Social

Medicamente mai scumpe pentru bolnavi

Raluca Manolache
18 ian 2010 566 vizualizări
Asistam la o crestere neanuntata de preturi si ne trezim in fata faptului implinit in momentul in care primim facturile , spune Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea u batrinii cu pensie mica vor avea acces in continuare la medicamente ieftine

Pacientii care au trecut pragul farmaciilor din prima zi a anului au putut constata ca pretul medicamentelor a crescut. Chiar daca au avut retete compensate 90% sau 50% bolnavii au putut vedea ca trebuie sa scoata ceva mai multi bani din buzunar pentru a intra in posesia tratamentului prescris de medici. Aceste cresteri nu au fost anuntate, motiv pentru care doar in momentul in care se elibereaza un medicament se poate vedea cu cit a crescut pretul acestuia. "Asistam la o crestere neanuntata de preturi. Ne trezim in fata faptului implinit in momentul in care primim facturile si bineinteles concomitet CNAS opereaza modificarile la pretul de referinta, adica pretul pe care il deconteaza banca sanitara. Daca produsul si-a marit pretul atunci obligatoriu se va mari un pic si pretul de referinta pentru ca el reprezinta 50% sau 90% din decontarea medicamentului. Aceeasi crestere o va simti si pacientul in momentul in care plateste partea sa de contributie", ne-a declarat Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea. Pina acum s-a putut observa o crestere a preturilor in ceea ce priveste gama de pilule a unui producator de medicamente care se adreseaza bolnavilor cardiovasculari. "O alta situatie este legata de produsele noi generice. Prin generic intelegem un medicament care este fabricat de un anumit producator dupa licenta celui care a venit pe piata prima data cu denumirea comuna initiala. In acest caz CAS adapteaza pretul de referinta, iarasi, la acest pret micsorat si atunci pacientul daca vrea medicamentul cu care s-a obisnuit normal ca va trebui sa scoata o suma mai mare din buzunar", a mai specificat Fevronia Stoica. De altfel, farmacistii se asteapta ca pe parcursul acestui an sa se mai produca modificari de preturi. Noua lista de medicamente gratuite si compensate a fost data publicitatii inca de la finele anului trecut. Pe lista intocmita de reprezentantii CNAS se regasesc denumirile comerciale ale medicamentelor, cu si fara contributie personala in asistenta medicala ambulatorie. Lista este structurata in trei subliste, A, B si C. In sublista A sint trecute medicamentele compensate cu 90% din pretul de referinta, in sublista B sint pilulele compensate cu 50%, iar pe a treia sublista, C, sint trecute medicamentele gratuite la care au dreptul asiguratii de sanatate, aceasta cuprinzind, la rindul ei, trei sectiuni.


Pilule pentru pensionarii cu venituri modeste


Virstnicii cu pensie mica vor avea in continuare acces la medicamente ietine. Persoanele care au pensie de pina la 700 de lei pot solicita medicamente compensate in proportie de 90%. "Programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pina la 700 lei/luna continua si anul acesta. Anul trecut, valoarea retetelor eliberate pentru acest program s-a ridicat la suma de 2.136 mii lei, de acestea beneficiind un numar de 7.510 pensionari. Programul a inceput la data de 1 martie 2009", a precizat Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS Vrancea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.