Social

Subventiile de la stat pentru angajatori au si conditii stricte

Daniel Garleanu
16 ian 2010 942 vizualizări
Angajatorii care nu respecta prevederile legii de subventionare sint obligati sa restituie banii, plus dobinda aferenta

Agentii economici care doresc sa beneficieze de subventie pentru angajati trebuie sa stie ca banii se acorda in anumite conditii. Masurile stimulatorii pentru angajatori, prevazute de Legea 76/2001, se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj si din alte surse alocate conform prevederilor legale. Astfel, se pot subventiona cheltuielile cu forta de munca efectuate in cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporara a fortei de munca din rindul somerilor, pentru dezvoltarea comunitatilor locale. "Subventiile prevazute se acorda, la solicitarea autoritatilor publice locale, angajatorilor carora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementarilor in vigoare privind achizitiile publice, pe o perioada de cel mult 12 luni pentru fiecare persoana incadrata, din rindul somerilor, cu contract individual de munca pe perioada determinata", informeaza Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Cuantumul lunar al subventiei acordate pentru fiecare persoana incadrata se acorda diferentiat pe fiecare perioada a anului. Astfel, in perioada 1 aprilie - 31 octombrie se acorda 70% din valoarea indicatorului social de referinta (500 lei), iar in perioada 1 noiembrie - 31 martie se acorda valoarea indicatorului social de referinta la care se adauga contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori, aferente acestuia. Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din rindul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, cuantumul de mai sus pe o perioada de 18 luni. "Nu beneficiaza de prezentele prevederi angajatorii care au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamint, pentru absolventii din aceasta categorie", a declarat Daniela Brihoianu, purtatorul de cuvint al AJOFM Vrancea. In categoria persoanelor pentru care se poate obtine subventie intra persoanele cu handicap, absolventii unor institutii de invatamint, someri in virsta de peste 45 de ani sau care sint parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale ori someri care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de virsta. Nu beneficiaza de facilitatile prevazute angajatorii care in ultimii doi ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile de mai sus. Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute de lege, anterior termenului de doi ani, sint obligati sa restituie, in totalitate, AJOFM Vrancea, sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobinda de referinta a BNR in vigoare la acea data. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 22 minute, 6 secunde
cand angajatorul nu primeste banii ce trebuie sa faca?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.