Social

Testul Screen Flu pentru depistarea gripei, nerecomandat de medici

Raluca Manolache
13 ian 2010 14356 vizualizări
Autoritatile sanitare nu recomanda efectuarea acestui test, care se gaseste si in farmaciile vrincene u 315 persoane au fost vaccinate impotriva gripei AH1N1 la Directia de Sanatate Publica u în prezent sint înregistrate 133 de cazuri de infectare cu virusul AH1N1 in Vrancea

Si pe piata farmaceutica din Vrancea a aparut testul pentru depistarea gripei, printre care si gripa provocata de virusul AH1N1. Testul se numeste "Screen Flu" si este comercializat doar in farmaciile din lantul Dona. Acesta costa 49 de lei si functioneaza pe baza prelevarii secretiilor nazale. Kiturile pentru "Screen Flu" trebuie pastrate la o temperatura intre 4 si 30 grade Celsius. In kit mai sint gasite pe linga test un tampon pentru prelevarea probelor, un tub de testare si o solutie pentru tampon de extractie. "Chiar daca testul rapid pentru gripa A/B este precis in detectarea virusurilor gripale A/B, totusi sint posibile anumite erori. In cazul unor rezultate mai putin clare, vor fi necesare teste clinice ulterioare. Testul nu poate cuantifica gripa de tip A sau B prezenta in proba. Rezultatele testului deosebesc doar probele pozitive de cele negative. Ca in toate testele de diagnosticare, niciun diagnostic clinic definitiv nu ar trebui sa se bazeze pe rezultatul unui singur test, ci va trebui urmarit de catre medic, dupa evaluarea tuturor studiilor clinice si de laborator", se arata in informatiile de pe site-ul farmaciei Dona, www.farmaciiledona.ro . Rezultatele sint date prin colorarea unor benzi. Daca ambele benzi sint colorate atunci testul este pozitiv, iar o singura banda colorata infirma prezenta vreunui virus gripal in organism. Autoritatile din sanatate nu recomanda insa efectuarea acestui test pentru ca doar medicii de la Institutul Cantacuzino pot confirma sau infirma noile cazuri de gripa noua. "Aceste teste nu ne-au fost recomandate nici la nivelul Directiei de Sanatate. Nu pot sa le recomand populatiei", a precizat dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP).


Vaccinarile continua


Vrincenii continua sa solicite vaccinul anti ""AH1N1 de teama ca se vor imbolnavi. Pina acum, la cabinetul de vaccinari de la DSP au fost imunizate 315 persoane. De asemenea, cei interesati se pot adresa si centrelor infiintate in spitale, dar si medicilor de familie. La Focsani cabinetul a fost infiintat la noul Spital de Contagioase, situat vizavi de Ambulanta. Vaccinarile se vor face la cabinetul de consultatii boli virale situat la parterul spitalului, programul fiind intre orele 7.00 "" 14.00. "La cabinet se pot prezenta, in principal, persoanele neasigurate. Persoanele asigurate trebuie sa se prezinte pentru imunizare la medicii de familie", a spus Alina Pelin, purtatorul de cuvint al Spitalului Judetean din Focsani. Ieri, 75 de persoane au mers la spital pentru a se vaccina. (Raluca MANOLACHE)


Vaccinarile anti-AH1N1, la control!


Inspectorii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) monitorizeaza in aceste zile modul in care se desfasoara vaccinarile in cabinetele medicilor de familie. Acestia verifica atit situatiile privind imunizarile din programul national de vaccinare, dar si impotriva gripei sezoniere si pandemice. Dr. Mircea Stoenoiu, directorul adjunct al directiei de control in sanatate publica, spune ca au fost verificati 30 de medici si nu au fost inregistrate probleme. Si o echipa a Ministerului Sanatatii condusa de prof. dr. Adrian Streinu Cercel va controla activitatea medicilor de familie in ceea ce priveste vaccinarea impotriva virusului AH1N1 a pacientilor inscrisi pe liste. "Atragem atentia ca refuzul medicilor de familie de a vaccina cetatenii si obligarea acestora de a semna declaratii prin care sa isi asume eventuale reactii adverse ale vaccinului pot duce la sanctionare", se arata intr-un comunicat al MS. De altfel, ieri, prefectul Ion Oprea a convocat la sediul institutiei o intilnire cu conducerea DSP, pe tema continuarii si intensificarii campaniei de vaccinare impotriva virusului AH1N1. Astfel, in cadrul sedintei a fost prezentata situatia imbolnavirilor la nivel de judet, in prezent fiind inregistrate 133 de cazuri de infectare cu virusul AH1N1, confirmate, marea majoritate aflindu-se in tratament la domiciliu. începind cu 12 ianuarie functioneaza cite un centru de vaccinare in fiecare spital din judet si unul in cadrul DSP. "De asemenea, au fost distribuite de catre DSP doze de vaccin catre medicii de familie pentru a raspunde solicitarilor", transmite Prefectura. în cadrul aceleiasi sedinte, prefectul Ion Oprea a solicitat DSP accentuarea componentei de informare a populatiei. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.