pirghiile sa verifice aceste venituri daca sint suspiciuni", ne-a declarat Violeta Balica.


Profituri duble de pe urma chiriasilor


Mai mult chiar, an dupa an, in asociatiile de proprietari se perpetueaza o alta ilegalitate: chiriasii fara forme legale primesc ajutor de caldura. Desi apartamentele figureaza ca domiciliu sau resedinta a proprietarilor, chiriasii fara forme legale solicita si beneficiaza de caldura subventionata. Administratorii inchid ochii, iar primaria nu face verificari. Doar cei reclamati primesc amenzi si dau banii inapoi. Aproape ca nu exista bloc din Focsani fara apartamente goale in care nu locuieste nimeni sau sint inchiriate fara forme legale. Chiriasii, cu sau fara contract de inchiriere, primesc ajutorul de incalzire la care le da dreptul nivelul venitului pe membru de familie. Desi OUG nr. 5/2003 prevede clar cine poate fi beneficiar al subventiei de la buget, administratorii inchid ochii pentru a mai reduce astfel nivelul datoriei pe care asociatia o are catre ENET. "Sint multi chiriasi care nu au forme legale, dar care au depus cerere pentru ajutorul de incalzire. Noi chiar ii incurajam sa depuna cerere si declaratie de venit, pentru a li se compensa valoarea consumului de caldura. Altfel, ar acumula datorii. Ne mai reducem si noi debitul catre ENET asa", ne-a declarat un administrator de bloc. Alt administrator al unei asociatii de proprietari din sudul orasului este convins ca si chiriasii au dreptul la ajutor de caldura, chiar daca nu sint titularii unui contract de inchiriere. "Nu este nici o diferenta. Important este cine locuieste acolo, nu cine este proprietar". Asa ne-a declarat si presedintele UAP Focsani, Violeta Balica. "Legea nu distinge daca persoana care locuieste acolo este chirias cu acte in regula sau nu. Se precizeaza doar ca beneficiaza doar cei care locuiesc acolo sau gospodaresc impreuna cu proprietarul", ne-a spus Violeta Balica. Legea spune insa cu totul altceva. "Titularul ajutorului pentru incalzirea locuintei este, dupa caz, proprietarul locuintei, persoana careia i s-a instrainat locuinta in baza unui contract cu clauza de intretinere, titularul contractului de inchiriere ori un membru de familie, major si legal imputernicit de catre proprietarul locuintei sau de titularul contractului de inchiriere", se arata in OUG nr. 5/2003. Teoretic, potrivit aceleiasi legi, ajutorul de incalzire se acorda numai pentru locuinta de domiciliu/resedinta a familiei, insa nimeni nu verifica daca s-au depus mai multe solicitari pe acelasi nume.


Amenda de 1.000 de lei si banii inapoi


Primaria Focsani a primit pina acum 8.600 de cereri pentru ajutor de caldura aferent lunilor de iarna. Din acestea 5.980 de cereri sint ale consumatorilor racordati la sistemul centralizat de incalzire, iar restul ale celor care locuiesc in apartamente dotate cu centrala termica individuala sau se incalzesc cu lemne. Solicitantii au atasat la cerere declaratie de venit data pe propria raspundere. "Noi nu le verificam veniturile si nici daca au contract de inchiriere. Doar la sesizari facem verificari. In situatia in care se cunoaste un caz de fals in declaratii in ceea ce priveste acordarea ajutorului de incalzire, este necesar a fi sesizata in scris Primaria, pentru a se face verificari si a fi sesizate, mai departe, organele abilitate", ni s-a precizat de la Biroul pentru asociatii de proprietari din Primarie. Potrivit legii, cei gasiti in ilegalitate primesc 1.000 de lei amenda si au obligatia returnarii ajutorului.


Populatia saraca, subventii si ajutoare multe


Aproximativ 25.000 de familii de focsaneni beneficiaza, potrivit legii, de subventie la caldura, stiut fiind ca nici un locatar nu plateste pretul integral al gigacaloriei. In Focsani pretul platit de populatie la gigacalorie este la aceasta ora de 148 de lei, in timp ce pretul real de producere al acesteia de catre ENET este de anul acesta de 380 de lei. Diferenta este asigurata din bugetul local al municipiului. In primavara anului trecut, propunerea primarului Decebal Bacinschi de majorare a pretului platit de populatie la gigacalorie, de la 148 la 195 de lei, a iscat controverse aprinse in Consiliul Local. La acel moment, edilul sef propunea ca de subventie sa nu beneficieze toti locatarii de la bloc, fiindca sint unii care au venituri lunare de 6.000 - 7.000 de lei. In aceeasi nota, consilierul local Mioara Lazar a ridicat in repetate rinduri problema verificarii incrucisate a veniturilor celor care solicita ajutoare la caldura. "Nu am primit nici un feedback la sesizarile mele de pina acum, desi de doi ani tot ridic problema in Consiliul Local. In continuare cred ca nu e normal ca sa beneficiezi de banii nostri, ai tuturor, si sa nu fii obligat sa faci dovada ca ai nevoie de ei. Cred ca ar trebui modificata legea in sensul insotirii unei dovezi de venit la depunerea solicitarii ajutorului de caldura. Mai cu seama ca se acorda de doua ori de acest sprijin. Adica toti locatarii platesc jumatate din pretul gigacaloriei produse de ENET, fiindca jumatate o suporta bugetul local, iar o parte mai primeste sprijin in plus pentru restul sumei care ii revine sa o plateasca", ne-a declarat Mioara Lazar de la PD-L. Cu complicitatea administratorilor asociatiilor, proprietarii unor apartamente se "descurca" binisor: incaseaza venituri neimpozitate din chirii, iar apartamentele le sint incalzite pe seama contribuabililor. (Doina GANEA)


