Social

Medicii de familie vor consimtamint informat inainte de vaccinare

Raluca Manolache
14 ian 2010 863 vizualizări
In Vrancea s-au imunizat pina ieri impotriva AH1N110.626 de persoane, intre care se afla si functionari din institutii u Patronatul Medicilor de Familie sustine ca vaccinarea trebuie facuta doar in cabinetele medicilor de familie, pentru ca doar ei cunosc in amanunt istoricul medical al fiecarui pacient Medicii de familie din Vrancea cred ca autoritatile sanitare nu stiu sau nu vor sa gestioneze corect panica generata de gripa noua, care aduce zilnic mii de vrinceni la cabinetele ad-hoc amenajate in incinta spitalelor sau la Directia de Sanatate Publica

Patronatul Medicilor de Familie (PMF) Vrancea a cerut interventia de urgenta pentru a se intra in normalitate, avind in vedere panica din rindul populatiei "ce a generat o serie de masuri gresite privind managementul situatiei pandemice". Dr. Grigore Hanta, presedintele filialei PMF, considera ca singurul loc unde trebuie sa se efectueze vaccinarea este cabinetul medicului de familie, care este autorizat pentru asemenea activitati medicale si in nici un caz spitale, policlinici, alte incinte improvizate, pe considerentul ca medicii de familie sint singurii in masura a cunoaste toate antecedentele pacientilor, indicatiile si contraindicatiile la fiecare caz in parte. "Noi, medicii de familie, avem obligatia profesionala de a vaccina pe oricine doreste acest lucru, dar nu inainte de informa pacientul despre motivul vaccinarii, riscul acesteia, riscul de nu se vaccina, permitindu-i acestuia sa-si exprime un consimtamint informat asupra vaccinarii", se arata intr-o depesa de presa a filialei PMF, asumata de presedintele Grigore Hanta, medic de familie la Odobesti.


"Concurenta" neloiala?


In acest context, medicii de familie au cerut sa fie aprovizionati cu cantitati suficiente de vaccin si materiale sanitare, pentru un mai bun management al situatiei pandemice, si nu doar 30-50 de doze de cabinet, asa cum se intimpla acum. "Pentru un bun management al situatiei pandemice, precum si pentru a nu obliga medicii de familie din judet sa vina de la distante diferite, pentru a ridica vaccinul necesar, este necesar ca distribuirea sa se faca de catre o masina a DSP, cu conditii de transport corespunzator, cu asistent insotitor, pe zonele teritoriale ale judetului, pe baza solicitarilor cantitative ale medicilor. Un asemenea transport, asigurat doar pentru punctele de vaccinare constituite adhoc, in alte locatii decit cabinetele medicilor de familie, nu credem ca este corect si nici eficient in situatii deosebite, ca aceasta in care oficial ne aflam", a mai spus dr. Grigore Hanta. Totodata, medicii de familie sustin ca tot ei sint abilitati sa urmareasca posibilele reactii postvaccinale ce pot aparea. Doar asa, cred ei, se vor reduce cozile imense din centrele de vaccinare organizate in alte unitati si totodata s-ar acorda aceeasi sansa de vaccinare pentru toata populatia judetului. Cit despre centrele din alte locatii, acestea ar trebui sa fie rezervate, in opinia PMF, doar neasiguratilor si altor cazuri speciale.

Buluc la vaccinare

Vrincenii continua sa se adreseze intr-un numar destul de mare medicilor de familie, spitalelor si Directiei de Sanatate Publica (DSP) pentru a se imuniza impotriva noului virus gripal AH1N1. In aceste conditii, marti au mai fost repartizate judetului nostru inca 10.000 doze de vaccin pandemic, dupa ce medicii de familie au solicitat luni toate cele 10.000 doze repartizate initial de Ministerul Sanatatii Publice. In Vrancea s-au imunizat pina la aceasta data 10.626 de persoane, 8.870 de vaccinari fiind facute doar pe parcursul saptaminii trecute. Cu toate acestea, elevii ramin in continuare reticenti. "Cererile in scoli sint mici. Medicii scolari au solicitat vaccin, dar mai mult pentru profesori. Elevii refuza sa se vaccineze", a mentionat dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP. Si functionarii publici sint interesati de vaccinare. De exemplu, functionarii de la Directia Generala a Finantelor Publice, dar si de la Prefectura au fost programati ieri la vaccinare. Si alte institutii publice au solicitat necesarul de vaccin. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 23 ore, 9 minute, 36 secunde
Pentru o corecta informare a cititorilor: -Patronatul Medicilor de Familie Vrancea nu este filiala PMF ci Asociatie cu PERSONALITATE JURIDICA a medicilor de familie,afiliata la Federatia citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.