Social

Viticultorii, invatati sa cistige bani europeni

Doina Ganea
16 ian 2010 816 vizualizări
Directia Judeteana pentru Tineret a constituit un Grup de Actiune Locala în cadrul unui proiect viticol derulat pe fonduri europene u la final, 14 fermieri vor pleca intr-un schimb de experienta in Franta

In judet a fost constituit ieri, la initiativa Directiei Judetene pentru Tineret Vrancea, cel de-al doilea Grup de Actiune Locala (GAL). Proiectul finantat in mare parte de Uniunea Europeana isi propune in final acordarea unui ajutor localitatilor viticole pentru a se dezvolta. în cadrul acestuia, toate institutiile publice si private care fac parte din grupuri vor lua parte la intilniri si dezbateri, sesiuni de instruire, iar la final, in luna martie, vor avea loc schimburi de experienta cu parteneri din strainatate. In cadrul acestui GAL au fost incluse 25 de comunitati locale, din care doua sint orasele Panciu si Odobesti. Toate avind o puternica activitate viticola care justifica denumirea proiectului de GAL-"Tinutul viei si vinului Vrancea". Initiatorii doresc ca dupa incheierea celor trei luni sa inceapa o colaborare cu o firma de consultanta care sa identifice necesitatile comunitatilor, realizind strategia de dezvoltare a zonei si apoi sa initieze proiecte pentru obtinerea de fonduri europene. Proiectul se va incheia la sfirsitul lunii martie si va functiona apoi ca un ONG care va putea obtine singur fonduri de la Uniunea Europeana pe Axa Prioitara IV din Fondurile Agricole de Dezvoltare Rurala. Primele intilniri vor avea loc saptamina viitoare in Paunesti si Slobozia Bradului.


Tinerii viticultori vor sti sa-si defineasca nevoile


Directorul Directiei pentru Tineret, Adrian Baciu, initiatorul proiectului, isi propune informarea locuitorilor si autoritatilor despre GAL si posibilitatile de finantare pe care le ofera. "Vor urma intilniri de informare prin care vor fi prezentate exemple de buna practica. Din discutiile purtate in cadrul acestor grupuri vor putea rezulta o lista de prioritati, cum ar fi nevoia de dezvoltare a viticulturii in zona, dorinta unor viticultori de a-si denumi vinurile. S-ar putea constata ca in comunitate sint prea putine cuptoare de piine sau serviciile nu sint destul de bine reprezentate. Lipseste o frizerie, un coafor sau e nevoie de un atelier de reparatii incaltaminte. Toate pot constitui proiecte pentru care se pot obtine bani de la UE", le-a spus primarilor comunitatilor care fac parte din GAL, directorul DJT, in cadrul intilnirii de la Prefectura. Pentru derularea proiectului, UE a alocat 39.200 de euro, cofinantarea DJT fiind de 9.000 de euro. Dupa perioada de informare, timp in care vor fi si doua sesiuni de comunicare, care vor avea loc in Tabara de la Galaciuc, participantii in proiect, 14 fermieri tineri cu virste sub 35 de ani, reprezentanti ai localitatilor viticole, impreuna cu un translator si managerul de proiect, vor pleca 4 zile intr-un schimb de experienta in Franta, pentru a vedea cum lucreaza un GAL acolo. Din aceste grupuri de actiune locala pot face parte si parohiile, care vor putea implementa ulterior proiecte pentru reabilitarea sau utilarea bisericilor. Grupurile sint formate in general din reprezentanti ai primariilor oraselor si localitatilor, ai societatilor comerciale, ai parohiilor si ai unor Organizatii Non Profit. Primul GAL a fost infiintat in Vrancea, in 2008, cu sprijinul Prefecturii, Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si Oficiului Judetean de Consultanta Agricola. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.