  • Mai multe ajutoare in anii anteriori


  • Potrivit Primariei Focsani, pentru sezonul rece din perioada anului trecut, respectiv 2008 "" 2009, de ajutoare la incalzirea in sistem centralizat au beneficiat in total 7.346 de familii de focsaneni, pentru incalzirea cu gaze s-au acordat ajutoare unui numar de 1.927 de familii care au centrale proprii de apartament, iar pentru cei nevoiasi care se incalzesc cu lemne si beneficiaza in general de prevederile venitului minim garantat s-au acordat 1.214 dispozitii de ajutoare de caldura. Venitul maxim admis pentru acordarea subventiilor, atit la incalzirea cu lemne cit si la gaze, este de 615 de lei. Persoanele care au un venit mai mare nu primesc nici un ajutor. Compensarea facturii la intretinere pentru caldura este intre 40 si 90 %, in functie de venitul pe membru de familie. Ajutorul social este valabil pentru perioada 1 noiembrie 2009 - 31 martie 2010. In Vrancea, in 2008, din cei 392.000 de locuitori, 63.495 de persoane primeau ajutoare de incalzire a locuintei, potrivit Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Vrancea. Din cele aproximativ 28.000 de apartamente, cit are Focsaniul la ora actuala, 9.270 sint debransate de la sistemul centralizat. In 2008 la nivelul judetului Vrancea au existat 57.441 de beneficiari pentru incalzirea cu lemne, carbuni sau petrol, 7.100 beneficiari ai ajutorului pentru incalzirea locuintei cu energie termica in sistem centralizat si 1.954 beneficiari care se incalzesc iarna cu gaze naturale. Cum perioada de iarna nu s-a incheiat, mai sint asteptate solicitari pina la 28 februarie 2010. (Doina GANEA)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 10

    Adaugă comentariu
    , acum 739393 zile, 8 ore, 3 minute, 8 secunde
    Responsabilul Primariei Focsani pentru asociatiile de locatari si propietari este un om invechit si obtuz care fuge de orice fel de initiativa sau raspundere. Toate golanelile se fac cu citeste integral
    , acum 739393 zile, 8 ore, 3 minute, 8 secunde
    Am nevoie de ajutooor! Femeia de serviciu, pe care noi, locatarii, am angajat-o, nu vrea sa spele scarile. Sa vina cineva de la primarie sa o certe si sa-i faca o verificare! E drept ca nici citeste integral
    , acum 739393 zile, 8 ore, 3 minute, 8 secunde
    CEI CARE AU VENITURI DIN SALARII DE RAS NU PRIMESC AJUTOR!SUNT LA LIMITA DE 615 RON.CE TE FACI CAND AI VENITURI PE CARE NU LE DECLARI?ESTI ASISTAT TOT DE CEILALTI AMARATI CORECTI!EXEMPLU:ITI FACI O citeste integral
    , acum 739393 zile, 8 ore, 3 minute, 8 secunde
    SUNT PROPRIETARA UNUI APARTAMENT DIN BULEVARDUL UNIRII NR,20, MULTI VECINI SUNTEM INTRIGATI CA ANUMITI LOCATARI CU PROPRIETATI SI MASINI RECENT CUMPARATE AU SCUTIRI ...NU ESTE ADMISIBIL DAR CE SA citeste integral
    , acum 739393 zile, 8 ore, 3 minute, 8 secunde
    "Si in general sa vina cineva sa faca ce eu nu sunt in stare, adica ordine in casa mea!" Ortografu are dreptate. Nu suntem multumiti ca vecina de la 2 are doua masini, sot in Italia si primeste citeste integral
    , acum 739393 zile, 8 ore, 3 minute, 8 secunde
    DRAGILOR CARE SCRITI MAI SUS FEL DE FEL DE ABERATII, DOAMNA REPORTER SI VOI CEILALTI CARE NU CUNOASTETI ACEST FENOMEN NU VA MAI DATI CU PRESUPUSUL LEGEA CARE REGLEMENTEAZA ACEST AS[ECT ESTE FOARTE citeste integral
    , acum 739393 zile, 8 ore, 3 minute, 8 secunde
    Domnilor bugetari de la Primarie verificati toate actele celor ce beneficiaza de ajutor pt agentul termic!Solicitati fiecarei pers.documente din care sa rezulte ca intruneste toate datele citeste integral
    , acum 739393 zile, 8 ore, 3 minute, 8 secunde
    DOMNULE PRIMAR, VA RUGAM DISPUNETI SA SE VERIFICE CU SERIOZITATE SI RASPUNDERE DE LA FIECARE ASOCIATIE DE PROPRIETARI ,FIECARE PERSOANA CU DECLARATIE NOTARIALA CA ARE SAU NU SERVICIU PE PROPRIA citeste integral
    , acum 739393 zile, 8 ore, 3 minute, 8 secunde
    CUNOSC UN VECIN CARE ARE AUTOTURISM,SI PRIMESTE AJUTOR PENTRU AGENTUL TERMIC!,ARE O FIICA SI ARE SERVICIU ,A DECLARAT CA NU ARE LOC DE MUNCA, SOTIA SA ARE SERVICIU ,EL ARE PENSIE PE CAZ DE BOALA citeste integral
    , acum 739393 zile, 8 ore, 3 minute, 8 secunde
    CUNOSC UN VECIN CARE ARE AUTOTURISM,SI PRIMESTE AJUTOR PENTRU AGENTUL TERMIC!,ARE O FIICA SI ARE SERVICIU ,A DECLARAT CA NU ARE LOC DE MUNCA, SOTIA SA ARE SERVICIU ,EL ARE PENSIE PE CAZ DE BOALA citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.